Fantezii cu cocosei sau educatie sexuala?
Vinerea trecuta 67 de ONG-uri au semnat o scrisoare deschisa adresata Ministerelor Educatiei, Sanatatii si Tineretului, solicitand elaborarea unui plan strategic pentru educatie sexuala. Parlamentul nu a raspuns deocamdata pozitiv la solicitarile lor anterioare, ca educatia sexuala sa fie inclusa ca materie obligatorie in scoli. In Romania, reticenta constanta a bisericii in abordarea maturizarii sexuale a generat o remarca recenta a ministrului educatie care cataloga educatia sexuala ca ceva ce nu ar fi pe lista de prioritati educationale. Cu toate imboldurile clericale pentru abstinenta sexuala pana la casatorie, in fiecare an avem aproximativ 8500 de mame minore.
Daca privim in urma, incercand sa evaluam maturizarea educatiei sexuale, putem spune ca a fost una destul de tarzie. Este evident ca Freud a atras atentia asupra eului psihosexual si multe alte personalitati din lumea psihologiei au rafinat apoi aceasta cunoastere. Este clar ca, prin studierea comportamentului sexual uman, Kinsey, Masters & Johnson si altii, au adaugat multe elemente in cunoasterea sexualitatii. Putem insa afirma ca abia in preajma anului 1976 a existat cu adevarat o schimbare de mentalitate in privinta sexualitatii si educatiei sexuale. Francezul Michel Foucault, sublinia la vremea aceea ca identitatile sexuale nu sunt clar inascute, determinate biologic, ci sunt modelate de cultura sexuala existenta intr-o perioada sau alta. In best-seller-ul sau, Histoire de la sexualité: la volonté de savoir (Istoria sexualitatii: dorinta de a cunoaste), el mentioneaza ca studierea sexualitatii (la fel ca si a altor domenii ale vietii) nu ar trebui facuta doar de dragul imbogatirii cunoasterii umane, ci cu scopul clar de a a descoperi idei, concepte si exemple ce ne pot ajuta sa avem, acum, o viata mai buna.
Foucault subliniaza importanta unei abordari practice, care sa nu priveasca omul si sexualitatea sa doar ca un ‚grup de organe’ tratate de o ‚scientia sexualis’, o stiinta a sexualitatii, ci sa abordeze cultura sexuala, formarea si experimentarea sexualitatii in societatea actuala. Foucault suferea de pe urma unei infectii cu HIV in stadiu final cand a scris ultimul volum din cele 3 ale Istoriei Sexualitatii iar viata sa a fost departe de a fi un exemplu in privinta sexualitatii, insa putem spune ca el a atras atentia asupra unui aspect important legat de educatia sexuala: nevoia de a invata din experientele trecutului si de a cauta acele elemente ce, in mod practic, pot sa ne conduca spre o imbunatatire a experientelor sexuale.
Aspecte precum debutul vietii sexuale, masturbarea, homosexualitatea, contraceptia, bolile cu transmitere sexuala, prostitutia, abuzurile sexuale si altele, e bine sa fie abordate in mod deschis, invatand din greselile trecutului. Se pot evita astfel alte erori sau temeri sexuale ce pot imbraca uneori forme aberante, cu un impact negativ semnificativ in viata persoanelor lipsite de educatie sexuala. Reprimarea dorintei de cunoastere a copilului despre sexualitatea sa, poate sa-i dauneze in viata sa de adult.
Desi Freud scria deja in 1905 despre primele experiente sexuale ale copilului, ce includeau masturbarea sau dorinta sa de a afla despre diferentele sexuale, lucrarile sale nu urmareau stimularea unei educatii sexuale. Abia prin 1960, sub influenta lui Kinsey si a succesorilor sai, saruturile si jocurile erotice intre adolescenti au devenit recunoscute social, ca o realitate acceptabila.
De fapt principala problema a educatiei sexuale este legata de dificultatea parintilor de a discuta despre sexualitate in termeni absolut naturali. Intotdeauna m-am intrebat de la ce vine termenul ‚pasarica’? …pana acum nu am gasit vreun raspuns si continui sa ma intreb care ar fi fanteziile unui copil caruia mama ii spune ‚hai sa spalam pasarica ta’ sau ‚cocoselul’, in loc de ‚hai sa spalam penisul tau’. Odata ce copilul afla, in cel mai natural mod cu putinta, ca ceea ce are intre picioare se numeste penis sau vulva, el va asimila in mod natural aceste denumiri fara sa simta o pudoare excesiva.
Pudoarea excesiva e de fapt o copie a ceea ce ‚vede’ si ‚simte’ cel mic la adultul ce discuta despre sexualitate. Daca acesta ar discuta despre sexualitate la fel cum i-ar explica celui mic cum sa traverseze strada in siguranta, l-ar face sa o perceapa ca pe ceva normal si ar creste sansele sa primeasca de la copil diverse intrebari pe teme sexuale, atunci cand acesta are nelamuriri. Asa ca, in cazul in care te simti depasit(a) de situatie, in oricare dintre etapele dezvoltarii sexuale, apeleaza cu incredere la sprijinul unui specialist.