Despre extreme si terapia dialectic comportamentala
Ce e terapia dialectic comportamentala?
Terapia dialectic comportamentala (Dialectical Behavior Therapy – DBT) e o formă de psihoterapie ce s-a dovedit utilă iniţial în rezolvarea obstacolelor legate de instabilitatea emoţională. Terapia DBT te învaţă noi abilităţi prin care să gestionezi mai bine stresul emoţional, noi abilităţi de schimbare a comportamentelor distructive.
Scopul final e de a avea o „viață care merită trăită”. In DBT asta înseamnă si o conştientizare a faptului că orientarea către extreme comportamentale nu îti e de folos. Din păcate adesea chiar mediul social validează orientarea spre extreme sau comportamentul dezadaptativ, amplificându-ți problemele.
Extremele si mediul social
De exemplu, contexul religios încurajează de multe ori existenţa unor extreme. Religiozitatea etichetează adesea persoanele în categoria de ‘persoană bună’ sau ‘persoană rea’. Persoana bună va fi recompensata în ceruri şi cea rea pedepsită de autoritatea superioară. Prin acest concept consecinţele acţiunilor sunt plasate mai degrabă în responsabilitatea autorităţii superioare. Aceasta autoritate poate fi sau nu îngăduitoare.
Prin această abordare, e încurajată cautarea de aprobări din exterior în privinţa a „ce ar trebui să fac?”, pentru a nu fi etichetat de ceilalţi ca ‘bun’ sau ‘rău’, ca ‘cucernic’ sau ‘netrebnic’. Această căutare a aprobării celorlalţi susţine frecvent o nesiguranţă, o stare de indecizie şi adesea orientează spre extreme comportamentale.
Etichetari si judecati de valoare versus comportamente
În loc de a te gândi că „nu ar trebui să fac asta” pentru că altfel o să fiu catalogat ca fiind ‘rău’ sau ‘prost’, mai degrabă să te gândeşti că ‚dacă nu voi face asta reduc riscul de a întâmpina probleme în viaţa mea’. Dacă vreau să evit suferința e important să mă abțin de la anumite comportamente distructive.
Pe de altă parte dacă nu îţi pasă de problemele pe care ţi le creezi singur(a), e opţiunea ta. Asta nu o să te facă o ‘persoană rea’ ….însă iti va fi de folos în incercarea de a avea o viaţă care să merite să fie trăită? Nu e mai degrabă trist dacă continui să acționezi într-un mod care îţi creează probleme? Nu e oare mai înţelept să încerci să identifici acele comportamente ce nu îţi sunt de folos? Să încerci să le schimbi?
Teoria biosocială în DBT şi terapia sistemică
Terapia dialectic comportamentală are în centrul ei calea de mijloc, un proces de sinteză între o ipoteză şi o antiteză. Terapeutul DBT încearcă să găsească împreună cu clientul un echilibru între acceptare şi schimbare, pentru a ajunge la o mai bună reglare a reacţiilor emoţionale şi cognitive.
Noţiunea de echilibru e centrală abordării dialectice deoarece adeseori persoanele ce întâmpină aceste obstacole comportamentale au o orientare amplă spre extreme. Pentru a reduce această orientare spre extreme, DBT combină elementele clasice de terapie cognitiv comportamentala cu elemente de acceptare a realităţii şi creşterea toleranţei la stress prin mindfulness dar şi cu elemente din terapia relaţională, sistemică.
De fapt teoria biosocială, principiu de bază în terapia dialectic comportamentala, e şi un principiu de bază în psihoterapia sistemică, interpersonală. Teoria biosocială susţine că obstacolele în reglarea emoţională sunt rezultatul unei interacţiuni deficitare dintre anumite particularităţi biologice combinate cu anumite medii disfuncţionale. Interacţiunea dintre acestea, tranzacţiile ce se desfăşoară în timp, construiesc pas cu pas un tip nefuncţional de reacţie emoţională la stress. După cum afirma Marsha Linehan, cea care a introdus terapia dialectic comportamentala, e vorba despre de rezultatul „exprimării unei disfuncții biologice într-un mediu social experimentat ca invalidant”.
A cere sprijinul când ai nevoie de el e o dovadă de înţelepciune
Dacă îţi doreşti să depăşeşti obstacolele emoţionale generate de orientarea către extreme şi comportamentele distructive, o poţi face azi prin intermediul terapiei dialectic comportamentale. A cere sprijinul când ai nevoie de el e o dovadă de înţelepciune. Azi exista dovezi că terapia dialectic comportamentala poate fi utilă nu doar la persoanele ce au o instabilitate emotionala, o tulburare de personalitate borderline dar şi în ameliorarea stărilor depresive, a sindroamelor de stres postraumatic sau în modificarea altor tipare comportamentale distructive, cum ar fi dependentele de substanţe sau tulburările de comportament alimentar (bulimia-anorexia).
Afla mai multe despre DBT citind si