Depresie si anxietate: intelege cum sunt tratate in cabinetul psihologic
Cand depresia si anxietatea nu mai fac parte din ‘uzual’
Majoritatea oamenilor trec prin perioade de ingrijorare / anxietate sau prin perioade de tristete / depresie, de dezamagire semnificativa. Am putea spune ca tristetea si nelinistea fac parte din natura umana. E insa doar partial adevarat. Atunci cand depresia sau anxietatea ‘pun stapanire’ pe programul zilnic al persoanei respective, cand impiedica persoana sa realizeze activitati ce odinioara ii faceau placere, nu mai fac parte din uzual, indiferent de cat de mari ar fi obstacolele cotidiene. E momentul sa fie consultat un specialist in sanatate mintala.
Psihoterapeutul e unul dintre specialistii in sanatate mintala ce te sprijina sa depasesti obstacolele depresiei si anxietatii. Exista mai multe forme de psihoterapie, insa cele mai eficace incearca sa inteleaga cum sunt interconectate emotiile noastre, cu gandurile si comportamentele, constiente sau subconstiente.
Abordari terapeutice diferite, in functie de psihoterapeut
Unii psihoterapeuti sunt mai orientati catre zona de emotii, catre starea de spirit, altii catre ganduri sau catre comportamente. Unele psihoterapii sunt mai orientate catre individ. Altele catre psihologia sociala si catre modul in care persoana interactioneaza cu mediul inconjurator. Unele psihoterapii sunt mai orientate catre trecut, catre ceea ce s-a intamplat in perioada timpurie a vietii. Alte terapii sunt mai degraba ancorate in prezent.
Ca psihoterapeut de orientare sistemica, prefer o abordare psihologica echilibrata, care urmareste atat interactiunile cu cei din jur cat si trasaturile de personalitate individuale, ca element cheie in felul in care sunt abordate relatiile umane. Incurajez persoana sa-si caut initial rezolvarile in prezent, dar nu ezit sa explorez rolul evenimentelor timpurii in generarea circumstantelor actuale. In cabinetul psihologic, caut echilibrul si in felul in care abordez relatia ganduri-emotii-comportamente.
Un exemplu concret al relatiei dintre cognitii(ganduri), emotii si comportamente
In cele ce urmeaza o sa exemplific cum poate fi evaluata corelarea acestor 3 elemente : cognitia (modul de gandire), dispozitia (starea sufleteasca : emotiile-sentimentele) si comportamentele (actiunile).
Sa ne imaginam ca partenerul/partenera dumneavoastra intarzie destul de mult la locul de munca. Incepeti sa va intrebati, sa va ganditi, ce anume se intampla. In cazul in care sunteti intr-un echilibru emotional si cognitiv, variantele de raspuns ar putea fi: ‘Iar e foarte aglomerat si trebuie sa astepte in trafic’…sau : ‘Iar ii tine seful intr-o sedinta – Iar le-a dat de lucru la sfarsit de program’. Ca atare va faceti o limonada, un ceai sau luati o bere. Pentru a va ocupa timpul, deschideti eventual o carte sau faceti surf pe net. Poate trimiteti un sms in care il/o intrebati daca merita sau nu sa asteptati cu cina, pentru a manca impreuna.
Daca insa e prezent deja un dezechilibru al dispozitiei, ce va vine in minte e mai degraba : In ultima vreme a inceput sa stea tot mai mult la birou. Oare a inceput sa se indeparteze de mine? Precis ca nu mai apreciaza atat de mult compania mea. Sigur a inceput sa se apropie prea mult de noua colega-noul coleg. E clar, am devenit netractiva-neatractiv pentru el-ea. Sirul acestor ganduri putin folositoare ajunge in cele din urma sa va ‘paralizeze’ actiunile. Va indeparteaza de comportamentele, de actiunile, ce ar fi putut sa va remonteze moralul. Va ‘scufundati’ si mai mult in depresie sau anxietate.
Psihoterapeutul va ajuta sa intelegeti impactul gandurilor asupra emotiilor si comportamentelor. Va sprijina sa vedeti relatiile intr-o alta lumina. Va ajuta sa intelegeti mai bine interactiunile cu cei din jur. Urmareste intreruperea cercului vicios al gandurilor disfunctionale ce stau la baza depresiei si a anxietatii. Va indruma spre a va da singur(a) seama la ce ganduri nefolositoare ati putea sa renuntati, ce anume ati putea sa faceti, sau sa nu mai faceti, pentru a diminua treptat depresia sau anxietatea.