5 pasi spre o comunicare mai obiectiva si mai productiva la locul de munca
Nu e usor sa fii obiectiv. Iata un exercitiu de comunicare obiectiva, productiva, ce se bazeaza pe cateva atitudini, ce-ti pot schimba uneori modul in care percepi interactiunea cu ‘persoanele ce-ti poarta sambetele’ la locul de munca.
Subliniaza comportamentul nedorit si nu ‘eticheta’
Un prim pas ar fi de a trece de la etichetarea de mai sus, sau de la etichetarile de genul ‘e un nesimtit’, e o ‘prefacuta’, la descrieri ale comportamentului nedorit, ce cauzeaza neplaceri sau chiar repulsie. De exemplu : ‘si-a asumat singur(a) meritele, desi eu am facut aproape toata lucrarea’. Sau: ‘am fost acolo cand l-a mintit pe sef in fata’. Pune in evidenta comportamentul, si nu eticheta ce i-o atribui persoanei.
Fii specific si evita generalizarile
Pasul al doilea ar fi de a evita generalizarile si a te exprima cat de specific posibil. Incearca sa treci peste tentatia de a spune : ‘asa e el/ea’ – ‘asa face mereu’. Evidentiaza mai degraba circumstantele in care are loc comportamentul nedorit. De exemplu: ‘asa face el/ea atunci cand isi doreste sa fie laudat(a) de sef(a)’.
Evalueaza rational obiectivul mai larg ce determina comportamentul nedorit
Pasul al treilea ar fi de a trece de la evaluarea emotionala (de exemplu : ‘e dezgustator ce face’) la o evaluare rationala, mai putin polarizata, mai putin ‘contaminata emotional’. Intreaba-te de ce actioneaza persoana in felul in care actioneaza. Oare atitudinea si comportamentul persoanei ii folosesc la obtinerea unui obiectiv mai amplu ? De exemplu : ‘ banuiesc ca vrea cu orice pret sa fie promovat(a)’.
Nu ignora elementele pozitive ale persoanei & relatiei
Penultimul pas in modularea unei comunicari obiective e legat de cautarea unor parti pozitive ale persoanei respective. Stiu ca uneori poate fi greu sa le gasesti. Insa ele pot fi gasite, in majoritatea cazurilor. Nuanteaza evaluarile tale. Nu privi doar catre ceea ce-ti displace. Atunci cand privesti si catre ‘plusurile’ persoanei, ai tendinta de a fi ceva mai bland cu ‘minusurile’ ei. Te ajuta daca, de la bun inceput, ai in vedere si o posibila reconstructie a relatiei, dupa conflict. Iti ofera motive sa nu arzi toate ‘podurile de comunicare’.
Nu-ti ingropa nemultumirile. Invata sa le exprimi mai bine
Ultimul pas poate fi uneori mai dificil. Atunci cand sunt prezente resentimente ample legate de felul de a fi al unei persoane, emotiile fac ca nemultumirea sa fie exprimata adesea intr-un mod incisiv, poate chiar agresiv. La fel cum nu-ti foloseste sa-ti ingropi nemultumirile, nu e prea productiv nici sa le exprimi intr-o maniera ‘exploziva’.
Daca resentimentele tale legate de interactiunile la locul de munca iti creaza o ampla tensiune emotionala, e destul de probabil sa reactionezi in acest fel, ‘exploziv’. E important sa gasesti o cale prin care ‘sa te descarci’ intr-un mod productiv. E esential sa abordezi deschis felul in care te simti. Daca nu faci asta, e posibil sa te izbesti din nou si din nou de aceleasi probleme de comunicare. Lectiile de viata au tendinta sa se repete, pana cand reusim sa ni le insusim cu adevarat. Nu rareori exista o rezistenta in a accepta nevoia unei schimbari in tiparul de interactiune. Adesea, cu cat e mai importanta problema, cu atat mai ampla va fi rezistenta in calea schimbarii.
Sesiunile de psihoterapie pot sa-ti ofere un sprijin pentru a depasi cu bine astfel de situatii tensionate. Te pot ajuta sa fii mai obiectiv(a), mai echilibrat(a) atunci cand evaluezi situatiile conflictuale. Pot sa te sprijine sa interactionezi mai bine in echipa, sa ai o comunicare mai obiectiva si mai productiva a nevoilor tale.