Tu observi avertismentele cand esti indragostit/a ?
În dragoste şi diferenţele sunt importante
Ce plăcut e atunci când îţi pare că eşti pe aceeaşi lungime de undă cu persoana de care te simţi atras(ă). Valul de atracţie ce-l simţi şi pasiunea se pot dezvolta foarte rapid. Asta şi pentru că în perioada îndrăgostirii exista o tendinţă de a filtra pozitiv asemănările, lucrurile în comun. Tendinţa de a ignora diferenţele poate însă duce la pierderea din vedere a unor avertismente că relaţia poate avea şi o parte mai puţin luminoasă.
Şi anul trecut în preajma Dragobetelui scriam că îndrăgostirea, una dintre cele mai intense senzaţii ce există, te face dispus/ă să distorsionezi realitatea pentru a fi mai aproape. E o senzaţie asemănătoare unei obsesii sau adicţii. Poţi citi aici mai multe despre asta. Despre Dragobete şi îndrăgostire, ca obsesie şi adicţie.
Pentru a dezvolta însă o relație sănătoasa pe termen lung nu e suficient să vezi lucrurile pozitive, ce te apropie de partener/ă. E important să cauţi şi acele diferenţe ce ar putea fi avertismente pentru potenţialele obstacole din calea unei relaţii armonioase.
Poate fi suprainvestirea emoţională un avertisment?
Chiar dacă îţi doreşti atenţie din partea persoanei cu care te întâlneşti, atunci când te confrunţi cu o avalanşă de complimente şi de declaraţii romatice, foarte devreme în timpul unei relaţii noi, uneori s-ar putea să nu fie un semnal pozitiv. Un astfel de bombardament cu declaraţii de iubire s-ar putea fie să reflecte nesiguranţa de sine a persoanei respective, fie dorinţa ei de a te atrage într-o relaţie înainte de o cunoaşte cu adevărat. Uneori când o persoană pare ‚ieşită din poveştile Disney’ în privinţa nivelului de îndrăgostire, e important poate să-ţi temperezi un pic avântul şi speranţele, deschizând bine ochii. E important să priveşti şi realist către tine întrebându-te: oare a avut el/ea cu adevărat timp să mă cunoască?
Încearcă să diferenţiezi între intensitatea atenţiei acordate şi calitatea ei. Încearcă să nu pui pe un piedestal persoana de care te simţi atras/ă oricât de atractivă ar părea. Acordă timpul cuvenit dezvoltării relaţiei voastre. Viaţa ta nu e un film, aşa că nu e necesar să decizi ce se întâmplă în 2 ore.
Subinvestirea emoţională şi filtrarea negativă
La polul opus ar putea fi subinvestirea emoţională, tendinţa de a nu afişa vulnerabilităţi sau angajamente. Un semnal de avertizare poate veni atât din supraimpartasirea vulnerabilităţilor dar şi atunci când există prea puţine dezvăluiri legate de sine. Calea de mijloc, graduală, ghidată de discuţii pe măsură ce nivelul cunoaşterii reciproce progresează, reflectă mai degrabă un echilibru emoţional.
Tot un echilibru e util să fie păstrat şi în privinţa discuţiilor despre fostele relaţii, dacă e cazul. Pe măsură ce relaţia nouă avansează e firesc să existe o discuţie şi despre ce a fost înainte de el/ea. E important însă să nu fie subinvestit sau suprainvestit timp în discuţii despre ce a fost.
De asemenea e clar că azi există multe obstacole a căror depăşire poate fi o provocare. Pot fi obstacole legate de dezvoltarea personală sau de relaţia cu familia şi prietenii. Nu e nefiresc că cel/cea cu care te întâlneşti să aştepte empatie din partea ta dacă există astfel de obstacole. Însă atunci când filtrarea negativă domina discuţia, asta poate sugera un obstacol mai mare în privinţa gestionarii emoţiilor negative sau chiar în privinţa controlului impulsurilor.
Problema e, sau a fost, doar la ceilalţi
În privinţa controlului impulsurilor ai putea fi atent/ă la felul în care persoana gestionează factorii de stres zilnici, cum ar fi enervarea în trafic sau atunci când e de aşteptat la rând. Poate fi un semnal de avertizare dacă limita de frustrare e de obicei foarte jos si dacă doar ceilalti sunt mereu de vină.
Atunci când persoana se raportează la toţi cei din jur că fiind imaturi, săriţi de pe pe fix, narcisici, poate fi uneori vorba de o viziune distorsionată, unilaterală asupra contextelor. O astfel de viziune poate ascunde uneori informaţii cheie despre interacţiunile anterioare. Iar un astfel de obicei se poate repeta.
Unele dintre comportamente-avertisment se pot schimba. E nevoie însă ca persoana să aibă motivaţia necesară pentru această schimbare. Primul pas către schimbare e conştientizarea modului în care un astfel de comportament – avertisment poate influenţa relaţia de cuplu. Iar dacă ai nevoie de un sprijin pentru a clarifica dacă relaţia ta de cuplu corespunde nevoilor, dorinţelor şi valorilor tale, dacă ai nevoie de un sprijin pentru nu repeta anumite cicluri relaţionale toxice, poţi apela şi la sprijinul terapiei de cuplu sau al celei individuale.