Dovezi ale diferentelor psihologice dintre sexe
Mituri legate de diferenţele dintre sexe
Acest articol are ca sursă două elemente. a) părerile eronate ale unor bărbaţi misogni sau femei misandre, cu care mă întâlnesc în cabinetul psihologic. b) consultarea unui sumar al datelor ştiinţifice publicate în ultimul secol, legate de diferenţele biologice psihologice şi comportamentale dintre sexe.
E clar că există destule diferenţe între sexe. Insă acestea nu sunt chiar atât de mari precum pot crede persoanele ce aleg să aplece urechea la miturile urbane sexiste, construite pe diverse dezamăgiri în dragoste. Dezamăgirile si comportamentele abuzive sunt adeseori reale şi dureroase însă generalizarea lor poate fi toxică. Tocmai de aceea e util să privim obiectiv la ce constituie cu adevarat diferenţe intre sexe. Afirmaţiile de mai jos sunt extrase din cele 1000 de pagini ale cărţii Sex differences : summarizing more than a century of scientific research / Lee Ellis et al 2008 / Psychology Press. Sper să ajute cât de cât la diminuarea percepţiilor negative extreme şi a unor mituri. Voi începe cu câteva dovezi ce pot să constituie o surpriză.
La fel de egoişti şi de dornici de senzaţii
Ştiaţi că în privinţa egoismului e demonstrat că nu exista o diferenţă între sexe? Chiar dacă femeile sunt mai des implicate în activități religioase şi mai orientate spre spiritul caritabil, nivelul de compasiune e similar la cele două sexe. În plus, implicarea în organizații voluntare nereligioase nu a găsit diferenţe consistente între bărbaţi şi femei.
Şi în privinţa impulsivităţii – tendința de a acționa asupra problemelor în timp ce acorzi prea puțină atenție consecințelor – diferenţele nu sunt concludente. Măsura în care bărbații depășesc femeile în asumarea riscurilor e modestă ca mărime. Depinde de tipul de riscuri ce sunt asumate. De exemplu, bărbaţii pariază mai des decât femeile. Sunt mai predispuși spre jocuri de noroc în care există elemente de planificare strategică și calcul (jocuri inventate) mai degrabă decât spre jocuri de noroc ce implică doar șansă, cum ar fi ruleta/’păcănelele’.
Chiar şi în privinţa căutării aventurilor, 2 studii nu a reușit să identifice diferențe semnificative în privinţa precauțiilor luate de bărbaţi sau femei. La căutarea senzațiilor – dorința de a dobândi senzații și experiențe variate și complexe, uneori cu asumarea unor riscuri fizice și sociale pentru a avea astfel de experiențe – diferențele între sexe par a fi nesemnificative statistic.
Nesăbuinţă, spirit explorator şi conştiinciozitate
Atât bărbaţii cât şi femeile au o doză similară de nesăbuinţă. Femeile par însă a fi ceva mai predispuse decât bărbaţii să întârzie satisfacerea dorințelor. Asta poate avea legătură şi cu faptul că bărbaţii par a fi mai predispuşi către plictiseală. Bărbaţii simt mai des că viața lor nu are suficiente elemente de varietate și entuziasm. Femeile depăşesc bărbaţii din punct de vedere al curiozității şi asta ar putea să le ajute în înlăturarea plictisului. Bărbații explorează însă mai des mediul înconjurător, oportunităţile.
Bărbaţii sunt mai rar indecişi. Îşi asuma mai des decizii în faţa unor probleme şi îşi exprimă mai des propriile opinii, cu îndemnuri puține sau deloc. Cu alte cuvinte, per ansamblu par a fi ceva mai sinceri în legatură cu opinia lor. Pe de altă parte, unele studii arată că bărbaţii au o tendinţă sporită de sfidare, răzvrătire și neascultare față de autoritate (deşi unele studii nu au confirmat asta). Conștiinciozitatea – tendința de a fi extrem de atent pentru a finaliza orice sarcină – e mai amplă la femei. Însă tenacitatea, orientarea spre o sarcină în care există un interes propriu e mai degrabă caracteristică bărbaţilor.
Atragerea atenţiei, comunicarea şi sexualitatea
O altă surpriză pentru uniii ar putea fi faptul că bărbaţii se angajează mai des decât femeile în comportamente de atragere a atenției. De asemenea în felul în care se comunică social şi în intimitate există diferenţe semnificative (citeşte mai multe aici – Ce preferă femeile & bărbaţii în comunicare & intimitate?)