Singuratea de sarbatori: cateva remedii
Singuratea: maxima la generatia Z
Singurătatea pare a fi, din păcate, un sentiment din ce în ce mai frecvent în societatea în care trăim. Cu toată dezvoltarea mijloacelor de comunicare în masă…sau poate uneori ca o consecinţă a acestei dezvoltări…azi lumea se simte din ce în ce mai singură. Un studiu arată că aproximativ jumătate dintre americani se simt singuri, izolaţi sau au senzaţia că relaţiile lor nu sunt cu adevărat semnificative. Surprinzător, cercetarea mai arată că singurătatea e azi maximă chiar la început de drum în viaţa independentă, la 18-22 de ani, la generaţia Z.
Singurătatea poate fi foarte dureroasă în preajma sărbătorilor. Sărbătorile de iarnă pot fi pline de bucurii însă şi pline de emoţii negative, asociate adeseori unor aşteptări neîmplinite. Sărbătorile de iarnă pot accentua singurătatea asociată unei pierderi recente, unei despărţiri sau singurătatea asociată deteriorării legăturilor cu familia de origine. E cu atât mai important ca în preajma sărbătorilor să încerci să întreprinzi câteva acţiuni care să cultive conexiunea cu cei din jurul tău.
Actiuni pentru a reduce singuratatea de sarbatori
De exemplu, e un moment potrivit să te gândeşti la persoanele cu care ai interacţionat de-a lungul anului şi te-au ajutat în vreun fel sau altul. Nu trebuie să te fi ajutat cu cine ştie ce, mai important e gestul de a-ţi fi alături cât de cât. Iar exprimarea mulţumirilor legate de un gest cât de mărunt de sprijin te ajută să-ţi diminuezi sentimentul de singurătate şi poate chiar să dormi mai bine.
Un efect similar îl au şi acţiunile de sprijinire a celor ce au căpătat de la viaţa mai puţin decât tine, a celor ce au nevoie de o resursă de care tu dispui şi de care te poţi dispensa. Nu e neapărată nevoie să fie o resursă financiară, poate fi şi o implicare în activităţi de voluntariat. A-i susţine dezinteresat pe cei ce au nevoie de sprijin poate fi o bună cale de a-ţi creşte stima de sine sau chiar de a descoperi în tine resurse relaţionale despre care nu ştiai că există
Pe de altă parte e important să ai grijă şi de tine. A te autoîngriji nu e ceva egoist – am mai scris aici despre asta. E important să realizezi însă, că a avea grijă de tine înseamnă şi să eviţi excesele din zona substanţelor sau obiceiurilor ce pot genera adicţii. În perioada sărbătorilor nu exagera cu consumul de alcool şi încearcă să reduci consumul de social-media. Prea mult timp petrecut pe social-media poate accentua sentimentul de singurătate. Mai bine răsfaţă-te cu câte o baie caldă sau cu un ceai mai special. Căldura se pare că are un efect benefic in combaterea senzaţiei de singurătate.
‘Singuratatea se hraneşte cu ea insasi’
Iar cea mai bună cale de a face un pas împotriva singuratii e să încerci să depăşeşti pornirea instinctivă de a te izola în singurătatea ta. Încearcă să nu pui un semn de egal între singurătate şi a nu fi într-o relaţie de cuplu. E însă adevărat că ‘singurătatea se hrăneşte cu ea însăşi’. Aşa că, atunci când te simţi singur(ă) încearcă să vorbeşti cu cineva cunoscut. Încearcă să ieşi într-un loc în care ai posibilitatea de interacţiona cu cineva, chiar acceptând posibilitatea de a nu ajunge să vorbeşti până la urmă cu cineva.
Încearcă să evaluezi cât mai realist situaţia ta. Nu-ţi stabili aşteptări nerealiste. De exemplu, dacă vreun membru al familiei nu ţi-a oferit o viaţă întreagă dovezi reale de empatie, nu aştepta în mod nerealist să le ofere în prag de sărbători. Evită şi comparaţiile inutile cu persoanele ce sunt împreună cu cineva şi nu te aştepta ca lucrurile să fie ori bune ori rele pentru tine. Încearcă să vezi mai bine imaginea de ansamblu a situaţiei tale, cu bune şi mai puţin bune împreună. Iar dacă ai nevoie de sprijin pentru asta, apelează şi la sprijinul psihoterapiei.