Divortul – ce faci inainte de a evalua aceasta optiune?
Ponderea divorturilor a crescut semnificativ
In Europa rata casatoriilor a scazut dramatic. Din 1965 pana in 2013 aproape s-a injumatatit. Azi, cuplurile se gandesc semnificativ mai mult pana ajung sa-si ia un angajament marital. Poate fi o consecinta a schimbarilor impuse de viata moderna, dar poate fi si o consecinta a cresterii ponderii casniciilor ce ajung sa se destrame.
Numarul divorturilor raportat la numarul casatoriilor a crescut semnificativ. In Europa, de la o medie de 12-16% in anii 1960-1970, s-a ajuns la 44% in 2017. In 2015, Romania statea ceva mai bine la acest capitol. Ponderea divorturilor raportata la cea casatoriilor era de 25%, un divort la 4 casatorii. Insa rata divortialitatii la mia de locuitori avea deja o crestere de 15% fata de anul precendent.
Infidelitatea asociata cu ‘the seven year itch’ sau ‘racirea relatiei’?
Conform Institutului de Statistica (INSSE), in 2015 au existat cu 4 339 mai multe divorturi. Din cele 31 527 de divorturi inregistrate, majoritatea (66%) au inclus cupluri de la oras. La ambele sexe, frecventa divortului a fost maxima la 35-39 de ani. Durata medie a casatoriei in momentul divortului era sub 9 ani. E ceva mai mult decat cunoscuta expresie americana ‘the seven year itch’’, mancarimea celui de-al saptelea an de mariaj. Expresia psihologica, ce a dat numele cunoscutei pelicule hollywodiene, reflecta o posibila tendinta de a deveni infidel(a) dupa primii 7 ani impreuna .
De fapt, la nivel european, principalul motiv pentru care divorteaza majoritatea cuplurilor nu-l reprezinta infidelitatea. Conform evaluarii Unified Lawyers, infidelitatea reprezinta doar 18% din motivele de divort. 44% din motivele invocate la divort se incadreaza in asa-zisa ‘incompatibilitate’, ce duce la ‘racirea relatiei de cuplu’.
E satisfactia mai redusa in cuplurile ce sunt impreuna de mai mult timp ?
O intrebare logica poate fi: Exista unele interactiuni ce impiedica ‘racirea relatiei de cuplu’? Ce se intampla in cuplurile ce supravietuiesc impreuna mai mult decat media? Ajung oare aceste cupluri sa fie multumite cu un nivel mai redus al satisfactiei?
O cercetare recenta, ce a inclus peste 2000 de persoane casatorite, cu varsta de 35-37 de ani, arata ca nu e asa. Cuplurile ce rezista mult timp, sunt mai degraba mai satisfacute decat erau in primii ani impreuna. Ajung sa petreaca chiar mai mult timp in activitati placute impreuna, decat o faceau la inceputuri. In consecinta, chiar daca 4 din 10 casatorii pot sa sfarseasca intr-un divort, a ramane impreuna pe termen lung nu inseamna sa resemnezi cu o calitate mai redusa a interactiunilor in cuplu, sau cu un nivel redus al satisfactiei.
Ca atare, inainte de a considera varianta unui divort e poate cazul sa te intrebi daca ai incercat suficient de mult sa-ti salvezi casnicia. Ati explorat suficient de bine, impreuna, cele mai frecvente greseli ce pot duce la destramarea unui cuplu? Ati evaluat, inainte de a considera divortul, ce anume ar putea fi imbunatatit in comunicarea dintre voi, pentru a readuce satisfactia in viata voastra?
Evaluarea motivelor ce pot sta la baza destramarii relatiei
De exemplu, iata cateva motive de nemultumire, ce au fost mentionate, de 5500 de americani, ca ar putea sta la baza destramarii unei relatii de cuplu. Lipsa de implicare in responsabilitatile ce tin de viata in doi si atentia exagerata la propriile nevoi, au fost mentionate de mai mult de 6 din 10 respondenti. Aproximativ jumatate dintre respondenti au fost frustrati de ‘lipsa simtul umorului’ partenerului dar si de existenta unei interactiuni sexuale cu o calitate ce ‘lasa de dorit’. 4 din 10 dintre respondenti au fost deranjati de lipsa de incredere a partenerului de cuplu in propriile abilitati….insa 1 din 3 respondenti au fost frustrati de incapatanarea partenerului de cuplu, ce-si sustinea prea mult propriile puncte de vedere.
La fel cum exista multe greseli comune cuplurilor ce aleg sa nu mai ramana impreuna, exista si multe elemente de comunicare ce sunt comune cuplurilor ce evita ‘raceala afectiva’, si ajung sa aiba o viata fericita impreuna multi ani.
E poate momentul sa aflati ce mentine ‘raceala afectiva’ in cuplul vostru? E poate timpul sa evaluati, alaturi de un terapeut de cuplu, care e rolul fiecaruia in intretinerea problemelor voastre de comunicare? Caci, intr-o casatorie cu probleme, «nu exista parte neimplicata» , dupa cum spuneau cunoscuti sexologi Masters si Johnson (1970).