Psihoterapia ca dans pe ‘scena vietii’
Psihoterapia nu e un seminar in care sa primesti indicatii de cum ar trebui sa actionezi intr-o situatie anume. E mai degraba ceva similar cu a te afla pe un ring de dans. Unul in care psihoterapeutul reactioneaza la gandurile si emotiile impartasite, si te sprijina in a dobandi o imagine completa asupra ‘ringului de dans’ al vietii. Un ‘ring de dans’ in care iti e ghidat modul de a gandi, catre zone ce poate nu au fost accesate inca, ce au fost evitate.
Primul pas in acest dans tine de intelegerea obstacolului actual. Tine de risipirea fumului de pe ‘ringul de dans’. Tine de acceptarea realitatii, asa cum e ea. Atat timp cat situatia prezenta e ‘in ceata’, e putin probabil sa vezi cum arata viitoarea ‘scena a vietii’. Psihoterapeutul sprijina persoana sa-si valideze unele perceptii, sa-si elaboreze unele explicatii obiective la ceea ce i se intampla.
Tinte de schimbare relevante pentru pastra echilibrul
Odata ce e mai clara imaginea ‘ringului de dans’, psihoterapeutul ajuta persoana sa-si stabileasca unele tinte relevante, pentru a nu continua sa repete aceleasi ‘erori de dans’. Ajuta persoana sa identifice schimbari comportamentale care sa duca la rezolvarea tensiunilor psihice actuale. Schimbari in perceptiile putin utile, schimbari care sa-i permita sa danseze mai usor in relatiile vietii. Odata ce sunt identificate obiectivele realiste, psihoterapeutul actioneaza ca un coach ce incurajeaza obtinerea celor dorite. Nu exista pasi prestabiliti pentru asta, dansul fiind unul improvizat, in functie de ceea ce se intampla pe ‘ringul de dans’.
Dansul schimbarii nu e unul usor. Are nevoie de obtinerea unui echilibru. Un echilibru intre acceptarea propriei persoane, cu cat mai putine evaluari subiective, si interventiile ce cauta schimbarea. Nu rareori exista variatii emotionale semnificative in timpul dansului. Ele pot fi date atat de o stima de sine constant deficitara, cat si de o stima de sine de obicei crescuta, ce intampina pe moment obstacole semnificative, ce par de nedepasit.
Doua directii mai frecvente pentru ‘dansul psihoterapeutic’
In cabinetul psihologic, cautarea acceptarii propriei imagini, nedeformate, indrepta adesea dansul terapeutic spre 1) o ‘restructurare’ a unei gandiri interioare prea critice, ce spune ‘am esuat si nu cred ca mai sunt sanse pentru persoane ca mine’…..sau spre 2) o ‘revenire pe scena reala a vietii’, din inaltimile unei stime de sine, ce se dovedeste a fi prea putin folositoare
Persoanele ce pe parcursul vietii au invatat sa nu mai fie deloc optimisti in privinta rezultatului dansului vietii, pot deprinde pasi inainte pentru a depasi rusinea si neputinta invatata. Pot deprinde sa fie mai active in eforturile lor de a cauta oportunitati pe ‘ringul de dans’. Persoanele prea optimiste, prea dornice de performanta, pot deprinde cum sa ‘piarda cateva kilograme de detalii’, cum sa urmeze o ‘cura de slabire’ a perfectionismului, care sa-i ajute sa se miste mai bine pe ‘ringul de dans’.
Sa nu fugi de propria persoana, nu vei putea trai asa
Daca stai sa te gandesti un pic, echilibru e esential, atat in dans cat si in relatiile tale zilnice. Ca atare e important sa te cunosti mai bine, sa accepti daca exista unele zone psihice ce te impiedica sa-ti pastrezi echilibrul pe ‘ringul de dans’ al vietii. Dupa cum spune si piesa lui Pink ‘If God is a DJ’, “don’t run from yourself, man, that’s no way to live“ – ‘nu fugii de propria persoana, nu vei putea trai asa’. Psihoterapia poate sa te sprijine in dansul descoperirii psihicului tau si al celor din jur. Cu cat te vei descoperi mai repede, cu atat iti va fi mai usor sa-ti armonizezi miscarile cu ale celorlalti, pe ‘scena de dans a vietii’. Iar daca intampini obstacole in cuplu, e bine sa nu uiti ca ‘it takes two to tango’-e nevoie de doi pentru a dansa tangoul familiei….asa ca, invita-ti si partenerul de cuplu la acest tip de dans.