Concluziile sondajului ‘Probleme in familie?’
In perioada august – septembrie, impreuna cu VoceaPacientului.ro, am analizat opiniile voastre despre principalele conditii ce determina aparitia unor situatii tensionate in viata cuplului sau a familiei, iar azi sunt in masura sa va prezint cateva concluzii.
Dupa cum era de asteptat, in Romania conditiile materiale au fost evaluate de mai mult de jumatate dintre respondenti (56%) ca fiind principalul motiv care genereaza stres in relatia familiala sau in cea cu partenerul. Rezultatele sunt influentate semnificativ de raspunsurile persoanelor de sex feminin si cele ale respondentilor ce au si copii, care percep intr-un procent mai mare influenta negativa a conditiilor materiale deficitare.
Pe de alta parte, majoritatea barbatilor din familii fara copii (60%) considera stresul sau insatisfactia muncii prestate ca fiind principalul factor ce duce la conflicte relationale. Si femeile aflate intr-o relatie oficializata, cu sau fara copii (60% si 55%) considera stresul muncii ca fiind un al doilea motiv ce genereaza probleme in relatia lor. Este insa interesant ca doar unul din patru respondenti (28%) recunosc si faptul ca problemele familiale pot sa aiba la randul lor un impact asupra calitatii muncii prestate. Doar femeile cu copii recunosc acest aspect intr-un procent mai ridicat (35%).
Existenta unor probleme de natura sexuala, sau a unor relatii extraconjugale, este perceputa ca o fiind o problema semnificativa de mai mult de jumatate (54%) dintre femeile cu copii. In schimb, atat femeile fara copii cat si barbatii considera intr-un procent mult mai redus acest aspect ca fiind unul problematic. In plus, doar una din patru femei casatorite si fara copii (27%) au evaluat problemele sexuale ca fiind generatoare de tensiuni in relatie.
Barbatii casatoriti si fara copii, femeile cu relatii neoficializate si femeile din familile cu copii, percep intr-un procent mai ridicat (43%) deficitul de comunicare ca stand la baza problemelor relationale. Aceste segmente, dar si barbatii din familiile cu copii (39%), acuza in special nivelul ridicat de posesivitate si control al partenerului si existenta unei inflexibilitati in opiniile exprimate. Pe de alta parte, pentru mai mult de una din trei femei cu copii (38%) si aproximativ 30% dintre barbati, nervozitatea si criticile continue ale partenerului contribuie semnificativ la generarea conflictelor.
Femeile cu copii considera insa si lipsa de asumare a responsabilitatilor (42%) lipsa de cooperare in realizarea sarcinilor (40%), si interactiunea deficitara cu alti membrii ai familiei (46%) ca avand un rol considerabil in declansarea acestor probleme.
Prezenta unei dependente de alcool sau alte substante pare sa afecteze in special relatiile femeilor ce inca nu sunt casatorite (30%) si pe cele ale femeilor casatorite cu copii (27%).
Accentuarea egoismului si racirea afectiva a partenerului este evaluata dureros in special de femeile casatorite si cu copii (29%), dar si de 29% dintre barbatii casatoriti si fara copii, care considera ca nu mai petrec suficient timp cu prietenii sau familia de origine.
In cazul in care relatia ta de cuplu sau cea de familie e departe de imaginea de odinioara…in cazul in care fiecare dintre voi simtiti ca e nevoie sa schimbati ceva…pentru ca incepe sa va pese tot mai putin, sau pentru ca simtiti ca prezentul va face mai mult rau decat bine…e momentul sa cereti impreuna ajutorul unui psihoterapeut.
Apeleaza cu incredere la un sprijin, pentru a depasi obstacolele din viata voastra de cuplu sau familie