Si soriceii invata din greseli la fel ca si noi
Se pare ca oamenii si soriceii sunt asemanatori in ceea ce priveste modul in care se adapteaza dupa ce au gresit. Cu ajutorul unor electrozi, specialistii au urmarit la ambele specii zonele cerebrale ce au fost stimulate si modalitatea de realizare a stimularii atunci cand se producea o greseala in realizarea unei sarcini simple. Se pare ca la atat la noi cat si la soricei adaptarea perfomantei a fost realizata printr-un tip similar de activitate la nivelul zonei frontale al creierului.
Deja de acum cativa ani au fost publicate rezultate asemanatoare, in care cercetatorii au observat ca modalitatea de transmitere a semnalelor ce indica pericolul sau siguranta unei actiuni este similara la oameni si la soricei. Ambele specii se pare ca sufera de aceleasi fobii, de anxietati asemanatoare iar la ambele specii cei ce aveau astfel de tulburari aveau de multe ori probleme similare in modul de transmitere a semnalelor la nivelul creierului.
Confirmarea acestor asocieri este importanta deoarece ii ajuta pe specialistii in sanatate mintala sa testeze mai usor eficacitatea unor tratamente. De exemplu in tratamentul fobiilor sau a sindroamelor de stres psotraumatic, psihoterapeutii folosesc adesea terapia de desensibilizare prin expunerea treptata a persoanei la diverse ‚doze’ din situatiile ce ii declanseaza teama. Bineinteles ca aceasta expunere se realizeaza intr-un mediu controlat, in care persoana se simte in siguranta si invata treptat sa se obisnuiasca fizic si emotional cu situatiile respective si sa-si controleze mai bine gandurile ce erau declansate automat.
In cazul in care diverse nelinisti sau fobii interfera in mod negativ cu relatiile tale familiale sau daca intampini obstacole ce-ti cresc nivelul de stres si interfera cu activitatea ta de zi cu zi nu ezita sa ceri un sprijin
Nature Neuroscience, October 2013