Exploatarea in cuplu – kit pentru supravietuire
Personalitate Narcisica – Sociopata – Borderline – Histrionica
Una din sase persoane din jurul nostru poate avea o tulburare de personalitate ce are in centrul ei exploatarea celorlalti. E vorba in special de persoane cu comportamente narcisice, de persoane cu un comportament antisocial/sociopat, dar si de unele dintre persoanele cu trasaturi borderline sau histrionice. De fapt linia ce separa aceste trasaturi de personalitate e adesea difuza. Rareori problemele de personalitate tin doar de o singura categorie, pura.
Aceste persoane sunt adesea deosebit de seducatoare in perioada de formare a cuplului. Par indragostiti pana peste cap. Adesea isi coplesesc partenerii de cuplu cu atentiile si darurile oferite. E vorba de un adevarat asalt seductiv, in care persoana se proclama a fi ‘sufletul pereche’. E perioada in care adesea declara ca impartaseste toate valorile si interesele tale. Persoana poate fi foarte amuzanta, fermecatoare, convingatoare. Nu rareori ajunge sa fie admirata pentru unele calitati intelectuale/profesionale sau morale ce le afiseaza.
Manipularea si exploatarea vulnerabilitatilor
Aceasta atitudine e departe de lipsa de empatie ce urmeaza. Pentru ca minciuna si manipularea sunt adevarate talente naturale. Egoismul si viziunea exagerata asupra propriului ego apar abia mai tarziu. Apar dupa ce persoana ajunge sa-ti cunoasca bine punctele slabe.
Urmeaza atunci sa-ti exploateze vulnerabilitatile, fara a tine cont de repercursiuni. Asta pentru ca se considera adesea a fi detinatori ai unor adevaruri absolute. Se considera a fi fiinte superioare, indreptatite sa traiasca dupa propriile reguli.
Aceste persoane nu sunt deloc jenate de problemele lor de viata, de cele sociale, financiare sau legale. Ii considera doar pe ceilalti vinovati de prezenta acestor probleme. Sau dau vina pe soarta potrivnica. Pozeaza adesea in victime si iti cer sa-i salvezi. Apeleaza la compasiunea ta…iar cu cat compasiunea e mai mare, cu atat mai mult poti sa te afunzi in probleme, si eventual in datorii pentru ei. Odata ce vei intra in acest joc, al persoanei ce salveaza, esti deja in prins(a) in plasa.
Stimularea neincrederii in propriile perceptii & lipsa responsabilitatii
Manipularea psihica atinge de obicei noi culmi. Principalul scop al persoanei e sa te faca sa te indoiesti de propriile convingeri si perceptii. Poate sa sustina ca toti ceilalti mint, doar pentru a va destrama relatia. Poate spune ceva, si apoi sa nege cu vehementa ca a rostit acele cuvinte. Iti poate sugera sa faci ceva, si apoi sa te intrebe de ce ai facut acel lucru. E de obicei perioada in care se vede clar ca nu are remuscari legate de efectele actiunilor lui.
Lipsa de responsabilitate devine acum evidenta. Are justificari pentru aproape orice actiune, indiferent de cat de dureroasa emotional ar fi pentru partenerul de cuplu. Saracia emotionala e intr-un evident contrast cu perioada de pasiune initiala. Relatia de cuplu ajunge de obicei una contractuala, bazata doar pe posesia in comun a unor bunuri sau a copiilor (ce pot intra, din pacate, tot in categoria de ‘bunuri comune’).
Infidelitatea justificata de ‘impulsivitatea provocata’
Nu rareori poate sa apara infidelitatea, argumentata de impulsivitate si blamarea partenerului de cuplu. ‘Nu am putut rezista tentatiei, pentru ca tu m-ai adus in aceasta situatie’. Daca au interesul sa pastreze relatia de cuplu isi vor lua insa angajamente : ‘Mi-am invatat lectia. Iti dau cuvantul ca nu se va mai intampla. Nu te voi mai insela vreodata’. Pentru acest tip de persoane, astfel de angajamente nu inseamna insa mare lucru. Sunt adesea doar ‘promisiuni scrise-n vant’.
In astfel de situatii, e important sa-ti dai seama daca relatia voastra de cuplu poate sau nu poate fi salvata. In cazul in care apare infidelitatea, e important sa ai o imagine de ansamblu, obiectiva, asupra relatiei voastre. Daca decizi ca relatia poate fi salvata, e bine de stiut ca exista anumite etape de parcurs in depasirea infidelitatii. Pentru a afla mai multe despre asta poti sa participi la seminarul interactiv :