Nevoia de reconciliere a extremelor emotionale
O posibila radacina a extremelor emotionale
Mama ei ii cerea sa fie mereu cea mai buna. Notele ce nu erau maxime erau un esec. Ce va spune lumea? era expresia favorita a mamei atunci cand Doina iesea din tipare, din ‘cum trebuie sa fie o persoana model’. Era expresia pe care Doina a ajuns sa o urasca. Cu toate astea si azi incearca, pe diverse cai, sa obtina aprobarea mamei, ce ramane in continuare nemultumita de cele mai multe ori. Nu mai cauta laudele tatalui. Il acuza ca a fost un las si le-a parasit pe cand ea tocmai intra in adolescenta.
Azi Doina e casatorita si conduce o echipa mica a unei multinationale. E copilaroasa pentru varsta ei si rade uneori in hohote cand nu e foarte dezamagita. Uneori dispozitia ei poate varia mult intr-un interval scurt de timp. Cateodata se infurie ‘din nimic’. Asta i se intampla si acasa, nu doar la birou.
Instabilitatea emotionala in viata de cuplu
Certurile cu sotul sunt un model al reactiilor ei extreme. La cea mai mica greseala a lui Stefan, Doina il acuza ca nu-i pasa de ea nici cat negru sub unghie. Uneori, intr-o astfel de discutie pleaca de acasa, spunand ca nu mai vrea sa-l mai vada vreodata. A doua zi se poarta insa de parca nu s-ar fi intamplat nimic deosebit. Dupa cativa ani, intr-un astfel de episod de furie necontrolata a Doinei, Stefan a cedat, a plecat si el de acasa…si a ajuns sa aiba o ‘aventura de o noapte’ cu o colega.
Relatia de cuplu s-a schimbat in rau si mai mult. Doina a inceput sa aiba variatii ale dispozitiei mult mai frecvente. Perioadele in care era cu moralul la pamant erau acum asociate atat unei autodenigrari, in care se acuza ca ‘e defecta’, buna de nimic, cat si unor perioade in care se victimiza, acuzand soarta ce a pedepsit-o si nu i-a dat un partener ‘cum trebuie’.
Un cadou neobisnuit – terapia de cuplu
In perioadele de instabilitate emotionala Doina a inceput sa-si panseze tot mai des orgoliu ranit cu ajutorul dulciurilor si mai apoi cu cate o ‘iarba’. A inceput sa nu mai comunice cu prietenele cu care radea, din cand in cand, exploziv, molipsitor. Cum a inceput sa-i simta lipsa, cea mai buna prietena, Ioana, ce stia bine de situatia ei, a avut idea de a-i oferi un voucher pentru cateva sesiuni de terapie de cuplu.
Ioana stia ca Doina era prea mandra sa accepte ca are nevoie de asa ceva. Stia ca Doina doreste sa pastreze aparentele. Stia ca Doina asocia fizicul ei atragator cu succesul in viata de cuplu…si ca gestul ar fi putut fi interpretat ca o jignire. Totusi a riscat si i-a oferit voucherele. Prima reactie a fost cea asteptata….i-a reprosat agresiv Ioanei ca nu i-a fost niciodata prietena cu adevarat. Dupa cateva zile insa a sunat-o din nou si i-a multumit. A ajuns impreuna cu Stefan la terapia de cuplu si a considerat ca primele sesiuni i-au deschis un pic ochii in privinta interactiunilor ce intretin conflictele lor.
Ameliorarea necesita un efort sustinut
Doina are cateva din elementele unui obstacol psihologic despre care Marsha Linehan spune ca „e echivalentul arsurilor de gradul trei”. Sunt persoane ce “pur și simplu nu au piele emoțională…și cea mai mică atingere sau mișcare le poate produce o suferință imensă”. Iar uneori, lipsa ‘pielii emotionale’ ii poate face sa imbrace o ‘armura distanta’ menita sa pastreze aparentele, sa-i fereasca de ‘raniri’. Ii poate face sa-si ignore propriile emotii.
Pentru unii ‘specialisti psi’, aceste trairi emotionale coplesitoare pot fi de neinteles, ceva obscur, amenintator. Unii ‘specialisti psi’ evita pe cat pot aceste persoane deoarece efortul terapeutic necesar poate fi unul considerabil. E nevoia de o restructurare sustinuta a interactiunii cu cei din jur, pentru a invata cum se poate trai si fara sa alternezi mereu intre extreme. In cazul in care cunosti pe cineva ce ar putea beneficia de o reconciliere a extremelor emotionale, ai putea sa-i faci cadou si tu vouchere pentru terapie de cuplu sau psihoterapie individuala.