Potentiale erori in relatia de cuplu
Unele persoanele au atât de multă încredere în relaţia lor de cuplu încât uită să mai depună efort în a o menţine. O consideră garantată. O relaţie, afectivă sau intimă, nu poate fi neglijată, la fel cum nu poţi neglija o grădină, oricât de frumoasă ar fi ea. E important să vă dedicaţi reciproc timp pentru îngrijirea grădinii relaţionale. Alte persoane consideră însă că relaţia lor e într-un constant pericol şi se tem exagerat de ruperea ei. Şi într-un caz şi în altul e util să ştii cum să eviţi câteva dintre cele mai frecvente erori ce pot să apară în menţinerea unei relaţii de cuplu.
Când evaluezi superficial si îţi arăţi rapid descurajarea
De exemplu, nu rareori se întâmplă să interpretezi eronat unele stângăcii ale persoanei cu care ai început te întâlneşti. Nu rareori presupunerile tale se pot baza mai mult pe percepţii ce ţin de evenimente trecute, pe care clădeşti azi prin mecanisme de autoconfirmare. Bineînţeles că e bine să înveţi de pe urma unor experienţe negative. Însă nu rareori se poate întâmpla să sufli şi-n iaurt în încercarea de a nu fi din nou rănit/a. Îţi poţi arăta atunci descurajarea, chiar fără să vrei, prin limbajul nonverbal, prin mimică, gesturi sau acţiuni.
Iar încercarea ta de a controla rapid şi la maximum cu cine vei ajunge, poate duce la pierderea multor oportunităţi. În plus unele cercetări au arătat că de multe ori persoana ce crezi că ţi-o doreşti nu e aceeaşi cu persoana pe care o vrei cu adevărat. Poate e util să te întrebi: oare ofer destul timp şi speranţă căutărilor si evaluărilor mele?
Când te bazezi doar pe ‘sufletul pereche’ pentru echilibrul tău
E firesc să ai aşteptări în privinţa potențialilor tăi parteneri de cuplu. Să te bazezi însă doar pe partenerul de cuplu pentru a dobândi un echilibru emoţional poate genera o povară amplă. O povară ce e posibil să erodeze relaţia de cuplu. În special la începutul unei relaţii poate fi dificil să petreci timp înafara relaţiei de cuplu. Însă existenţa acestor perioade de independenţă, poate consolida de fapt relaţia ta.
Pe de altă parte, multe persoane, atât bărbaţi cât şi femei, sunt nehotărâte azi dacă e momentul potrivit să intre într-o relaţie pe termen lung. Fie nu e momentul potrivit fie persoana de lângă ele ‘nu bifeaza’ toate calităţile de pe lista unui partener de cuplu ideal. Ai toate şansele să eşuezi atunci când îţi aştepţi sufletul pereche pentru a putea să te bucuri de viaţă. E contraproductiv când aştepţi partenerul de viaţă perfect pentru a putea avea un sentiment de împlinire. Am mai scris despre asta şi aici
Când nu guşti succesul partenerului de viaţă
În trecut mulţi bărbaţi evitau să intre într-o relaţie de cuplu cu o femeie mai de success decât ei. Azi, pe măsură ce egalitatea între sexe a devenit mai prezenta, mulţi bărbaţi s-au schimbat şi nu mai considera asta o problemă. Ceea ce pare însă a rămâne o problemă e dorinţa femeilor de a nu-i filtra pe acei bărbaţi ce se consideră ameninţaţi sau chiar înjosiţi de succesul mai mare al partenerei lor de cuplu.
Pentru o relaţie armonioasă e foarte important să poţi să te bucuri cu adevărat de succesul partenerului tău. Se simte atunci când un partener percepe invidie când priveşte la realizările celuilalt. E un sentiment dureros, ce consuma afecţiunea celui ce se bucura de success. Aşa că poate nu e de mirare dacă atunci când o să ai şi tu succes, partenerul tău de viaţă nu se va bucura cum o făcea în trecut
Când vezi mai ales părţile negative ale lui/ei
Alteori, când te deranjează din ce în ce mai mult obiceiurile proaste ale partenerului de viaţă e ca şi când un nor negru întunecă totul în jur şi nu te mai lasa să observi elementele frumoase de sub el. Acele elemente plăcute pot însă există în continuare, chiar dacă nu mai sunt luminate de un soare strălucitor cum e cel al perioadei de îndrăgostire. Încearcă să nu păstrezi secret ceea ce apreciezi la comportamentul său atitudinea partenerului tău, chiar şi atunci când sunt nori pe cerul relaţiei voastre.
Când nu îţi comunici corespunzător nevoile relaţionale sau intime
O relaţie armonioasă are la bază o comunicare deschisă. A fi capabil să împărtăşeşti cu partenerul de cuplu lucruri mai dificil de dezvăluit reprezintă o dovadă de încredere. Când îţi arăţi vulnerabilităţile în faţa partenerului de viaţă îţi întăreşti de fapt relaţia de cuplu.
Asta se aplică şi în privinţa sexualităţii. Pentru a trece de frustrările generate de discrepantele în privinţa dorinţelor sexuale e nevoie de o comunicare constructivă. E esenţial să nu fie evitate discuţiile pe tema acestor diferenţe de opinie. Însă în acelaşi timp e important să fie luate în considerare emoţiile ce sunt generate de aceste discrepanţe. E important să existe o discuţie deschisă despre ce anume generează eventualele sentimente de respingere, de vinovăţie sau de nesiguranţă relaţională.
Iar această discuţie poate fi deschisă de oricare partener din cuplu. Din păcate chiar şi în prezent multe femeile se aşteaptă ca bărbaţii să fie cei ce iniţiază sau modulează activitatea sexuală. Evitarea exprimării propriilor nevoi în intimitate poate face relaţia de cuplu inegală. Iar atunci când consideri astfel de discuţii dificile poţi apela şi la sprijinul psihosexologului.