Comportamentul pasiv-agresiv la munca si in cuplu
Alex e un sef ce se intelege bine cu echipa sa. Bine…nu chiar cu toti membri echipei…dar cu marea majoritate. In sedintele saptamanale permite fiecaruia sa-si exprime punctul de vedere si ia in considerare parerile ce urmaresc in mod obiectiv o imbunatatire in situatia firmei.
Adriana e o persoana sociabila, la curent cu ultimele barfe din domeniu. Insa, pe cat de vorbareata e in pauzele de cafea, pe atat de tacuta e in sedintele de lucru. Calmul ei dispare insa de indata ce sedinta a luat sfarsit, cand incepe sa comenteze deciziile lui Alex. Are un talent deosebit de a sublinia punctele slabe ale unui proiect dar o face mereu dupa discutia pe subiectul respectiv. Face mai mereu ca proiectul sefului sa para mai putin atractiv…dar sabotarile au loc mereu in absenta lui Alex. In situatiile de criza, destul de rare, cand un proiect necesita unele eforturi suplimentare, ii ‘monteaza’ adesea pe ceilalti membri ai echipei, pentru a nu accepta solicitarile ce ies din standardul cotidian.
Atunci cand Alex a penalizat-o pentru ca si-a indeplinit cu intarziere sarcinile, Adriana s-a plans ‘sefului cel mare’, facand o adevarata drama. Cum stie bine cum ‘sa-l perieze’ si cum sa apeleze la lacrimi cand e nevoie, Adriana a avut un oarecare succes in demersul ei. ‘Seful cel mare’ a purtat o discutie cu toti trei la etajul 17. Situatia insa nu s-a detensionat. Dimpotriva, a devenit insuportabila. Adriana nu doar ca a inceput sa taraganeze si mai mult lucrurile, ci si-a intensificat considerabil si campania de denigrare fata de Alex. Acum, fiecare pauza de cafea e presarata cu comentarii la adresa lui. Se plange ca e neinteleasa si desconsiderata. Sondeaza constant daca nu sunt si alti colegi asa. A gasit vreo doi mai usor de influentat si au creat un mic club contra-Alex. ‘Rezistenta’ e insa mereu ‘in umbra’ si nu directa, in fata. Revolta si frustrarea sunt exprimate pe ocolite, in intimitate.
De fapt Adriana are aceleasi comentarii si despre viata ei intima, despre relatia de cuplu. Se plange ca sotul nu o intelege si se lauda adesea cum nu a facut « ce a vrut dusmanul de clasa ». L-a pedepsit ca sa se invete minte. Atunci cand fratele ei mai mic a vrut sa-i ia apararea sotului, a izbucnit o cearta cumplita. De atunci nu mai vorbeste cu el.
Comportamentul pasiv-agresiv e de fapt un mod indirect, reprimat, de exprimare a agresivitatii. Persoana considera ca in acest mod isi diminueaza riscurile personale si ramane ‘intr-o lumina buna’. Din pacate uneori are dreptate, dupa cum am vazut si in episodul cu ‘seful cel mare’. In cele din urma insa, disfunctionalitatea acestui comportament ajunge sa genereze consecinte negative si pentru propria persoana. Aceste consecinte sunt de multe ori ireversibile.
In relatia de cuplu, lipsa exprimarii directe si functionale a micilor nemultumiri cotidiene se transforma adesea in pedepse…aplicate uneori in bucatarie, alteori in pat. Aceste pedepse intretin un cerc vicios ce nu rareori se intrerupe doar odata cu divortul.
Cu alte cuvinte : Daca atunci cand intrebi: De ce esti suparat(a)?, el/ea iti raspunde : Ti se pare, nu am nimic !!…dar continua sa ramana bosumflat(a)…pentru ca ii pare ca i-ai gresit cu ceva. Daca se razbuna mai apoi, refuzand sa raspunda la o nevoie ce ti-ai exprimat-o …dar nu-ti explica de ce reactioneaza asa….aveti toate sansele ca relatia voastra sa se indrepte intr-o directie nedorita.
Vestea buna e ca exista cateva modalitati prin care poti face fata comportamentului pasiv agresiv. In cazul in care iti doresti sa afli ce anume te-ar putea ajuta sa depasesti acest obstacol comportamental, sau alte comportamente disfunctionale, apeleaza la sprijinul unei sesiuni de psihoterapie.