Hygge – o adaptare la depresia sezoniera
Depresia sezoniera – depresia asociata diminuarii luminii naturale
Chiar daca am avut parte de o toamna calda si poate ca am uitat cum e sa se intunece devreme si sa fie frig, vremea mohorata a ajuns in cele din urma si la noi. Diminuarea timpului petrecut in lumina poate avea un impact considerabil asupra dispozitiei. Persoanele pot sa devina mai iritabile, mai obosite si mai confuze, se concentreaza mai greu. Poate sa apara sau sa fie accentuata lipsa de speranta, apetitul se poate schimba iar libidoul poate fi redus. E un efect dovedit stiintific, corelat cu schimbarea fluctuatiilor hormonului melatonina, ce ne asigura de obicei un somn odihnitor.
Pana cand nu am discutat cu un norvegian despre impactul acestor perioade lungi de climat neprielnic nu am realizat nici eu cat de amplu poate fi. Intr-o cafenea micuta din Bergen, l-am intrebat pe cel ce ne-a servit: Am auzit multe despre vremea de pe aici, dar noi am avut o saptamana cu soare in fiecare zi (eram in luna august). Cat de des se intampla asta?
– Intr-un an, eu stiu ca pot sa sper la aproximativ doua saptamani in care sa am parte de soare toata ziua. Ceea ce e insa frustrant e ca nu stii cand o sa fie acele doua saptamani, raspunde el, stramband usor din nas . Adesea iti iei concediu si nu e soare. De aceea lumea prefera sa nu se bazeze pe vremea de aici si are variate forme de adaptare. Poate ati auzit despre hygge.
Hygge pentru a reduce depresia sezoniera
Auzisem deja despre hygge (se pronunta hoo-ga). Locuitorii tarilor scandinave, ce au evaluat de mult timp impactul negativ al vremii mohorate, au dezvoltat si cateva sugestii pentru diminuarea acestui efect. In limba daneza si cea norvegiana aceste masuri au chiar un cuvant dedicat: hygge.
Termenul hygge caracterizeaza arta de a crea un ambient intim, protector, confortabil. Danezii utilizeaza termenul chiar pentru a desemna un stil de viata ‘frumos’, ce combate depresia sezoniera, indusa de intuneric si de climatul neprielnic.
Lumina calda a lumanarilor e un sprijin util pentru a crea acest ambient. Se pare ca 1 din 3 danezi aprind zilnic mai mult de 5 lumanari. Pe langa numeroasele lampi cu un design ce asigura un iluminat cald si pe langa focul din semineu (la cei ce au asa ceva) lumanarile creaza intimitate. Senzatia de intimitate in cuplu si familie e sporita si atunci cand incercati sa intretineti un coltisor confortabil, care sa contina si obiecte incarcate de amintiri placute, eventual placute la atins. Un ‘ungher luminos’, cu o blana de oaie pe care sa poti sta sa citesti o carte, un ‘culcus la geam’, unde sa asculti muzica in surdina, tolanit pe cateva perne, e ceva in spiritul hygge.
Dar ambientul hygge tine mai degraba de trairi si de persoane si nu de obiecte. A te simti alaturi emotional de partenerul de cuplu, a fi alaturi de alte persoane apropiate cu care poti comunica armonios, te face sa te simti in siguranta.
Hygge in cuplu = a lasa apararile deoparte
Hygge e de fapt ambientul in care apararile tale psihologice nu-ti mai sunt active. E sentimentul de relaxare atunci cand lasi garda jos si discuti fara victimizare despre micile sau marile obstacole cu care te confrunti sau doar te bucuri de placerea de a savura o ceasca de ceai fierbinte alaturi de celalalt.
Hygge e suma unor mici actiuni ce te sprijina sa savurezi prezentul. Hygge te sprijina sa pui in practica vechiul indemn latin : Carpe Diem !- Traieste clipa !
Pentru evitarea depresiei sezoniere, e important sa te expui cat mai mult la lumina – preferabil naturala si fara a purta ochelari de soare, deoarece ochii transmit la creier semnalele necesare reglarii secretiei substantelor ce mentin buna dispozitie.
Dar e si mai important sa comunici cat mai mult cu cei de langa tine, sa dezvolti ‘hygge’ in cuplu si familie. Suntem creaturi sociale si buna noastra dispozitie e clar dependenta de calitatea interactiunii noastre cu persoanele din jur.
In aceasta perioada incearca sa oferi mai multa atentie si timp impreuna celor dragi, incearca sa asculti mai mult ce au de spus, sa-i intelegi mai bine. E poate perioada potrivita pentru a dedica mai mult timp si interactiunilor in intimitatea dormitorului. E poate o buna perioada pentru a explora mai bine ceea ce nu stiti despre perceptiile senzoriale ale partenerului de cuplu.
Daca vrei sa afli si alte detalii despre ambientul hygge, ce e pentru danezi « ca o imbratisare fara atingere », poti sa citesti Mica enciclopedie Hygge de Meik Wiking. Daca iti doresti sa imbunatatesti comunicarea intima in cuplul tau, poti programa o sesiune de terapie de cuplu.
citeste mai multe despre depresie aici