„Tigrul şi Maimuţa” – o carte de psihosexologie
Ieri am lansat o carte de psihosexologie: „Tigrul şi Maimuţa”. E firesc să vă întrebaţi ce are în comun psihosexologia cu titlul acestei cărţi.
„Tigrul şi Maimuţa” e o metaforă ce sugerează în mod plastic că autonomia noastră în domeniul sexualităţii poate fi uneori o iluzie. Dupa cum afirma Dennis Overbye intr-un articol din NYT, „mintea noastră conştientă poate fi asemuită cu o maimuţă ce călăreşte tigrul deciziilor subconştiente şi al acţiunilor în curs de a fi făcute, amăgindu-ne cu frenezie cu poveşti cum că am deţine controlul”. Pentru a supravieţui în ‘jungla relaţională’ de azi, e esenţială interpretarea psihologică, percepţia, ce o are ‘tigrul’ atunci când ascultă poveştile maimuţei căţărate pe spinarea sa. Iar aceste ‘poveşti’ pot fi puternic influenţate de cultura societăţii în care trăim.
În primul capitol poţi afla picanterii despre viața sexuală în Grecia Antică și în Roma Antică. Poţi explora conceptele din cel mai vechi tratat chinez de sexologie (Suwen) sau conceptele creștine asociate sexualități, Poţi afla cum s-a ajuns de la ascetism la ritualurile sexuale tantrice. Poţi să-ţi dai seama că educația sexuală e de fapt o inovație de acum câteva milenii.
Afli mai apoi cum se dezvoltă eul psihosexual. Care e rolul metacomunicării într-un sistem familial ce întâmpină o problemă sexuală? Afli dacă poate exista sexualitatea fără o pulsiune sexuală instinctuală. Afli cum variază sexualitatea în funcţie de personalitate sau de afectările organice. Explorezi care sunt influenţele genetice hormonale şi psihologice în orientarea homosexuală
Cum iniţiezi o relaţie de cuplu? Cum îţi comunici afecţiunea? Cum suntem influențați de emoţiile erotice şi de fantasmele sexuale? Când devine masturbarea o problemă? Cât de important e să atingi o maturitate a iubirii? Ce influențează relația dintre încredere și satisfacția sexuală? Cât de multă gelozie nu strică relaţiei? sau Cum depășești obstacolele infidelităţii? sunt câteva din întrebările la care vei afla răspunsuri în capitolul trei.
Tot aici afli şi că lipsa educaţiei sexuale poate influenţa direct proporţional gradul de insatisfacţie sexuală. Relaţia liniară între satisfacţia sexuală medie din ultimele șase luni și nivelul educaţiei sexuale (vezi graficul alăturat) a fost demonstrată într-un studiu online realizat de www.sex-psi.ro
Ultima parte a cărţii este dedicată celor mai frecvente disfuncții sexuale ce pot beneficia de sprijinul psihosexologiei. Găseşti răspunsuri la întrebări cum ar fi: Când nu suntem motivați să facem sex? Ce se întâmplă când penisul „nu vrea”? Ce se întâmplă când „își dă drumul prea repede”? Care sunt intervențiile specifice pentru depășirea ejaculării precoce sau disfuncţiei erectile. Cum poţi să ieşi din ciclul vicios al durerii sexuale? Când vorbim de hipersexualitate problematică sau de dependență sexuală? Cum influențezi în bine obținerea plăcerii sexuale
Cartea poate fi comandată prin email la comenzi@houston.ro. De asemenea poate fi găsită la sediul Houston NPA – Str. Mircea Voda, nr. 42, bl. M14, sc. A, et. 1, ap. 7 si 8, Sector 3, Bucuresti.