Cornul de rinocer care ne uneste, sau despre dubla-legatura
Desi a trecut mai bine de jumatate de secol de la celebra lucrare in care G Bateson descria sistemele de reglare comportamentala prin mecanismul de informare, control si feedback al legaturii duble, aceasta pare la fel de ‚proaspata’ ca la inceput si nu doar ca o dilema asociata schizofreniei. Bateson a pornit de fapt de la ideea ca aceleasi circuite de feedback pe care le gasim in sistemele mecanice pot fi observate si in cultura sau diverse societati.
‚Dubla-legatura’, e o dilema de comunicare si feedback, in care o persoana primeste, de la aceeasi sursa, dar la niveluri comunicationale diferite (cum ar fi cuvinte versus ton, postura, comportament), mesaje conflictuale ale caror sensuri se contrazic reciproc. De exemplu expresia verbala: ‚Nu face ‚asta si asta’ caci te voi pedepsi’ versus expresia prin ton, postura sau comportament a opusului mesajului: ‚ E totusi posibil sa faci ‚asta si asta’.
Un exemplu clasic, este atunci cand un profesor le spune invataceilor sai ca trebuie sa-i puna intrebari pentru a profita de prezenta la curs, dar atunci cand unul dintre cei din sala il intreaba ce a vrut sa spuna cand a prezentat un concept, ii raspunde pe un ton si cu o postura suparata ca ‚asa se intampla daca nu sunteti atenti’. Un exemplu mai indepartat, din zoologie, ar putea fi ‚cornul rinocerului’ ce la nivelul teoretic ar avea rolul sa il apere de dusmani, dar azi ii atrage pe cei ce produc leacuri babesti, si determina extinctia speciei.
Contradictia exprimata prin dubla-legatura, poate face ca persoana (sau grupul de persoane) sa-si piarda logica ratiunii in incercarea de a rezolva dilema circulara. De la inceput insa Bateson a sustinut ca acesta teorie nu joaca un rol atat de important in ceea ce priveste problemele de sanatate mentala, cat in identificarea motivelor pentru care un sistem nu functioneaza corespunzator sau se destrama.
Un alt exemplu recent al comunicarii tip double-bind ar fi mesajele ce sustin o unificare a populatiei, dar in acelasi timp utilizeaza ca principal mesaj al campaniei aruncatul cu noroi in opiniile unui segment semnificativ al populatiei (sustinute de unul din dusmanii traditionali ai ‚unificatorilor’). Suntem atat de mult obisnuiti cu zicala „fa ce spune popa si nu ce face popa” incat am inceput sa trecem peste toate aceste aspecte cu multa naturalete si in afaceri si in viata de zi cu zi.
Nu rareori se intampla ca astfel de mesaje tip ‘dubla-legatura’ sa stea si la baza unei comunicari deficitare cu adolescentii iar psihoterapeutul poate sa sprijine familia sa regaseasca drumul catre o comunicare armonioasa.