Creativitatea, depresia si functionarea retelelor neuronale
Modul in care percepem si evaluam diversele circumstante ale vietii noastre cotidiene depinde in mare masura de atentia pe care o avem catre un detaliu sau altul si de posibilitatea noastra de a ne crea o imagine completa. Zi de zi creierul nostru incearca sa integreze atat atentia necesara realizarii sarcinilor uzuale, atentia indreptata catre ceea ce se intampla nou in jur si atentia necesara planificarii mentale a posibilelelor evolutii ale situatiei actuale. Creierul e un organ complex insa activitatea cerebrala poate fi impartita in cele din urma in trei retele neuronale importante.
Reteaua atentiei executive, denumita si reteaua dorsala, e activata atunci cand esti focusat pe o sarcina cum ar fi efectuarea unui calcul matematic. Reteaua atentionala ventrala e cea care evalueaza care sunt schimbarile ce au loc in exteriorul corpului nostru, pentru a putea reactiona cu usurinta la ceea ce e important…ea e cea care realizeaza initierea comportamentelor necesare atunci cand apare un stimul neasteptat si guverneaza modul in care ne modificam comportamentul in fata unui stresor neasteptat.
In sfarsit, reteaua dedicata proceselor imaginative (reteaua default), realizeaza o simulare a viitoarelor evenimente si e activa in special atunci cand evaluam care ar fi gandurile celorlalti sau viziunea noastra asupra situatiei in care ne aflam. Reteaua Default, e un soi de pilot automat ce genereaza o un proces de gandire introspectiva bazata pe experientele trecutului, o gandire ce genereaza scenarii de rezolvare a unor probleme si planifica mental actiunile viitoare.
Functionarea retelelor atentionale (dorsala si ventrala) si a retelei imaginative (default) e invers corelata. De exemplu atunci cand un pianist improvizeaza o piesa muzicala reteaua imaginativa e hiperactiva si cea atentionala mai putin activa. Cand pianistul canta o piesa ce a fost repetata de mai multe ori, reteaua atentiei executive e cea mai activa si cea default (imaginativa) e putin activa.
La unele persoane, reteaua atentiei executive are insa o activitate atat de intensa incat poate inhiba procesele creative. La aceste persoane, relaxarea retelei atentionale, cum ar fi atunci cand doar savurezi ploaia calda a dusului sau doar privesti norii intr-o plimbare prin parc, poate sa stimuleze de fapt creativitatea mult mai mult decat daca se straduie intens sa vina cu o idee noua. E cunoscut faptul ca MarkTwain se plimba si privea in jur in timp ce isi dicta operele, Mozart si Goethe compuneau si ei in timp ce se deplasau cu calul sau caleasca, deci utilizau aceasta combinatie, desi probabil nu la modul constient.
In aceasta luna cercetatorii Universitatii Carolina de Nord au realizat chiar un studiu prin care au obtinut o crestere a nivelului de creativitate prin intermediul unei stimulari electrice a unei zone cerebrale, prin modificarea undelor alpha. Acest nou experiment poate fi o piatra de hotar si in privinta unei noi abordari a depresiei. Este cunoscut ca la persoanele cu depresie, activitatea in reteaua default depaseste nivelul activitatii din retelele atentionale, fiind prezente asa-numitele ruminatii, idei persistente, obositoare.
Aceste ruminatii, idei negative pe o singura tema, induse de functionarea deficitara a retelei imaginative (default), sunt ca un fel de ‘zgomot de fond’ al unui aparat de radio stricat, ce diminueaza capacitatea persoanei de a-si concentra atentia pe aspectele importante ale functionarii cotidiene. Specialistii sunt increzatori ca in viitorul apropiat ar putea sa influenteze mai bine decat pana acum functionarea acestor retele neuronale prin intermediul stimularii electrice cerebrale. Pana atunci insa, psihoterapia incerca si ea sa restructureze aceste ganduri disfunctionale si sa sprijine persoanele depresive in depasirea ruminatiilor.
Sursa: UNC Healthcare April 2015