Perspectivele conflictelor familiale
Te-ai certat cu partenerul de cuplu. Desi a pornit de la un nimic ati ajuns sa va ganditi amandoi la ‚ce viata de rahat e asta’. Nu puteti sa dormiti niciunul dintre voi. Desi e tarziu in noapte va invartiti in pat ‚ca un leu (o leoaiaca) in cusca’ intr-o incercare disperata de a dormi. Maine e o zi de lucru si esti convins(a) ca vei ‚rumega’ toata noaptea gandurile de acum. Probabil nici paharul cu lapte cald, nici ‚numaratul oilor’ si nici somniferul nu te vor ajuta. Cum ar fi atunci sa incerci sa privesti situatia dintr-o noua perspectiva?
In loc sa zaci in pat si sa blestemi relatia, mai bine te-ai gandi la ce anume a generat toata tensiunea insuportabila ce a aprins conflictul cu partenerul sau cu oricare alt membru al familiei tale. Probabil ca au fost o multime de lucruri si ganduri neexprimate in timpul zilei, ce seara au avut nevoie de o scanteie, de un comentariu sau o actiune minora, pentru a lua foc.
Care sunt de fapt acele probleme? Ia un carnetel si incearca sa le treci in el cu ajutorul unor cuvinte sau a unor expresii simple. Nu mai mult de trei si toate cu litere mari. Nu trebuie neaparat sa inteleaga cineva ce reprezinta cuvantul sau expresia. Ar putea fi: NELINISTE, ANXIETATE, FURIE, NESIGURANTA, SUPARARE sau PROMOVARE NEMERITATA, MUNCA INFECTA, PRIETENA NENOROCITA, SEFA IMBECILA. Sau mii de alte variante.
Odata ce ai facut asta incearca insa sa dezvolti ce insemna expresia sau cuvintul respectiv asa incat sa fie clar inteles si de cineva ce nu cunoaste problema. Pe cat posibil incearca insa sa folosesti propozitii scurte ce nu includ mai mult de un element problema. Pot fi insa asociate oricat de multe la cuvantul sau expresia initiala.
E vorba de fapt despre o agitatie, o tensiune legata de o temere a ta? E vorba de fapt de sentimentul ca nu-ti sunt recunoscute suficient meritele sau Te simti nedreptatit(a)? Te coplesesc unele responsabilitati asumate? Ti-e teama sa nu fii umilit(a) in vreun fel? Ti-ai pus prea multe sperante in cineva ce te-a dezamagit? Sau pur si simplu rutina iti face viata sa para atat de plictisitoare incat iti vine ‚sa urli’?
Indiferent care e raspunsul tau, incearca sa dezvolti perspectivele problemelor scrise cu litere mari. Incearca sa le privesti din puncte de vedere ce pot fi usor intelese si asupra carora s-ar putea actiona in vreun fel. Odata ce ai facut asta si ai dobandit o perspectiva asupra majoritatii elementelor ce alimenteaza starea ta nedorita, ai putea sa te intrebi:
Care ar fi cel mai rau lucru ce ar putea sa se intample? Dar cel mai bun? Care e probabilitatea pentru fiecare perspectiva? Care e varianta mai realista?
Cine ar mai fi afectat de acest lucru inafara de tine? Oare ti-au dorit cu adevarat raul persoanele ce mai sunt implicate sau ar putea sa existe si o alta explicatie, o alta perspectiva asupra actiunii lor?
Au mai existat si alte situatii in trecut in care te-ai simtit la fel sau ai reactionat asa? Ce ai invatat din acele situatii? Ai dobandit atunci o noua perspectiva asupra situatiei sau te invarti intr-un cerc vicios al gandirii? Daca inca nu ai invatat ceva, ai putea sa o faci de acum incolo?
O ultima intrebare ar mai fi: Daca ar trebui sa-i dai un sfat unei alte persoane aflate in situatia ta, ce anume i-ai spune? Claritatea noii perspective ar putea avea efecte benefice asupra starii tale nedorite. In cazul in care nu ai reusit atat de bine dar crezi ca o noua perspectiva asupra obstacolului tau ar putea sa te ajute, apeleaza cu incredere la sprijinul unui psihoterapeut.