E oare o relatie pe termen lung?
Valori de bază în relatie şi diferenţe în cuplu
Spre deosebire de flacăra rapidă a îndrăgostirii, iubirea e un proces ce se dezvoltă gradual. Uneori însă, chiar după mult timp nu e uşor să-ţi dai seama dacă cel/cea alături de care eşti e persoana potrivită pentru o relatie oficializată pe termen lung. Dacă e şi cazul tău, poate nu strică să te gândeşti la anumite filtre ce te-ar putea sprijini în decizia ta.
Pentru început e important să priveşti către propriile valori de bază în relatie. Valorile unui cuplu sunt asemenea fundaţiei unei case. Aşa că e important să evaluezi obiectiv după ce valori îşi ghidează în general viitorul tău partener orice relaţie interpersonală. Diferenţele în privinţa valorilor voastre pot afecta considerabil angajamentul tău pe termen lung.
Şi dacă tot vorbim despre diferenţe, e important de luat în considerare atât atitudinea lui/ei în privinţa micilor diferenţe dintre voi cât şi felul în care te raportezi tu la aceste diferenţe nefundamentale sau la greşeli. Acceptarea faptului că greşim şi că suntem diferiţi e parte a unei existenţe umane echilibrate.
Atunci când discuţiile dintre voi sunt mai ales despre ce nu-i place la tine sau despre greşelile tale e poate cazul să te gândeşti mai bine dacă această atitudine se poate schimba pe termen lung sau nu prea sunt speranţe. Bineînţeles că pentru asta e important să discutaţi deschis despre acest aspect.
De fapt, deschiderea în comunicare e o altă piatră importanta în fundaţia unei relaţii. Aşa că e important ca fiecare dintre voi să vă simţiţi suficient de confortabil să vă deschideţi în faţa celuilalt.
Deschidere şi dependenţă
E important ca în loc să fugiţi de discutarea opiniilor diferite şi de potenţialele conflicte, să învăţaţi să le gestionaţi mai bine. Poate cu sprijinul unui terapeut de cuplu atunci când simţiţi că sunteţi într-un blocaj. E important ca fiecare dintre voi să consideraţi că aveţi suficient spaţiu pentru vă putea exprima opiniile. Şi că discuţiile voastre nu evită mai degrabă punctele vulnerabile, elefanţii din încăpere.
Atunci când o persoană are percepţia că partenerul de cuplu încearcă cu adevărat să cunoască ce e în mintea ei e ceva ce consolidează o relatie pe termen lung.
Însă chiar dacă mulţumirea ta e într-o mare măsură dependentă de calitatea relaţiei de cuplu e important să înveţi să ai o viaţă şi înafara relaţiei de cuplu. Să găseşti interese şi înafara relatiei de cuplu. Să eviţi a fi într-o zonă de dependenţă.
Atunci când eşti într-o relatie în care schimbarea celuilalt pare a ţine mai ales de tine şi nu şi de eforturile partenerului e poate cazul să te întrebi dacă nu cumva sunteţi într-o zonă de codependenta. Dacă percepţia ta e că eşti mai degrabă într-un proiect constant de schimbare a partenerului în care eforturile vin doar din partea ta (cum ar fi în cazul unor depresii sau dependenţe de substanţe, netratate) poate că e cazul să te întrebi şi aici dacă nu e cazul să apelezi la un sprijin specializat.
E singurătatea o opţiune mai uşor de dus?
Într-o relatie pe termen lung e important să fii alături de o persoană pe care te poti baza in eforturi comune; alături de o persoană pe care o respecţi pentru ce face şi alături de care te poţi relaxa; alături de o persoană la care acţiunile sunt congruente cu vorbele; alături de o persoană ce îţi oferă dovezi, prin acele lucruri mărunte, cotidiene, că îi pasă de tine.
Şi nu în ultimul rând e important să conştientizezi că singurătatea e o opţiune mai uşor de dus decât o relatie nefericită pe termen lung…. o relatie în care nu există acele dovezi că celuilalt îi pasă. Nu poţi forţa pe cineva să-i pese dar poţi să găseşti căi prin care să faci persoana să înţeleagă mai bine ce înseamnă pentru tine a-ţi arăta că îi pasă. Iar dacă ai nevoie de sprijin pentru asta, poţi apela şi la terapia de cuplu.