Sprijin pentru o iubire sanatoasa
In mod paradoxal, desi majoritatea lumii tanjeste dupa iubire, desi multi devoreaza romanele de dragoste, filmele sau cantecele despre dragoste, desi multe alte carti sau site-uri ofera zilnic omenirii imagini mai mult sau mai putin romantate despre ce este dragostea, exista inca foarte multe persoane care au de deprins notiuni de baza despre cum sa iubeasca.
Asta pentru ca multi, dupa ce interactioneaza cu multitudinea de elemente ce descriu dragostea, considera ca nu ar mai avea ceva de invatat despre iubire. Multi considera ca principala problema e faptul ca inca nu au gasit persoana potrivita care sa-i iubeasca. Ca atare incearca sa-si creasca sansele de a fi ‘demni de a fi iubiti’ devenind poate mai puternici, mai bogati, mai politicosi sau mai amuzanti in cazul barbatilor si mai atragatoare, mai interesante, cu maniere mai placute in cazul femeilor.
Desi aceste demersuri te apropie de succes si adesea iti cresc sansele de a avea mai multi prieteni, nu reprezinta principalul element ce sta la baza gasirii ‘jumatatii’ tale. « Pachetul de calitati » de succes pe piata de personalitati nu asigura si existenta unei iubiri si e adesea insuficient pentru a linisti pe termen lung anxietatea izolarii. Cum nu pricep ca dragostea e un element activ, o « putere a sufletului », multe persoane cred ca e suficient doar sa gasesti un obiect potrivit, dupa care totul va merge de la sine. Pentru a iubi cu adevarat insa e nevoie in primul rand sa acceptam ca asta e o arta, pe care trebuie sa o inveti la fel cum ai deprinde oricare alta aptitudine artistica: a picta, a canta, a sculpta sau a vindeca psihic persoanele ce iti trec pragul cabinetului etc.
O dragoste sanatoasa e altceva decat iubirea neconditionata a mamei ce te iubeste doar pentru ca existi….e altceva decat iubirea paterna, adesea conditionata si care trebuie ‘meritata. Iubirea matura e aceea in care ambii parteneri pot spune «sunt iubit pentru ca iubesc»…e aceea care in loc de a spune« te iubesc pentru că am nevoie de tine» afirma «am nevoie de tine pentru ca te iubesc». Esecul dezvoltarii unei astfel de iubiri mature poate sta de multe ori la baza unor dezechilibre, ce pot fi mentinute chiar de formele nesanatoase ale dragostei.
Daca ai nevoie de sprijin pentru imbina teoriiile iubirii, deprinse din variate surse, cu realitatea cotidiana, nu ezita sa apelezi la sprijinul psihoterapiei.
Aceast postare se bazeaza pe cartea lui Eric Fromm: Arta de a iubi