Terapie de cuplu: fiecare e propriul sau vindecator!
Terapia de cuplu nu e pentru a afla ‘cine are dreptate?’
Conflictul in cuplu izvoraste de cele mai multe ori din ciocnirea unor perceptii pline de pasiune. Cei doi parteneri de cuplu cred cu tarie in justetea propriilor viziuni, divergente, asupra unei circumstante. Fiecare cauta sa obtina o pozitie avantajoasa. Cum nu reusesc, se improasca adesea cu acuzatii, insulte sau chiar amenintari. De multe ori, cei doi ajung in cabinetul de psihoterapie pentru a afla un raspuns la intrebarea : Dvs ce spuneti, cine are dreptate?
Un psihoterapeut profesionist reactioneaza la aceasta intrebare prin a explica rolul sau in terapia de cuplu: acela de a facilita comunicarea, de a ajuta fiecare membru al cuplului sa perceapa si o alta imagine decat cea ‘fixata in cutia sa cu emotii’. Aceasta poate presupune mutarea unor granite mintale, ce poate sunt in aceeasi pozitie de ani de zile.
Terapia de cuplu sprijin fiecare partener sa identifice ce anume poate schimba la propria persoana, pentru ca relatia sa fie mai buna
Fiecare partner dintr-un cuplu aflat in conflict are limitele propriei realitati. Terapeutul de cuplu sprijina ambii parteneri sa inteleaga ce beneficii ar avea daca s-ar produce o realiniere a acestor perceptii. De cele mai multe ori aceasta redefinire a granitelor nu inseamna o ‘tradare a valorilor’ in care crede persoana respectiva. E o abordare mai neutra, mai obiectiva, dintr-un unghi in care interesele si credintele fiecaruia au sanse mai mari sa se suprapuna cu cele ale partenerului de cuplu.
Terapia de cuplu focalizeaza atentia pe acel NOI, ce a existat cu siguranta in perioada de formare a cuplului si acum a devenit TU si EU. Terapeutul de cuplu impinge limitarile mintale si invita partenerii de viata sa-si imagineze noi cai prin care isi pot utiliza resursele. Pentru asta terapia incalca uneori ‘ordinea cuplului’. Poate chiar genera mici ‘crize’ care sa duca intr-un final spre schimbarea dorita.
Aceste limitari perceptive, aceste bariere existente in cuplul aflat in conflict, se pot ridica insa doar de catre fiecare persoana in parte. Fiecare e pana la urma propriul sau vindecator. Fiecare persoana e cea care are acces la granitele sale dintre sentimentele exprimate si cele ce sunt doar in interior.
Terapia de cuplu sprijina reintoarcerea la ‘imaginea de ansamblu’
Terapia de cuplu sprijina insa partenerii sa inteleaga ca granitele intre ce e bine si ce e rau, intre sacru si profan, intre o ‘perceptie alba’ si o ‘perceptie neagra’ nu sunt poate atat de fixe. Raspunsurile la intrebari au de multe ori nuante ce pot sta la originea conflictelor, in special daca exista si obstacole de comunicare.
Albert Schweitzer spunea ca fiecare isi poarta medicul in interiorul sau, desi nu stie acest lucru. Ca terapeuti “ne facem datoria pe deplin atunci cand dam acestui medic sansa de a functiona ». Pentru asta, terapeutul de cuplu se straduie sa ramana deschis si impartial chiar si in cele mai dificile situatii. Asta nu inseamna insa o relatie terapeutica rece, ci una care tine cont in mod obiectiv de emotiile si gandurile ambilor parteneri din cuplu. In fond vindecarea nu poate avea loc inafara sferei emotionale.
Terapia de cuplu sprijina insa reintoarcerea la ‘imaginea completa’. Revenirea la realitatea nedistorsionata de ganduri sau emotii nefunctionale. Terapeutul de cuplu nu e un vindecator, ci doar o persoana ce faciliteaza o mai buna explorarea a oportunitatilor in cuplu si o mai buna cunoastere de sine. Sprijina partenerii sa se trezeasca. Sa vada ceea ce exista deja in interiorul lor. Ca oameni avem o dorinta interioara de a aplana conflictele. Ne dorim sa crestem, sa ne dezvoltam. Dorim sa gasim o cale comuna. Terapeutul de cuplu sprijina depasirea stresului emotional generat de descarcarile de adrenalina si accesarea intelepciunii interioare a fiecaruia.
Conflictul in cuplu: o oportunitate de schimbare in bine a relatiei
Terapia de cuplu priveste conflictul ca pe o oportunitate de schimbare in bine, ca o invitatie la intarirea relatiilor intime, ca o deschidere spre dezvoltarea personala. Terapeutul de cuplu apreciaza onestitatea si accepta diversitatea, diferentele de opinie. Nu confirma sau infirma superioritatea unor perceptii si chiar inhiba incercarile de dominare, de constrangere sau umilire. Stimuleaza cooperarea in cuplu pentru satisfacerea nevoilor ambilor parteneri. Cauta victoriile ce se petrec fara infrangeri. Pentru asta are insa nevoie de sprijinul spiritului vindecator ce se afla in fiecare dintre cei prezenti in cabinet.