Amanarea deciziilor si conceptul de ratiune marginita
Amânarea deciziilor te poate împiedica să ai o viaţă împlinită.
Amânarea deciziilor te poate împiedica să îţi atingi obiectivele dorite sau să ai relaţia de cuplu ce ţi-o doreşti. Persoanele amână luarea unor decizii în special atunci când percep ca posibilul rezultat le poate ameninţa independenţa sau stima de sine. Teama de a nu fi perfect, teama de eşec pot fi senzaţii copleşitoare, paralizante.
Amânarea deciziilor e asemănătoare unei fugi de realitate. E adesea o evitare a unui conflict. E speranţa că situaţia o să se rezolve miraculos, de la sine. Sau ca altcineva o să ia decizia rezolvând dilema. Din păcate însă, de cele mai multe ori, odată cu trecerea timpului obstacolul mai degrabă devine unul mai profund.
Calea spre o decizie mai rapidă
Calea spre decizii mai rapide e cea care evaluează obiectiv temerile asociate consecinţelor pe termen lung. De exemplu în cazul persoanelor ce se tem că imaginea lor urmează să fie afectată de decizia luată, teama poate fi redusă de gândul că o singură decizie are un efect limitat asupra valorii tale ca persoană. Sau de gândul că potenţialul efect negativ ar putea fi contracarat de diverse acţiuni preventive.
O altă modalitate care iţi poate fi de folos în luarea unor decizii e să conştientizezi care îţi sunt cele mai frecvente scuze de a nu lua decizia. Sunt oare scuzele ce le utilizezi unele obiective, reale? Sau sunt mai degrabă unele bazate pe presupuneri, pe interpretări? Te păcăleşti adesea că o să te schimbi de mâine? Ai vreun motiv cu adevărat obiectiv să nu fie de azi?
Cineva spunea că “viaţa e ca un bol de cireşe”
Unele momente ale vieţii sunt frumoase, lucitoare, apetisante. Altele sunt uşor stricate sau poate chiar putrezite. Rolul nostru e să învăţăm cum să le alegem pe cele mai bune la gust. Iar dacă ai ales cumva o cireaşă uşor stricată e important să înveţi cum să nu o mai faci din nou.
Asta nu înseamnă însă să îţi focusezi mereu atenţia pe ce e stricat la cireşe, ci să înveţi căi înţelepte de a identifica cireşele gustoase. Iar o cale înţeleaptă de a alege cireşele gustoase e să înveţi că dacă zăboveşti prea mult în încercarea de a identifica “cireşele optime”, cireşele ce le doreşti se pot strica. Citeste si despre Amanari, amanari sau capcana zilei de maine
Paralizia analizei poate reduce satisfactia finala
Nu rareori persoanele încearcă să evalueze toate informaţiile, toate scenariile, pentru a fi în siguranţă cu decizia luată. Pentru a avea ‘alegerea optima’ şi a nu eşua. Din păcate însă probabilitatea de a exista informaţii lipsă e mereu prezentă iar asta împiedică luarea unei decizii. De multe ori persoanele devin atât de copleşite de informaţiile de analizat încât ajung în ceea ce se numeşte ‘paralizia analizei’
De fapt exista chiar 4 studii ce au demonstrat, atât în cabinetul psihologic cât şi în viaţa reală, că achizițiile unor produse comerciale complexe au fost apreciate mai favorabil de cumpărători atunci când deciziile au fost luate în absența unei deliberări foarte sofisticate.
Acceptă că rațiunea e mărginită
Atitudinea ta în fata obstacolelor e un element cheie al unei vieţi împlinite. Dar cea mai puţin de folos atitudine e indecizia. Aşa că, dacă te numeri şi tu printre persoanele ce îşi amâna constant deciziile, stabileşte în primul rând un termen limită până la care vei lua decizia.
Acceptă că dacă vei căuta continuu tot mai multe dovezi rişti să nu iei vreodată o decizie. Acceptă că rațiunea e mărginită. Fă însă o listă cu cele mai importante criterii după care o să iei decizia şi evalueaza înţelept opţiunile, atât pe baza unor criterii rationale cât şi a criteriilor emoţionale. Iar dacă ai nevoie de un sprijin pentru asta poţi programa şi o vizită la cabinetul psihologic sau o sesiune online.