Cum se schimba judecatile noastre morale? sau despre filtrele decizionale
A trecut primul tur al alegerilor… fiecare dintre noi a avut propriile motive de a pune stampila pe buletinul de vot, la fel cum fiecare am avut si propriile filtre decizionale in alegerea candidatului. Atunci cand suntem pusi in fata unei decizii, utilizam de obicei cel putin cinci astfel de filtre, carora le acordam o importanta mai mare sau mai mica in functie de profilul nostru de personalitate, in functie de experienta noastra de viata.
Filtrul riscurilor exclude variantele ce includ obstacole sau incertitudini pe care le percepem ca fiind prea mari pentru noi. Filtrul relatiilor sociale elimina variantele ce au un impact negativ semnificativ asupra legaturilor cu cei dragi, cu cei ce inseamna ceva pentru noi. Filtrul posibilelor beneficii stabileste care e raportul intre ce castigam si ce investestim in urma unei decizii. Filtrul valorilor evalueaza elementele ce nu corespund principiilor noastre de viata si credintelor morale, spirituale. In sfarsit, filtrul emotional arunca o privire de ansamblu si se intreaba: Pot sa traiesc din punct de vedere emotional cu decizia pe care am luat-o?
Tot saptamana trecuta, un nou studiu publicat in Proceedings of the Royal Society B arata ca atunci cand e vorba de a alege intre beneficiile materiale si principiile lor, oamenii isi modifica destul de repede valorile morale pentru a castiga mai mult. Conform autorilor „Principiile noastre morale sunt mai flexibile si egoiste decat ne-am dori sa recunoastem.”
In cadrul cercetarii, participantii au lucrat in perechi ce au avut de transcris, contra unei recompense in bani, mai multe paragrafe ale unor articole. Unul dintre participanti a fost cel ce dactilografia (D) si transcria trei paragrafe la un articol iar celalalt a fost cel ce verifica (V) corectitudinea transcrierii lui D.
V selecta in mod aleator unul dintre cele 3 paragrafe ale articolului si il transcria si el – daca cele doua transcrieri se potriveau, ambii participanti erau platiti, insa decizia asupra modului in care urma sa fie impartita recompensa era luata de D (cel ce dactilografia 3 paragrafe). D putea sa opteze catre impartirea banilor in mod egal (50/50%) sau in functie de nivelul activitatii desfasurate (75% pentru D ce transcria 3 articole si 25% pentru V ce transcria doar un articol).
Majoritatea participantilor in situatia D au optat catre impartirea recompensei in functie de nivelul activitatii, in concordanta cu propriul interes …pana aici nimic deosebit. Insa cercetarea a mai inclus un aspect: participantii au avut de evaluat atat inainte de experiment cat si dupa experiment moralitatea si corectitudinea a doua aspecte: EGALITATEA recompenselor pentru cei ce muncesc si ECHITATEA recompenselor (proportionalitatea lor in functie de munca).
La evaluarea de dupa experiment, participantii in situatia D au apreciat la cote inalte echitatea recompenselor iar cei in situatia V egalitatea recompenselor…nimic deosebit nici acum. Insa atunci cand a fost realizata comparatia cu raspunsurile date inainte de experiment, au aparut diferente semnificativa intre nivelul acordat acestor valori. Valorile morale ale participantilor s-au schimbat pe parcursul a doar cateva minute pentru a favoriza regulile ce le-ar fi oferit o recompensa materiala mai mare.
In viata noastra de zi cu zi se intampla de multe ori sa avem de impartit diverse resurse, diverse bunuri materiale si adesea valorile noastre morale urmeaza acelasi tipar ca si cel din acest experiment. Uneori e insa greu sa-ti dai seama de acest lucru atunci cand esti prins in ‚focul discutiilor’ si nu rareori astfel de situatii pot degenera in conflicte familiale. In astfel de situatii psihoterapeutul va poate ajuta sa vedeti situatia in ansamblul ei, parcurgand impreuna aspectele ce stau la baza filtrelor voastre decizionale.
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 2014