Tu ai o energie relaţională pozitivă?
RISE – o umbrelă de energie pozitivă
Trăsăturile ce fac o relaţie de cuplu armonioasă sau cele ce împiedică o relaţie de cuplu au tot fost evaluate de-a lungul timpului. Unele au de a face cu personalitatea şi valorile ambilor parteneri, cu comunicarea sau cu atractivitatea.
Există însă oare ceva ce acţionează ca o umbrelă deasupra acestor trăsături? Posibil. Unii cercetători susţin că ar fi aşa-zisa energie relaţională pozitivă. Persoanele ce deţin o astfel de energie sunt orientate spre a progresa, spre a se mişca înainte. Sunt persoane ce-ţi stimulează şi propria energie.
Alături de aceste persoane te simţi mai dornic(ă) de acţiune. Aşa că poate merită să-ţi pui întrebarea: Ce se întâmplă cu energia mea când interacţionez cu el/cu ea? Energia pozitivă e probabil rezultatul unui mix de Recunoaştere a obstacolelor şi oportunităţilor, de Încurajare pentru schimbare în bine, de Susţinere şi Empatie. Sau pentru cei cărora le plac acronimele: RISE.
Nu e imposibil să fie aşa şi în cuplul tău
Într-o astfel de relaţie de cuplu te simţi conectat(a) şi înţeles/înţeleasă.
Vestea bună e că nu e imposibil ca o persoană să înveţe să fie aşa. Primul pas ar fi să poţi să te bucuri cu adevărat de succesul partenerului tău de cuplu. Se simte atunci când un partener e invidios / invidioasă privind la realizările celuilalt. E un sentiment dureros, ce consumă afecţiunea celui ce se bucură de succes. Am mai scris despre asta aici
Persoanele ce au o energie relaţională pozitivă sunt persoane ce ştiu să arate şi compasiune, nu o falsă pozitivitate. Şi simt că odată ce-i înalţă pe cei din jur se înaltă şi ei alături. Asta nu înseamnă că nu ştiu să aibă grijă de sine. O fac prin atenţia acordată sănătăţii lor, timpului petrecut în natură sau timpului dedicat momentelor sau pasiunilor ce fac viaţa mai plăcută. Poţi încerca şi tu să dedici mai mult timp atât înţelegerii acordate celor din jur cât şi îngrijirii minţii, corpului şi sufletului tău.
Persoanele cu o energie relaţională pozitivă sunt constante în privinţa valorilor. Sunt autentice, integre şi învaţă că pot să-şi arate slăbiciunile, atunci când sunt în faţa unei persoane ce merită încrederea lor. Poţi învăţa şi tu asta.
Discuţiile tensionate există şi în relaţiile de cuplu armonioase
Şi persoanele cu o energie relaţională pozitivă sunt implicate în conflicte sau în discuţii ce implică opinii net diferite. Însă încearcă să găsească soluţii care să nu dăuneze relaţiei. Capacitatea de a negocia şi a fi flexibil(ă) e o abilitate ce se poate învăţa. Poţi învăţa şi tu asta.
Relaţiile de cuplu nesigure sunt orientate mai degrabă către atitudini inflexibile, ce ameninţă că pun capăt interacţiunii. De exemplu: Ioana: Hai să mergem la mare weekendul ăsta – Ionuţ: Urăsc drumul până acolo. Ştii că e aglomerat şi ia de două ori mai mult timp decât până la Sinaia. Ioana: Da, dar la mare e sigur soare. Şi la munte nu mă simt atât de bine în club. Ionuţ: Urăsc când te legi de chestii mărunte…de prostii. Ioana: Şi eu urăsc când ţii morţiş să fie doar ca tine. Când mă controlezi. Ionuţ: De ce nu mergi singură la mare ? Ioana: De ce nu trăieşti singur ?
Cum ar putea arăta acest dialog într-un cuplu orientat spre negociere: Ioana: Hai să mergem la mare weekendul ăsta – Ionuţ: Îmi displace mult drumul până acolo. Ştii că e aglomerat şi ia de două ori mai mult timp decât până la Sinaia. Ioana: Da dar la mare e aproape sigur soare în perioada asta a anului. În plus weekendul ăsta vom termina amândoi munca mai repede şi ar însemna mult pentru mine să mai stăm la plajă anul ăsta. Weekendul următor am putea să mergem la munte dacă vrei – chiar dacă poate fi aglomerat şi acolo la întoarcere. Ionuţ: ok. Dar promiţi să nu comentezi dacă e coloană la întoarcere? Ioana: Promit! Mă duc să fac bagajele pentru mâine. Ce costum de baie să-ţi pun?
Perseverenţa
În sfârşit, o relaţie de cuplu armonioasă se dezvolta în prezenţa unei abilităţi ce asigură succesul încă din copilărie. Perseverenţa. Partenerii de cuplu nu renunţa în fata eşecurilor şi continuă să lupte împreună, chiar dacă pe parcurs mai şi greşesc. Pentru asta se stimulează în a rămâne motivaţi să lucreze la potenţialele bariere ce apar în calea lor. Şi nu ezită să apeleze la sprijin când eforturile lor par a fi insuficiente. Un astfel de sprijin poate fi şi terapia de cuplu.
Citeste si E potrivit pentru o relatie de cuplu?