In spatele anxietatii tale se afla cel putin o dorinta
Dorintele ce nu sunt exprimate corespunzator ajung adesea sa genereze nelinisti, furie sau pot chiar sa declanseze atacuri de panica. Atunci cand se confrunta cu o situatie ce nu le convine, unele persoane nu reusesc sa se concentreze suficient pe buna exprimare a dorintelor lor, ci mai degraba ajung sa se autocompatimeasca, judecata lor devenind adesea din ce in ce mai subiectiva. Daca insa iti doresti ca semnele panicii sa nu-ti mai paralizeze actiunile, daca doresti sa-ti potolesti fricile, sau ca furia sa nu-ti mai inabuse vocea, e bine sa inveti sa-ti exprimi dorintele intr-un fel care sa te ajute. E bine sa inveti sa accepti ceea ce nu poti schimba, fara sa-ti pierzi speranta, incercand sa faci zi de zi un lucru cat de mic in sensul indeplinirii dorintelor tale. O sa te suprinda cat de benefici pot fi acesti mici pasi catre dorintele tale.
O noua cercetare publicata in luna iunie in revista Motivation and Emotion certifica acest lucru si arata ca persoanele ce sufera de anxietate sociala isi modifica in mod semnificativ perceptia asupra lumii atunci cand incep sa realizeze mici acte de bunatate in beneficiul altora.Persoanele ce sufera de anxietate sociala nu sunt doar un pic timide, ci simt un nivel de frica, de jena ce conduce adesea catre o reducere semnificativa a interactiunilor sociale. Cei 115 studenti implicati in studiu, ce experimentau simptome de anxietate sociala, au fost repartizati in mod aleator in trei grupuri, pentru o perioada de intervenție de patru saptamani. Unui grup i s-a solicitat sa-si sporeasca nivelul interactiunilor sociale, un grup nu a participat la nicio interventie iar cel de-al treilea grup a realizat acte de binefacere marunte: a tuns peluza unui vecin, a oferit mancare unui coleg / unei colege din camera de camin alaturata sau si-au oferit serviciile sau o donatie unei organizatii de caritate. Actele bune dezinteresate au ajutat persoanele sa-si reduca nivelul de anxietate si sentimentul de respingere sociala, mult mai repede si mai bine decat in cazul grupului ce doar si-a sporit nivelul de interactiuni sociale. O actiune minora i-a apropiat de indeplinirea dorintei lor de integrare sociala.
Deci, un prim pas spre reducerea anxietatilor tale ar fi sa afli dorintele ce stau in spatele lor si sa le imparti in actiuni specifice de amploare mai redusa. Identifica acele actiuni ce pot fi realizate si incepe sa le indeplinesti. Nu uita ca realizarea unor pasi marunti in directia potrivita e mai importanta decat marimea pasilor si chiar decat viteza, asa ca poti sa sarbatoresti oricand fiecare pas mic in directia potrivita. Concentreaza-te pe progresul catre dorinta ta si nu pe perfectiune – fiecare dintre noi mai si gresim, important e sa invatam din greseli.
Nu uita: in cazul in care ai nevoi de un sprijin in drumul spre indeplinirea dorintelor tale, sau in reducerea anxietatii, poti apela cu incredere la psihoterapeut.
Motivation and Emotion June 2015