Rolul unei personalitati bine definite
Pe cat este de frumos, pe atat de sensibil este trandafirul la atacul daunatorilor. Nu rareori insecte mici, de culoare verde sau rosie, formeaza gramajoare in special in zona bobocilor si lastarilor tineri, se hranesc cu seva lor si ajung sa sufoce la planta. Insecta numita afida sau paduchele trandafirului, da batai de cap oricarui gradinar.
Daca ati ajuns sa treceti de primul paragraf, probabil ca va ganditi deja daca ati nimerit pe acelasi blog cu postari pe teme psihologice sau pe altul, despre gradinarit. Iata si explicatia prezentei acestui paragraf: O noua cercetare a comportamentului afidelor, publicata luna trecuta in Journal of Animal Ecology arata ca in perioade de criza, prezenta unei personalitati bine definite poate fi ceea ce diferentiaza intre succes si decadere.
Cativa specialisti din Germania si Marea Britanie au evaluat raspunsul afidelor atunci cand sunt supuse atacului pradatorului lor natural…’temuta gargarita’ (care se hraneste cu afide). In fata pradatorului, afidele au adoptat doua tipuri principale de strategii: o reactie de fuga si abandon sau o strategie riscanta si ‚curajoasa’ de a sta pe loc ghemuite in speranta ca pericolul le va ocoli.
Atunci cand oamenii de stiinta au evaluat care dintre strategii a avut mai mult succes in a oferi protectie in fata crizei, au constatat cu surprindere ca ambele reactii au avut rezultate similare in privinta supravietuirii insa doar atunci cand au fost adoptate in mod constant. Afidele care nu au avut un comportament consecvent si au alternat frecvent intre reactia de fuga si ‚curajul’ ghemuirii, au fost cele ce au avut cele mai reduse rate de supravietuire.
Si in viata noastra, alegerea clara a unui stil de viata sau prezenta unei personalitati consecvente are legatura cu rata succesului sau esecului. Astfel, tulburarea de personalitate borderline (TPB) poate fi una dintre problemele semnificative ce influenteaza stabilitatea unui cuplu sau a relatiilor personale.
In TPB este prezenta o accentuata instabilitate emotionala, ce face ca persoana sa treaca destul de des de la ipostaza de a ura pe cineva la aceea de a idolatriza persoana respectiva. Mai mult, aceasta dualitate este prezenta si in ceea ce priveste sentimentele fata de propria persoana, fiind prezent un permanent ‚roller-coaster’ emotional care face dificila relatia cu un partener de viata sau relatiile la locul de munca. In plus, gandurile disfunctionale pot degenera fie catre furie si idei paranoice, fie catre incercari de autovatamare. Sesiunile de psihoterapie pot sa ajute la echilibrarea intensitatii acestor relatii explozive si a tendintei de asumare a riscurilor fara a lua in considerare consecintele.
La inceputul acestui an a fost publicata si una dintre cele mai lungi evaluari a influentei trasaturilor comportamentale asupra duratei de viata a unei persoane. Cei 600 de participanti au fost inclusi in studiu in anii 1935-38, evaluarea a fost realizata de prietenii lor si s-a extins pe perioada a 75 de ani (pana in 2013). Majoritatea persoanelor erau pe cale de a se casatori in momentul in care au intrat in grupul evaluat. Rezultatele au aratat ca barbatii ce au fost evaluati de prietenii lor ca fiind constiinciosi si deschisi fata de altii au trait mai mult decat ceilalti. Pentru femei, stabilitatea emotionala si nivelul ridicat al agreabilitatii au fost corelate cu mai multi ani de viata.
In cazul femeilor evaluarile prietenilor au avut o corelare semnificativ mai buna cu durata vietii decat autoevaluarile. In mod similar, sesiunile de psihoterapie pot ajuta o persoana sa inteleaga mai bine care ar putea fi aspectele deficitare in interactiunea cu ceilalti, aspecte care ar putea avea un impact considerabil asupra calitatii vietii.
Journal of Animal Ecology, 2015; 84 (1): 90 DOI: 10.1111/1365-2656.12263
Psychological Science January; doi: 10.1177/0956797614561800