Stim sa ‘ne punem in pielea altuia’?
Abilitatea noastra de a ne ‚pune in pielea altuia’, de a empatiza, este un aspect deosebit de important ce ne-a ajutat sa progresam ca oameni. Acesta e motivul pentru care un grup cercetatori a incercat sa afle daca emotiile noastre pot sa distorsioneze empatia de care dam dovada intr-o anumita situatie.
Cand evaluam lumea din jurul nostru ne folosim de propriile stari emotionale ca un punct de reper si avem tendinta sa proiectam emotiile noastre asupra altora. Desi se presupunea ca starea noastra de spirit poate sa deformeze nivelul de empatie pe care il oferim, pana acum nu a existat o evaluare a masurii in care suntem capabili de un ‚egoism emotional’.In experimentul realizat au existat doua tipuri de situatii: una ce a generat emotii negative cum ar fi urmarire de imagini cu viermi in timp ce mana era scufundata in noroi si un al doilea tip generator de emotii pozitive cum ar fi urmarirea de imagini cu catelusi in timp ce era mangaiata o blana pufoasa. Participantilor li s-a cerut apoi sa evalueze pe o scala care ar fi gradul de neplacere ce l-ar produce partenerului lor de viata daca i s-ar arata o imagine neplacuta (de ex: un paianjen urat)..cu alte cuvinte a fost evaluat nivelul la care ar empatiza cu emotiile celui drag intr-o situatie neplacuta.
Atunci cand participantii au fost expusi in prealabil la acelasi tip de emotii (ambele placute sau neplacute) nu au existat diferente semnificative in capacitatea de a empatiza cu sentimentele partenerului. Atunci cand expunerea prealabila a fost diferita (una generatoare de emotii placute si cealalta de emotii neplacute) empatia oferita ulterior partenerului a fost clar superioara in cazul in care expunerea prealabila a fost generatoare de emotii negative. De asemenea, a mai fost observata o reducere a abilitatii de a empatiza atunci cand timpul dedicat reflexiei a fost mai scurt si nevoia de a da un raspuns, de a lua o decizie a fost urgentata.
De multe ori in viata de zi cu zi suntem expusi la astfel de situatii ce necesita decizii rapide si e bine sa ne punem intrebarea: Cat de mult am reusit sa ne ‚punem in pielea celuilalt’ din familie? In cazul in care doresti sa te sprijin in aceasta evaluare iti stau la dispozitie.
Journal of Neuroscience October 2013