Furia si frustrarea: emotii cu multe straturi
Frustrarea: o traire complexa
Pe tine ce te-a frustrat in zilele astea? Cand ne confruntam cu obstacole in viata, ce par greu de depasit, adeseori punem eticheta de ‘frustrare’, cand ne referim la trairile noastre. Enervarile cotidiene, ce au eticheta emotionala de ‘frustrare’ sau ‘furie’, reprezinta de cele mai multe ori doar partea superficiala a unor trairi emotionale complexe.
In cabinetul psihologic observ ca frustrarea si furia sunt asociate de multe ori cu perceptia de neputinta, de stagnare. Asocierea imi pare chiar mai frecventa decat cea cu ‘atacurile la persoana’. Incapacitatea de a realiza lucrurile cum isi doreste persoana sa se intample poate avea diferite niveluri. Poate fi vorba doar de enervarea asociata lipsei puterii de a deschide un borcan de zacusca. Poate fi vorba imposibilitatea de a convinge o persoana ca lucrurile trebuie sa fie facute doar intr-un anume fel. Sau poate fi esecul eforturilor de a-ti face partenerul de cuplu sa-ti inteleaga nevoile emotionale.
Putem sa cautam insa chiar si sub suprafata inutilitatii eforturilor, acestui ‘al doilea strat’ ce poate fi adesea asociat frustrarii sau furiei. Atunci cand iti vine sa-ti arunci computerul ‘inghetat’ pe fereastra, strigand din toate puterile, e important sa cauti si alte emotii sau situatii din viata ta ce contribuie la ‘rabufnirea emotionala’.
Straturile furiei si frustrarii: Teama
Pentru a invata sa gestionezi starea de frustrare sau de furie, in asa fel incat sa nu te raneasca pe tine sau pe cei din jur, e important sa intelegi mai bine care sunt ‘straturile’ din care sunt compuse aceste emotii complexe. De exemplu furia si frustrarea sunt emotii mai usor de a fi recunoscute public decat frica.
Atunci cand astepti ….si tot astepti, raspunsuri care nu mai vin, e firesc sa te intrebi daca vor mai veni vreodata. Insa in loc de a-ti exprima temerile, cateodata e mai la indemana sa te infurii. Daca asta se intampla si in cazul tau, un prim pas spre a iesi din aceasta stare e sa-ti recunosti starea de neliniste si anxietate ce sta sub furia si frustrarea aparenta.
Straturile furiei si frustrarii: Tristetea & Vinovatia
Furia si frustrarea pot face parte din ‘tabloul clinic’ al unei depresii. Starea depresiva poate fi asociata lipsei de speranta in schimbarea unei situatii. Alteori ele pot fi asociate unei pierderi ce o consideri nedreapta. Mai pot fi asociate unei pierderi in care nu-ti dai voie sa jelesti cu adevarat….deoarece tu esti o persoana puternica.
Sau pur si simplu tristetea poate fi asociata dificultatilor intampinate intr-un context nou, in care credeai ca o sa te descurci mai bine…cum adeseori se intampla in cazul depresiei perinatale. Alteori poti sa te simti doar dezamagit(a) de propria persoana ca urmare a pierderii locului de munca sau ca urmare a neindeplinrii unor obiective ce tin de corpul tau. Toate astea se pot exprima in exterior sub forma furiei si a frustrarii si nu a tristetii sau a autoinvinovatirilor.
Nu rareori, pe langa tristete, starile de dezamagire sunt asociate si cu vinovatia. Rusinea si vinovatia te fac sa fii si mai frustrat(a) si te impiedica adeseori sa mergi mai departe, pana cand nu ajungi sa constientizezi rolul pe care il joaca in viata ta si cum ai putea sa depasesti obstacolul.
Recunoasterea trairilor si cautarea unui sprijin
Greutatea autoinvinovatirilor poate accentua lipsa de speranta, senzatia de neputinta si de furie. Daca simti ca frustrarea cronica poate fi legata de un sentiment mai profund, recunoaste acest lucru si incearca sa discuti despre asta cu un specialist. Recunoasterea fricii, a tristetii sau chiar a vinovatiei ce poate sta la baza furiei si frustrarii, poate fi un prim pas in depasirea emotiilor coplesitoare. Poate ca merita sa analizezi mai in profunzime de unde vine frustrarea si furia ta? Poate ca esti deja in cautarea unui sprijin in aceasta evaluare?