Gasirea unui partener de viata in zilele social-media
In comparatie cu zilele in care online era un cuvant necunoscut, azi, fara indoiala, avem optiuni mult mai variate de a interactiona cu cei din jur pentru a gasi un partener de viata. Totusi, multe persoane considera ca gasirea unui partener ‘corespunzator’ devine o sarcina tot mai dificila.
Iata ce crede Amalia : « Chiar daca exista mult mai multe persoane din care poti sa alegi, sansele de a gasi un partener de viata ‘care sa vrea aceleasi lucruri’ au devenit mai reduse. Cred ca socializarea online a afectat mult abilitatea oamenilor de a conversa, de a discuta fata in fata, de a se apropia emotional. Tehnologia ne-a facut sa fim simultan atat mai aproape cat si mai departe. Internetul a deschis portile comunicarii, dar de cele mai multe ori a filtrat mult partea romantica a felului in care se apropie un cuplu. Azi e mult mai usor ca in trecut sa ajungi in pat cu cineva. Apropierea emotionala e mult mai putin un pas premergator sexului. Mult mai multi pun azi pe prim plan propriile nevoi. Le pasa mult mai putin de a-si crea un cuplu stabil pe termen lung. Multi prefera sa intarzie momentul casatoriei si cel al asumarii responsabilitatii cresterii unui copil ».
Tehnologia permite azi sa filtrezi atributele persoanei ‘visate’ pentru a fi mai eficient(a) in cautarile tale. Iti permite sa stabilesti contacte cu persoane ce poate ca nu le-ai fi intalnit in viata cotidiana, dinafara mediului online. Iti permite sa porti simultan conversatii online cu mult mai multi ‘pretendenti’/ ’pretendente’….fara sa te deplasezi de pe canapea.
Social-media te poate ajuta sa eviti nelinistea asociata unei discutii fata in fata, te sprijina sa fii mai increzator-increzatoare in propriile abilitati de comunicare. Efectul asupra stimei de sine e insa de scurta durata. De multe ori social-media genereaza si o falsa perceptie asupra modului in care suntem priviti de ceilalti. Faciliteaza adesea lipsa de onestitate in comunicare. Permite mult mai usor interpretarile impulsive, falsele perceptii, putin functionale. Toate astea pentru ca elimina limbajul nonverbal, ce poate exprima multe. Social-media mai permite unora sa se ascunda in spatele unor identitati online, ce au putin de a face cu persoana reala.
Comunicarea la distanta permite mult mai usor lipsa de respect fata de sentimentele, emotiile altor persoane. Usurinta prin care te conectezi cu cineva prin social-media vine la pachet cu usurinta deconectarii. Ca urmare a absentei unui contact vizual cu efectele unor replici online, oamenii pot sa devina mai putin sensibili la impactul ce-l au asupra altora. Unele aplicatii de online dating faciliteaza chiar o dezumanizare a relatiilor, facand posibila stergerea cu buretele a unui istoric relational, printr-un simplu click. Cu toate acestea, pentru unele persoane, scoaterea din lista de cunostiinte poate rani la fel de mult online, ca si in viata reala. O relatie stearsa printr-un astfel de click poate face pe cineva sa perceapa ca e ‘defect(a) relational’.
Reducerea increderii in sine, in abilitatea de a cladi o relatie de cuplu, se poate degrada treptat, atat de mult incat sa devina cu adevarat un handicap in gasirea unui partener pe termen lung. In cazul in care te afli intr-o astfel de situatie, primul pas e sa iesi din caruselul online si sa incepi sa te accepti asa cum esti in realitate. Cu cele bune si cele mai putin bune. Daca ai nevoie de sprijin pentru a-ti depasi nelinistile in privinta gasirii unui partener de viata, poti apela la terapia de cuplu.