Actiuni pentru echilibrul psihic in contextul pandemiei
Schimbările în echilibrul psihic cotidian sunt semnificative azi
Cum restricţiile asociate pandemiei sunt tot mai mari, multe persoane sunt lipsite în aceste zile de anumite momente ce susţineau echilibrul lor psihic. Restrângerea interacţiunii cu prietenii sau familia, restrângerea participării la întâlniri relaxante, la evenimente culturale şi sportive sau chiar restrângerea interacţiunilor de la cursuri şi de la locul de muncă, face situaţia actuală dificilă. E important însă să te gândeşti ca măsurile actuale sunt doar unele temporare. Să realizezi că, cu cât deciziile de acum sunt unele mai înţelepte, cu atât vei ieşi mai repede cu bine din această provocare.
În contextul izolării, nu e de mirare că unele persoane simt un nivel sporit de nelinişte, de anxietate sau se simt mai dezamăgite sau mai triste ca de obicei. Aceste reacţii sunt fireşti în situaţia actuală, ce e una ameninţătoare. Anxietatea şi teama e o reacţie ce ne ajută să ne protejăm şi să îi protejăm şi pe ceilalţi membri ai comunităţii în care trăim. E important însă să rămâi ancorat(ă) în realitate şi să nu cazi în capcana celor ce fac lucrurile să pară mai ameninţătoare decât sunt de fapt. E important să conştientizezi că sunt multe lucruri eficace şi înţelepte ce le poţi face în contextul actual, pentru a depăşi mai repede obstacolele.
Acţiuni înţelepte şi comportamente extreme
Cel mai important e să te informezi din surse de încredere. O astfel de sursă, ce furnizează informaţii oficiale, actualizate, despre epidemie ar putea fi https://cemafac.ro/. Dacă primeşti informaţii de la diverşi cunoscuţi despre utilizarea diferitelor medicamente, verifica dacă sunt confirmate de surse de încredere, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății
E firesc ca situaţia actuală să te facă să te gândeşti: Oare sunt destul de bine pregătit în fata ameninţărilor? E firesc să îţi doreşti să deţii controlul şi să îţi faci provizii în faţa unei situaţii nesigure. Însă nu rareori lumea recurge la extreme comportamentale atunci când mesajele primite sunt prea generale, nespecifice sau chiar contradictorii.
Panica şi unele deficienţe în indicaţiile comportamentale specifice din partea autorităţilor pot explica reacţiile exagerate, cum ar fi suprastocarea de dezinfectanţi, hârtie igienică sau alimente. Imaginile cu rafturile goale întreţin din păcate, nefuncţional, aceasta panica, la fel cum ştirile despre posibila lipsa de lichidităţi a unei bănci e de fapt cea care generează uneori falimentul băncii. Pe de alta parte, iniţiative precum Cumparaturi la usa ta pot ajuta persoanele ce au nevoie de sprijin administrativ în aceste momente – poţi eventual să te implici şi tu în această iniţiativă.
Echilibrul psihic la început de drum în viaţa de adult
Dacă eşti la început de drum în viaţa de adult sau dacă eşti un adolescent ce trece prin multe alte schimbări în viaţă, situaţia poate fi şi mai tensionată sau confuză. Indiferent de vârstă însă, dacă întâmpini dificultăţi emoţionale, nu ţine îngrijorarea în tine. Vorbeşte despre emoţiile tale cu un adult de care te simţi mai apropiat, cu un prieten, o prietenă sau poate cu un psiholog.
E adevărat că boala e în general mai uşoară pentru copii şi tinerii adulţi însă e important să evaluezi existenţa semnelor de boală. În cazul în care iti e dificil sa respiri, ai febră, tuse seacă, e util să le spui părinţilor, pentru a te putea ajuta. Asta nu înseamnă să intri în panică atunci când strănuţi, ci mai degrabă să ceri sfatul părinţilor: oare ce e mai înţelept să fac dacă mă confrunt cu simptomele astea?
Dacă eşti părinte, acum e cu atât mai important să-i transmiţi copilului tău, chiar şi adolescent sau tânăr adult, că poţi să fii un sprijin emoţional. E important să conştientizezi că uneori chiar părinţii sunt cei ce dau tonul trăirilor emoţionale negative pentru copiii lor. Nu îndulci mesajele legate de situaţia actuală însă încearcă să nu exagerezi temerile tale. Dacă ai trăiri emoţionale ce crezi că ar putea beneficia de un sprijin, apelează mai degrabă la unul specializat şi nu la susţinere din partea copilului tău.
Distrageri pentru menţinerea echilibrului psihic
Nu e uşor să-ţi păstrezi echilibrul psihic acum. Un sprijin în acest sens îl reprezintă diversele distrageri de la neliniştea generată de epidemie. Concentrarea pe un subiect captivant sau pe o sarcină te ajuta să depăşeşti mai uşor tensiunea psihică. Aceasta poate fi alternată cu momentele de relaxare în faţa ecranului, în care vizionezi un film sau un spectacol bun. Multe spectacole online sunt zilele astea gratuite.
Şi unele cursuri online de dezvoltare personală sunt azi gratuite. E poate o perioadă bună să te concentrezi pe tine. E poate o perioadă bună în care să încerci să faci ceva nou, ceva ce ţi-ai dorit poate adeseori să faci şi nu ai reuşit. Când te concentrezi pe dezvoltarea ta te concentrezi pe dobândirea echilibrului tău psihic. Aşa că poţi alege mai degrabă o carte decât să faci surf pe net în căutarea de ştiri legate de situaţia actuală.
Încearcă să nu-ţi mai petreci toată ziua vânând ştiri despre pandemie. Când îţi petreci ziua mereu cu gândul la nesiguranţa viitorului, te îndepărtezi de lucrurile utile ce le-ai putea face în acest timp. Poţi să-ţi creezi o rutină în a căuta stirile doar de 2 ori pe zi. Poţi face chiar câteva exerciţii fizice, eventual cu geamul deschis, în timp ce urmăreşti stirile.
Schimbări pentru echilibrul psihic
În contextul actual e util să menţii legătura video online cu persoanele sau grupurile cu care te întâlneai până acum în persoană. Poate fi plăcut chiar să savuraţi împreună un spectacol online sau un film, chiar dacă sunteţi la distanţă. Poţi chiar să profiţi de timpul ăsta pentru a relua legătura cu persoane cu care nu ai mai discutat de mult timp?
În cazul în care echilibrul tău e deja unul fragil, e poate momentul să te alături unor comunităţi ce sprijină de la egal la egal persoanele ce întâmpină anumite obstacole la nivel psihic? Sau poate să apelezi la sesiunile de psihoterapie online?
Poţi încerca în perioada asta să combini psihoterapia online cu sesiunile de mindfulness ghidat. Podcasturile mindfulness DBT (Dialectical Behavioural Therapy – Terapia Comportamentală Dialectica) te sprijină să evaluezi realitatea obiectiv. Mindfulness-ul e o cale ce te sprijină în călătoria spre echilibrarea trăirilor emoţionale, în călătoria spre regăsirea sinelui. E recomandat în special când simţi că emoţiile te copleşesc.
Ai mai jos un exemplu de mindfulness ghidat, adaptat situaţiei actuale.