Sunteti pregatiti pentru bebelus?
Ai spune ca da, nu-i asa? Ai citit o multime de articole despre dezvoltarea micului suflet ce va completeaza familia. Cunosti ce si cat ar trebui sa manance, cat doarme in fiecare etapa a dezvoltarii sale, cum trebuie sa va ingrijiti de sanatatea lui. Ati discutat insa despre felul in care se transforma relatia voastra de cuplu in perioada de dupa nastere?
Desi aparitia bebelusului e cel mai frecvent o bucurie pentru ambii parteneri din cuplu, nu rareori pot sa apara probleme chiar si atunci cand noul membru al familiei a fost dorit de catre amandoi. Si asta pentru ca destul de des nu se discuta despre privatiunile si aspectele mai putin placute asociate cu aparitia unui nou membru al familiei. Eforturile si noptile nedormite pentru a avea grija de bebe, nu afecteaza doar mama ci exercita un impact si asupra tatalui, ce e bine sa cunoasca si sa accepte de la bun inceput faptul ca urmeaza o perioada in care partenera sa de viata ii va acorda semnificativ mai putina atentie decat o facea pana atunci. E intr-un fel si un prim test adevarat al relatiei de dragoste.
E momentul in care sunt relevate frecvent cazurile in care barbatul cauta de fapt in relatia cu partenera tot o iubire de tip matern, o partenera-mama care ‘sa-l inteleaga’ si sa-l iubeasca la fel cum o face si mama lui. Cum in perioada din preajma nasterii mult din aceasta iubire e deturnata spre bebelus, un barbat ce-si doreste o astfel de dragoste se poate simti ‘tradat’, in special daca are asteptari nerealiste legate de perioada ce urmeaza nasterii. Daca la aceste asteptari se adauga si neintelegeri cu mama sotiei, ce e de multe ori solicitata sa ajute la cresterea bebelusului, ‘gelozia’ partenerului poate spori, pana la cazuri in care acesta ajunge sa se simta tot mai mult exclus din relatia de cuplu. Se intampla astfel ca relatia sa se ‘raceasca’ in mod semnificativ si pot sa apara rupturi iremediabile. E important ca barbatul sa fie implicat de dinainte de nastere in ceea ce urmeaza sa reprezinte cresterea si ingrijirea celui mic, e important ca partea feminina sa-i arate ca-i pretuieste calitatile si ca are incredere in el.
Mai e esential sa discutati ce se va modifica in relatia voastra odata ce vine pe lume bebelusul: cum urmeaza sa fie impartite sarcinile prin casa si ce asteptari exista din partea ambilor parteneri. Un aspect ce adesea nu e abordat in articolele de specialitate tine de modificarea relatiilor sexuale in cuplu.
Chiar daca in timpul sarcinii barbatul percepe ca normal faptul ca relatiile sexuale devin mai putin frecvente, de multe ori se asteapta ca dupa nastere sa revina rapid la normal. Aceasta reintrare in normalitate se petrece insa intr-un ritm diferit de la mama la mama. Numarul din iunie al The Journal of Sexual Medicine abordeaza acest subiect, si arata ca 8 din 10 femei pot experimenta o reducere a dorintei sexuale in perioada de dupa nastere si jumatate dintre ele experimenteaza probleme ce tin de abilitatea de a se excita sau de a ajunge la orgasm.
Principalii factori de risc pentru prezenta disfunctiei sexuale in aceasta perioada nu tin insa atat de afectarea organismului in timpul nasterii, ci mai degraba de interactiunea din cuplu si de gradul de satisfactie in relatia de cuplu. Astfel, in randul femeilor ce au acuzat disfunctii sexuale in aceasta perioada, un procent mai mult decat dublu (45,9% versus 21,6%) au avut scoruri joase (sub 4) pe scala de evaluare a satisfactiei in relatia de cuplu (RAF). In plus, o reincepere tardiva a activitatii sexuale dupa nastere a fost asociata cu un procent mai mare al disfunctiei sexuale, ceea ce pare sa genereze un cerc vicios al deteriorarii relatiilor sexuale.
Relatia intima, ce poate fi sever afectata prin timpul ce e necesar a fi dedicat celui mic, e bine a fi intarita prin perioade de apropiere emotionala in cuplu, chiar daca asta inseamna a lasa bebelusul cu altcineva cateva ore. Reducerea dorintei sexuale data de structura hormonala asociata alaptarii sau de nasterea propriu-zisa, poate sa reintre mai rapid pe un fagas normal daca fiecare dintre membrii familiei dau dovada de rabdare si intelegere reciproca. Asocierea depresiei materne poate face insa ca acest deziderat sa fie obtinut mai greu, asa ca sesiunile de psihoterapie ar putea sa va ajute la refacerea intimitatii sexuale.