Tinerii si sanatatea mintala intr-o lume in schimbare
Sanatatea mintala sufera uneori in tacere
In ziua de azi multi tineri si adolescenti sufera de variate obstacole ce afecteaza sanatatea mintala. De fapt trei sferturi dintre afectiunile psihice isi fac simtita prezenta pana la varsta de 25 de ani. Afectarea psihica e principala cauza de dizabilitate la cei tineri, chiar daca obstacolele psihice nu reprezinta o problema majora de la bun inceput.
Nu rareori obstacolele psihice mai putin severe sunt ignorate si netratate. Pe masura ce trece timpul suferinta psihica se amplifica si ajunge in cele din urma sa influenteze considerabil viata tinerilor, dezvoltarea profesionala si relatiile de cuplu. Aceasta dezvoltare silentioasa e influentata adesea de stigmatul asociat obstacolelor psihice.
Stigmatul duce la camera de garda
Persoanele ce simt ca au o problema psihica, cat de mica, evita adesea sa ceara sprijinul unui psiholog sau unui psihiatru, de teama de a nu se afla si a fi tratati necorespunzator. Pana si banala anxietate sau atacul de panica ajung mai greu la specialistul in sanatate mintala. Ajung mai degraba in camera de garda, la urgente.
E foarte bine sa-ti evaluezi sanatatea la medic si sa elimini posibilele cauze medicale ce ar putea mima anxietatea, atacul de panica. Insa dupa ce ai facut asta o data incearca sa consulti si un specialist in sanatate mintala, pentru a evalua daca nu te-ar putea ajuta. E bine sa verifici initial la medic ce anume sta la baza palpitatiilor sau intepaturilor in piept pe care le ai. E bine sa verifici medical de ce ai probleme cand inghiti, de ce ai uneori o senzatie de sufocare sau de greata. E bine sa intrebi intai medicul de ce-ti pierzi uneori echilibrul sau simti furnicaturi. Insa o data ce ti-a confirmat ca nu sunt probleme semnificative cu functionarea organelor, apeleaza la sprijinul specialistului in sanatate mintala.
Anxietatea si depresia costa mult
De teama exagerata de a nu avea o boala grava sau de a nu muri, multe persoane nu cred ce le spune medicul si continua sa faca vizite repetate la camera de garda. Asta nu se intampla doar la noi, ci si in alte tari. Chiar si in America anului 2018, persoanele ce sufera de anxietate viziteaza servicul de urgente de 6 ori mai frecvent decat populatia generala. In urma decontarii investigatiilor medicale, aceste persoane costa companiile (si statul) de 2-4 ori mai mult decat persoanele ce nu sufera de anxietate. Si persoanele ce sufera de depresie au costurile medicale de 2,5 ori mai mari decat alte persoane (cf. raportului Willis Towers Watson).
In alte tari tratarea afectiunilor psihice ocupa o pozitie mult mai importanta decat la noi in tara. Statul si companiile pozitioneaza tratarea problemelor psihice la acelasi nivel cu tratarea diabetului, cancerului sau altor afectiuni cronice. Asta pentru ca si-au dat seama ca ignorarea afectiunilor psihice poate fi deosebit de costisitoare, avand multe costuri ascunse, indirecte.
Ziua mondiala a sanatatii mintale
Ziua mondiala a sanatatii mintale din acest an are ca tema « Tinerii si sanatatea mintala intr-o lume in schimbare ». In 2018 Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala incurajeaza guvernele si asociatiile din intreaga lume sa se implice mai mult in a sprijini depasirea obstacolelor psihice la acest segment de populatie vulnerabila la schimbarile sociale de azi.
Nivelul crescut al stresului, agresiunile de diverse tipuri, ce au acum un mediu mult mai variat de propagare, reducerea contactelor sociale directe, prin cresterea timpului petrecut online, amplifica vulnerabilitatea psihica a tinerilor. Stigma, izolarea sociala si evitarea abordarii timpurii a unui specialist in sanatate mintala, chiar si cand e vorba de mici obstacole psihice, pot accentua problemele. O abordare corespunzatoare a afectarii psihice a tinerilor– atat prin medicatie cat si prin psihoterapie – poate reduce considerabil rata recidivelor si costurile medicale totale.