‘Efectul de posesie’ si schimbarea
Pare logic ca atunci cand cineva are posibilitatea de a alege intre doua lucruri sa-l aleaga pe cel pe care-l considera mai valoros. Dar, ca si in multe alte cazuri, obiectivitatea alegerii este influentata de unele prejudecati, dintre care cea mai importanta e reprezentata de ‘efectul de posesie’. Simplul fapt ca posedam un lucru il face sa-i creasca valoarea. Un studiu publicat recent de specialisti ai Universitatii Pennsylvania a evaluat daca aceasta gandire subiectiva este sau nu valabila si in alte culturi decat in cea ‘moderna’.
Experimentul clasic ce identifica ‘efectul de posesie’ este cel in care participantilor li se ofera un obiect (de exemplu un baton de ciocolata sau o cana) si li se ofera ulterior posibilitatea de a negocia pentru a-l schimba cu un alt obiect care sa se potriveasca mai bine dorintelor lor. Cum obiectul initial este selectat la intamplare, exista o sansa de 50% ca acesta sa corespunda dorintelor participantilor. Totusi, se observa ca doar 10% dintre participanti isi doresc sa realizeze un schimb pentru a beneficia de un obiect ‘mai valoros’, oferind o valoare mentala mai mare obiectului pe care deja il poseda.
Cum printre criticile adresate acestui tip de studiu a fost si aceea ca de fiecare data participantii au apartinut unor culturi vestice, educate, bogate, democratice si industrializate, noul studiu si-a propus sa testeze acest efect si in cazul unor bastinasi din nordul Tanzaniei, care traiesc in tabere nomade de tipul vanator-culegator (printre ultimele cu o existenta relativ izolata de cultura occidentala). Participantii au primit initial fie un pachet de biscuiti cu crema aromata fie o bricheta colorata. Ulterior bastinasii au avut optiunea de a schimba biscuitii primiti cu biscuiti cu alte arome sau de a schimba bricheta colorata primita cu brichete colorate in alte culori
Psihologii au constatat ca persoanele care traiau cel mai izolat de societatea moderna au tranzactionat schimbarea obiectelor primite in procent de 50% din cazuri (respectand teoria probabilitatii) insa procentul tranzactiilor a fost de 25% in cazul persoanelor ce locuiau mai aproape de satul ce era mai apropiat de ‘societatea de consum occidentala’. Rezultatele par sa sustina astfel ideea ca acest ‘efect de posesie’ este un comportament invatat odata cu expunerea la dezvoltarea sociala, fiind influentat de presiunile sociale existente.
Desi are o valoare incontestabila, uneori cunoscutul indemn sa nu dai vrabia din mana pe cioara de pe gard (sau porumbelul de pe acoperis in alta varianta) ne impiedica sa facem anumite schimbari ce ne-ar putea spori nivelul de satisfactie pe termen lung. Tu cat de des iti pui intrebarea ‘oare nu se poate mai mult …sau altfel?’.
Psihoterapeutul poate sa sa te sprijine sa iei mai usor decizii atunci cand iti este teama de necunoscut sau cand te intrebi daca merita sau nu sa renunti la unele aspecte din viata cu care te-ai obisnuit.
American Economic Review.November 2013