Anxietatea parintilor si foamea copiilor
Anxietatea e o emotie ce ne-a ajutat sa supravietuim de-a lungul timpului, sa fim mai bine pregatiti in fata unor amenintari, sa avem destule provizii pentru a trece cu bine peste o iarna lunga, sa planuim din timp cum ar fi mai bine sa evitam o situatie nedorita, etc.
Insa atunci cand nelinistea e prezenta in exces, poate sa puna stapanire pe simturile noastre, sa ne simtim ametiti, sa ne pierdem echilibrul, sa simtim mai pregnant mirosurile neplacute, sa avem nevoie de mai mult spatiu personal etc. Persoanele anxioase sar prea rapid la concluzii atunci cand evalueaza expresiile faciale sau reactiile comportamentale ale celorlalti.
Este stiut faptul ca nu e suficient ca o persoana sa aiba o susceptibilitate genetica pentru a dezvolta o tulburare de anxietate. E nevoie ca pe fondul acestei susceptibilitati sa dezvolte mecanisme de invatare deficitare ca urmare a interactiunii cu mediul in care a trait. Este demonstrat ca exista o incidenta sporita a anxietatii la persoanele ce in copilarie au fost criticate mai frecvent , a caror parinti nu le-au aratat incredere sau au fost mai distanti emotional.
Azi un studiu arata chiar ca problemele alimentare ale adultului par sa aiba radacini mai adanci decat propria copilarie. Cercetatori de la Universitatea Drexel sugereaza ca pe langa relatia (cunoscuta deja) dintre evenimentele traumatice din copilaria unei persoane anxioase si ‚foamea continua’ pe care o poate dezvolta ulterior, exista si o legatura semnificativa cu problemele de dezechilibru emotional ce pot fi identificate la persoanele ce au ingrijit copilul ce sufera acum de probleme alimentare. Anxietatea tine ca atare de un deficit de invatare atat la nivel individual cat si transgenerational, prin care sunt generate circuite neuronale disfunctionale la nivel cerebral.
Persoana anxioasa ajunge sa repete modele comportamentale ce ii intaresc simptomele anxietatii…la fel cum un pianist isi intareste invatarea de fiecare data cand repeta piesa la pian. Acesta e motivul pentru care anxietatea e locul in care psihoterapia da `roade bune`… intrerupand cercul vicios al circuitului ce intareste semnele bolii.
Exista mai multe forme de adaptare in fata stresului ce pot fi adoptate pentru a diminua un nivel sporit al anxietatii. Poti sa afli mai multe despre formele de adaptare pentru obtinerea echilibrului cotidian participand la la discutiile despre „Echilibrul dintre munca si familie”.
Intalnirile au loc sub egida Psihomedical Consult in zilele de vineri 13 si 20 februarie, intre orele 14 si 18 – strada Austrului nr 52 s.2 Bucuresti. Cost 200 RON.