Prieteni sau dating online?
Cum preferi să-ţi cunoşti partenerul de viaţă?
Peisajul întâlnirilor şi formării unui cuplu a fost schimbat considerabil de social media si aplicaţiile de dating online. Pe de-o parte comunicarea şi întâlnirile au fost înlesnite, pe de altă parte individualismul şi abordările relaţionale mai puţin profunde, ca să nu spun superficiale 😊, au fost şi ele favorizate.
Din 2013, de când social media a depăşit 1 miliard de utilizatori, procentul cuplurilor ce au fost prezentate unul altuia prin alt mijloc decât online a scăzut dramatic. Graficul de mai jos e mai mult decât relevant pentru cât de mult a scăzut procentul celor ce s-au întâlnit prin intermediul prietenilor, familiei sau vecinilor, al jobului, al vreunui restaurant-bar sau prin intermediul mediului în care au studiat. În 2022 mai mult decât jumătate din cupluri (55%) se pare că s-au întâlnit online.
Cu toate astea, tot mai multe persoane par a prefera azi să-şi cunoască partenerul de viaţă printr-o întâlnire în afara mediului online. Mediul online însă oferă o comoditate din care e dificil să ieşi. Filtrele existente în dating online (vârsta, înălţime, domiciliu, sex, variate preferinţe) uşurează în aparenţă căutarea. În plus, te fac să nu depinzi de prieteni, rude, vecini. Te fac, cel puţin aparent, să depinzi doar de tine.
Însă tocmai asta poate genera o reducere a caracterului uman al formării unui cuplu. Poate fi încurajat consumerismul şi descurajată asumarea responsabilităţii. Paradoxul alegerii dintre multitudinea de opţiuni, combinat cu creşterea posibilităţii de a obţine satisfacţia intimă doar pe cont propriu, poate duce spre reducerea angajării în relaţii mai profunde. Pandemia COVID a accelerat cu siguranţă gradul în care plăcerea a devenit centrată mai mult pe sine, pe propria individualitate, reducând socializarea tradiţională.
Responsabilitatea şi riscul exisţentei unor prieteni comuni
În mod suprinzător, există azi tineri ce în cadrul unor aplicaţii de dating online nu acceptă să fie contactaţi de persoane ce au prea multe cunosţiinte comune cu ei. Pentru că existenţa unor prieteni sau cunostiinţe comune sau a unui mediu comun creşte nivelul de presiune al unei relaţii de cuplu. Pentru multe persoane există de la bun început o evitare a unei situaţii potenţial negative în care despărţirea cuplului ar pune prietenii în situaţia de alege
Despărţirile nu sunt deloc uşoare. Nici nu au fost vreodată. Şi mereu au existat şi despărţiri în cadrul unor grupuri de prieteni comuni, ce sunt şi mai dificil de dus. Literatura romantică a subliniat din plin cât de greu poate fi.
Ce e poate diferit azi însă, e nivelul de suportabilitate al obstacolelor emoţionale. Uneori persoanele din noile generaţii nici nu concep să se gândească la existenţa unui asemenea nivel de suferinţă emoţională. Uneori pentru că nu au fost învăţaţi cum să tolereze mai uşor suferinţa emoţională sau să-şi gestioneze mai bine emoţiile negative.
Avantajul de a cunoaşte pe cineva în afara zonei de dating online
Conform Marriage Foundation (2021), se pare că în primii 3 ani rata de divorţ în rândul celor ce nu s-au cunoscut online e de doar 2% faţă de 12% în rândul celor ce s-au cunoscut prin dating online. Iar divorţurile rămân mai frecvente în cadrul celor ce s-au cunoscut prin dating online şi în primii 10 ani – de exemplu 17% la 7 ani faţă de 10% în rândul celor ce s-au cunoscut prin alte medii, cum ar fi prietenii.
E clar că atunci când nu foloseşti doar sursele de dating online ci ‘ai curajul’ să te întâlneşti cu cineva ‘verificat’, de o rudă, o cunostiinţă sau un prieten, îţi asumi mai multe riscuri şi mai multă responsabilitate. Poate depui mai mult efort ‘să faci o impresie bună’. Poate te gândeşti mai mult la care o să fie impactul vorbelor tale. Poate nu o să poţi să-i spui o ‘minciună albă’ cu atât de multă uşurinţă ca în mediul online. Poate o să suferi mai mult dacă o să vă desparţiţi. Dar există poate şi avantaje în privinţa gradului de cunoaştere şi respect reciproc.
Iar dacă unul dintre lucrurile ce te reţin e dificultatea de a-ţi gestiona trăirile emoţionale negative şi/sau experienţele negative anterioare, poţi apela cu încredere la sprijinul unui psihoterapeut pentru a le depasi.
Dacă îţi doreşti să afli şi care sunt preferinţele celor ce îşi cauta pereche în aplicaţiile de dating online poţi citi rezultatele ultimului sondaj pe această temă Perceptii in zona de dating online – sexologie terapie de cuplu Bucuresti Dr Rares Ignat (sex-psi.ro)