Echilibrul dintre munca si familie – ‘partea intunecata’ a e-mailului
Echilibrul dintre munca si viata de familie are multiple fatete si tocmai de aceea e si atat de dificil de obtinut. Printre variatele aspecte implicate, in ultimii ani ‘partile mai intunecate’ ale mijloacelor de comunicare moderne contribuie si ele la sporirea dificultatii obtinerii acestui deziderat.
Inca de acum un deceniu, evaluarile aratau ca in medie oamenii petreceau un sfert din ziua de lucru calare pe e-mail iar 85% din emailuri primeau un raspuns la doua minute de la livrarea lor. O evaluare a unor persoane ce sustineau ca isi verifica emailul o data pe ora, ajungea la concluzia ca in realitate media de verificare a emailului era o data la 5 minute .
Mai recent , un sondaj AOL (2010) a aratat ca sase din zece persoane isi verifica e-mailul nu doar in concedii ci si atunci cand merg la baie si ca una din patru persoane nu se pot dezlipi de email mai mult de 3 zile. Nu e de mirare ca una din doua persoane (47%) declara ca se simt dependente de email.
In schimb, pentru o treime dintre persoane emailul poate fi generator de stres si dezechilibre,una din trei persoane declarandu-se iritata atunci cand raspunsul la emailul trimis intarzie.
Specialistii au mai aratat ca cele mai multe persoane supraestimeaza in mod constant abilitatea lor de a comunica prin intermediul emailului. Mai multe cercetari au demonstrat ca atat emitatorul unui mesaj cat si receptorul acestuia nu realizeaza suficient de bine limitarile emailului in ceea ce priveste comunicarea emotionala.
Atunci cand participantii la un studiu au evaluat ca ironia lor e destul de evidenta in 80% dintre cazuri, au avut dreptate doar atunci cand au comunicat fata in fata cu cineva. Cand acestia au comunicat prin email (chiar cu ajutorul emoticoanelor) destinatarul a inteles ironia lor doar in 56% din cazuri.
Si negocierile prin email sunt semnificativ mai dificile decat cele fata in fata. E un fapt demonstrat ca cei ce negociaza sunt mai putin cooperanti (Naquin et al 2008) si evalueaza mai negativ performanta partenerilor de discutie (Kurtzberg et al 2005) atunci cand comunica doar prin e-mail. Se pare insa ca e suficient si un singur apel telefonic pentru a imbunatatii sentimentele celeilalte parti (Morris et al 2002).
Uitam prea des cat de important este limbajul corporal si chiar inflexiunile vocii in comunicarea prin telefon. Uitam si multe alte aspecte ce ne pot ajuta in mentinerea echilibrului intre viata de familie si cea profesionala si avem nevoie sa ne reamintim cum putem sa ne adaptam atunci cand viata inclina balanta mult prea mult intr-o parte sau alta.
Participa si tu la seminarul Echilibrul dintre viata profesionala si viata familiala: o provocare? si iti poti spori sansele de a obtine acest echilibru.
Poti sa te inscrii la oricare dintre aceste seminarii ce au loc sub egida Psihomedical Consult in zilele de vineri 30 ianuarie si vineri 6,13 si 20 februarie intre orele 14 si 18 – strada Austrului nr 52 s.2 Bucuresti.
Astept sa-mi comunici dorinta ta la adresa: rares.ignat@gmail.com sau office@psihomedical.ro
..sau direct la 0724 232 893