Doresti sa fii fericit(a) sau sa ai dreptate ?
Un articol publicat de sarbatori in British Medical Journal, incerca sa raspunda la intrebarea: Cum e mai bine … sa ai dreptate sau sa fii fericit ? Evaluand care dintre aceste variante are un efect mai benefic asupra vietii unui cuplu, autorii ne incurajeaza sa alegem ‘varianta gri’, deoarece nu exista un raspuns ‘alb sau negru’.
Se pare ca aceasta e prima asa-zisa ‘evaluare sistematica’ legata de aceasta dilema, care a pornit de la prezumptia ca femeile ar prefera mai degraba sa aiba dreptate si barbatii mai degraba sa fie fericiti. Fiind vorba de un ‘cercetare pilot’, analiza a inclus un cuplu casatorit aflat in propria casa. Barbatul a fost solicitat sa fie de acord cu fiecare opinie sau cerere a sotiei …fara ca sotia sa stie de aspectul agreat cu autorii studiului. Inainte de a incepe perioada in care barbatul a facut pe placul sotiei, fara sa se planga de niciun aspect, oricat cat de mic ar fi acesta, cuplului le-a fost evaluat nivelul la care percep calitatea vietii (pe o scala de la 1 la 10 – 10 fiind cea mai buna calitate ce ar putea exista).
Studiul a fost oprit dupa doar 12 zile, ca urmare a aparitiei unor ‘efecte adverse intolerabile’ acuzate de participantul de sex masculin. Acesta a acuzat ca partenera de viata a devenit tot mai critica la tot ceea ce facea si ca atare calitatea vietii i s-a deteriorat de la 7, la inceputul evaluarii, la doar 3, dupa cele 12 zile. In cazul partenerei, calitatea vietii a crescut in aceasta perioada de la 8 la 8,5 (jumatate de punct). Autorii ajung la concluzia ca a avea dreptate poate sa constituie o oarecare sursa de fericire insa a fi nevoit sa-i dai dreptate cuiva doar in mod formal poate sa constituie o sursa semnificativa de nefericire.
Din nefericire, multe cupluri asteapta prea mult pana cand solicita sprijin pentru remedierea obstacolelor maritale. Astfel, situatii ce s-ar putea rezolva in 5-10 saptamani, ajung sa degenereze intr-o criza majora, soldata chiar cu intreruperea relatiei familiale. Nu este insa nevoie sa se ajunga la violenta domestica sau la dependente ca sa recunosti semnalele ce-ti atrag atentia ca ar fi cazul sa faceti ceva pentru relatia voastra de cuplu.
Daca apropierea fizica dintre voi a devenit mai degraba o distantare…daca nu va mai gasiti suficient timp sa faceti diverse activitati placute impreuna…daca atingerile tandre sau viata sexuala au devenit o raritate…daca va simtiti singur/singura chiar daca sunteti impreuna in camera…e timpul sa apelati la sprijinul psihoterapiei de familie. De multe ori poate reusesti sa mentii aparentele in fata partenerului / partenerei si sa nu mai abordezi temele dureroase. Poate consideri ca intreaga vina pentru aceasta situatie ii apartine in totalitate, asa ca iti critici partenerul/partenera frecvent in fata prietenilor intimi. E si acesta un semnal ca poate ar fi bine sa soliciti sprijinul psihoterapeutului pentru a depasi acest obstacol al vietii tale de cuplu.
In cazul in care aceste manifestari iti sunt familiare nu ezita sa apelezi la ajutor. Te astept! Va astept!
Citeste si Eros si Thanatos sau viata in nuante de gri
BMJ – British Medical Journal, December 2013