Rolul asteptarilor in viata cuplului
La inceput de an avem cu totii noi asteptari, asa ca azi va propun un chestionar legat de rolul pe care-l joaca asteptarile in viata cuplului. Perceptia subiectiva a ceea ce consideram ca am merita sa primim de la partenerul nostru a fost evaluata pentru prima data printr-un test specific de catre Tolmacz si Mikulincer (2011). La finalul anului trecut George-Levi si colaboratorii au adus ceva in plus la aceasta evaluare. Pe langa corelarea satisfactiei personale cu nivelul asteptarilor de la relatia de cuplu acestia au corelat si nivelul asteptarilor personale cu perceptia satisfactiei de catre partenerul/partenera de viata.
Evalueaza si tu la afirmatiile de mai jos si vezi cum stai cu asteptarile. Noteaza cu 1 daca afirmatia de mai jos nu corespunde deloc cu ceea ce simti sau gandesti, cu 2 daca afirmatia mai degraba nu corespunde cu ceea ce simti sau gandesti, cu 3 daca afirmatia corespunde oarecum cu ceea ce simti sau gandesti, cu 4 daca afirmatia se potriveste bine cu ceea ce simti sau gandesti si cu 5 daca reprezinta foarte bine ceea ce simti sau gandesti.
Subscala 1
- Ma intreb adesea daca cel /cea alaturi de care traiesc e destul de bun(a) pentru mine.
- Uneori simt ca cel / cea alaturi de care traiesc nu e suficient de bun(a) pentru mine.
- Ma gandesc mereu la greselile pe care le face cel /cea alaturi de care traiesc.
- Atunci cand partenerul / partenera ma supara, ma gandesc sa pun punct relatiei.
- Atunci cand partenerul / partenera ma supara, ma gandesc sa incep o noua relatie.
- Atunci cand partenerul / partenera ma raneste, imi pierd imediat increderea in el /ea.
- Simt adesea ca merit mai mult decat primesc in cadrul relatiei mele.
- Atunci cand interactionez cu partenerul / partenera simt uneori un fel de furie care nu apare in restul vietii mele de zi cu zi.
Subscala 2
- Consider ca am asteptari mari de la cel / cea alaturi de care traiesc.
- Ma astept ca cel / cea alaturi de care traiesc sa ma inteleaga, fara a trebui sa-i explic situatia.
- Nu pot renunta la asteptarile mele actuale legate de cum ar trebui sa fie o relatie.
- Ma astept ca cel / cea alaturi de care traiesc sa-mi acorde foarte multa atentie.
Subscala 3
- Uneori simt ca nu sunt destul de bun(a) pentru cel / cea alaturi de care traiesc.
- Sunt adesea preocupat(a) de intrebarea daca merit sa fiu alaturi de cel / cea cu care traiesc.
- Simt ca cel / cea alaturi de care traiesc merita mai mult de la relatia noastra.
Subscala 4
- In relatia mea de cuplu, insist sa primesc ceea ce merit.
- Merit sa am alaturi un partener/ o partenera foarte sensibil(a).
- Cred ca cel / cea alaturi de care traiesc este norocos/norocoasa sa fie cu mine.
- Intr-o relatie de cuplu nu as duce-o la capat cu mai putin decat ceea ce merit.
La experimentul publicat in Journal of Family Psychology, au participat 120 de cupluri heterosexuale aflate in decada a 5-a a vietii si casatorite din decada a 2-a a vietii. Punctajul mediu obtinut a fost de 13 pe subscala 1, 14 pe subscala 2, 5 pe subscala 3 si 13 pe subscala 4.
Conform studiului, un punctaj mare pe subscala 1 a corespuns unor persoane ce considera ca lumea le este datoare, ca merita doar ce e mai bun…deoarece sunt peste nivelul ceilorlalti. Cum observa mereu defectele altora, nu si propriile defecte, sunt mereu gata de a experimenta ceva nou, mai bun. Asteptarile excesive ale unei astfel de ‚bule narcisice’ se pot dezvolta fie atunci cand cineva are o ascensiune (prea) rapida, fie atunci cand succesul pe termen lung ii ofera persoanei un sentiment de invulnerabilitate. In relatiile noastre emotionale e bine sa ne intrebam din cand in cand daca nu suntem intr-o astfel de bula, daca nu cumva avem asteptari nerealiste de la partener(a).
Pe de alta parte un punctaj mare pe subscala 3 (opusul subscalei 1) poate fi la fel nociv pentru relatie, deoarece persoana ce considera mai mereu ca nu merita atat de mult va evita adesea sa-si exprime propriile nevoi si in timp ar putea sa acumuleze un sentiment de frustrare.
Scorurile mari la subscala 2 nu au fost corelate cu un nivel ridicat al satisfactiei personale (ca urmare a asteptarilor ridicate) insa au fost corelate pozitiv cu nivelul de satisfactie perceput de partenerul / partenera de viata, ce are la baza in principal sentimentul de siguranta a relatiei, sentimentul de incredere.
Punctajul mare la subscala 4 a fost asociat insa atat cu un nivel ridicat al satisfactiei personale cat si a partenerului / partenerei. Cu alte cuvinte, intr-o relatie e important atat sa evaluam daca nu avem cumva asteptari prea mari de la cel/cea de langa noi dar si sa ne exprimam intr-un mod asertiv nevoile personale, sa fim capabili de a exprima dorintele justificate.
E vorba de un echilibru delicat, la gasirea caruia poate eventual sa ajute si un psihoterapeut. In cazul in care doresti sa afli mai multe despre acest subiect dar si despre echilibrul dintre viata familiala si cea profesionala, te astept sa-ti exprimi dorinta la adresa wings.romania@gmail.com.
Journal of Family Psychology 2014, Vol. 28, No. 2, 193–203