Despartirea: punct si de la capat
Recuperarea dupa o despartire e de multe ori dificila, cu atat mai grea cu cat nivelul implicariii emotionale si nivelul asteptarilor a fost unul mai ridicat. Fara indoiala discutiile cu prietenii sunt de folos, in special daca sunt unii care reusesc sa empatizeze cu tine. Insa doar empatia, oricat de buna ar fi, de cele mai multe ori nu e suficienta pentru a te ajuta sa depasesti cu adevarat situatia.
Nici documentarea legata de ce ai putea face in aceasta situatie nu pare sa ajute destul, intrucat o cercetare recenta a mediului online a aratat ca majoritatea subiectelor pe tema despartirii se ocupa mai ales de “cine” s-a despartit si de “cum” s-au despartit si nu de elementul esential intr-o despartire: “de ce” ne-am despartit, de substratul despartirii, ce ar putea sa se repete.
De fapt, mediul online pare sa aiba un impact negativ in recuperarea dupa despartire, in cazul in care persoana parasita continua sa supravegheze postarile ‘fostului’ sau ‘fostei’. O cercetare realizata pe 464 de persoane si publicata in Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, arata ca persoanele ce au continuat o astfel de supraveghere a postarilor pe pagina de socializare a fostului partener, au avut o recuperare mai lenta dupa trauma emotionala a despartirii; au avut stari emotionale mai negative, o reducere mai accentuata a dorintei sexuale, un nivel mai redus al abilitatii de a trece peste despartire si de a-si “continua” viata.
Pe de alta parte, persoanele ce privesc despartirea ca o posibilitate de a invata ceva pentru viitor, cele ce apeleaza la sprijin psihoterapeutic, cele ce incearca sa priveasca in mod obiectiv acel ‘DE CE?’ al despartirii, au avut o recuperare mai buna, si adesea au invatat ce au neglijat in decursul relatiei precedente, ce ar putea sa nu mai neglijeze in viitoarele relatii de cuplu.
O alta cercetare publicata saptamana trecuta, subliniaza un aspect ce poate sa constituie o incurajare pentru femeile ce trec printr-o astfel de suferinta. Studiul afirma ca, desi femeile sunt cele ce sufera mai intens decat barbatii in perioada ce urmeaza unei despartiri sau unui divort, ele se recupereaza de fapt mai bine decat barbatii ce trec printr-un astfel de proces traumatic.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii Universitatii Binghamton si University College of London (UCL) au solicitat celor 5 705 de participanți din 96 de tari sa evalueze, pe o scala de la 1 (niciunul) la 10 (de nesuportat), nivelul durerii emotionale si fizice asociate despartirii / divortului.
Nivelul mediu de suferinta emotionala la femei a fost relativ apropiat cu cel al barbatilor (6,84 vs 6,52) insa ele au resimtit despartirea ca durere fizica ceva mai mult decat barbatii (4,21 vs 375). Diferentele de impact initial in privinta sexelor nu sunt surprinzatoare, deoarece femeile investesc de obicei mai multe emotii decat barbatii intr-o relatie. Insa nu atat de predictiv a fost faptul ca nivelul de recuperare al femeilor dupa perioada dificila de la inceput a fost unul mai bun decat in cazul barbatilor.
Despartirile si divortul au un impact considerabil in reducerea calitatii vietii. Multe persoane ajung sa se retraga din interactiunile sociale, uneori ajung sa se autoinvinovateasca si sa intre in cercul vicios al unor ruminatii, ce duc la o autodistrugere, la o pierdere si mai mare a stimei de sine.
In cazul in care incerci sa intelegi mai bine ‘De Ce?’-ul despartirii, al divortului, ai sanse mai mari sa treci cu bine peste perioada grea. Psihoterapeutul te poate ajuta in a intelege mai bine felul in care reactionezi emotional si fizic dupa o despartire, te poate sprijini sa folosesti acest eveniment neplacut ca o resursa pentru dezvoltarea ta viitoare.
Surse: Evolutionary Behavioral Sciences, 2015 – Social Psychological and Personality Science, 2015