Elemente ce influenteaza rezolutia conflictelor in cuplu
Cand partenerul tau de viata evalueaza calitatea relatiei pe care o aveti, cel mai important element pare a fi modul in care el/ea percepe eforturile pe care le faci in vederea mentinerii relatiei voastre, chiar mai important decat influenta exercitata de elementele specifice unui posibil conflict al momentului. O cercetare recenta arata ca exista o legatura directa intre perceptia acestor eforturi si climatul ce urmeaza sa decida daca o reconciliere relationala va avea sanse de reusita sau va fi un esec.
Cercetatorii Universitatii Illinois au mai aratat ca in cazul unor conflicte in cuplu, intretinerea unui climat emotional negativ impiedica semnificativ capacitatea unei persoane de a recunoaste si a constientiza incercarile partenerilor de a se apropia si a mentine relatia. Aceasta concluzie a rezultat in urma unei evaluari, timp de doua saptamani, a conflictelor a 98 de cupluri. In momentul aparitiei unui conflict, cuplurile au avut de raspuns la mai multe intrebari legate de propriile intentii, de perceptia intentiilor partenerilor de viata si de rezolutia conflictului.
In perioadele ‚reci’ ale climatului conflictual, partenerii au fost perceputi ca neavand o orientare spre rezolutia problemelor, emotiile negative ducand mai degraba spre o focalizare a atentiei atat spre strategiile de retragere (mai frecvent specific masculine), cat si spre cele de dispretuire sau de critica. Autorii cercetarii subliniaza astfel ca, desi perioadele de gandire si reorganizare emotionala nu strica, atunci cand lipsa de reactie se prelungeste, poate fi interpretata ca o evitare a masurilor constructive de aplanare a tensiunilor. Concluziile ne mai sugereaza ca, e important ca in timpul conflictelor sa fim de la bun inceput mai atenti ca de obicei la eforturile pe care le face partenerul de cuplu in vederea calmarii situatiei.
In plus, atunci cand are loc o cearta in cuplu, poate multi dintre voi cunoasteti si indemnul de a nu va culca suparati. Probabil ca mai putina lume stie insa ca aspectele negative ale perturbarii somnului ca urmare a conflictului in cuplu au fost studiate intr-un experiment publicat anul trecut. Consecintele unei singure nopti de somn perturbat, la doar unul dintre partenerii celor 78 de cupluri evaluate, a dus la o alterare semnificativa a relatiei in cuplu prin patru mecansime principale: 1) Prezenta unei reduceri semnificative atat in intelegerea emotiilor partenerului, in empatia aratata, cat si in exprimarea propriilor emotii 2) Prezenta unei negativitati sporite cu ignorarea elementelor pozitive, ce pot compensa partial unele emotii negative. 3) Accentuarea egoismului si diminuarea abilitatii de a fi recunoscator pentru ceva partenerului 4) Diminuarea capacitatii de gasire a unor solutii la problemele din cuplu
Cu toate aceste avertizari, de multe ori se intampla ca partenerii unui cuplu sa nu reuseasca sa iasa din cercul vicios al unui conflict ce se autointretine. Psihoterapeutul poate sa ofere cuplului un sprijin neutru pentru a vedea mai bine intreaga imagine a conflictului si a recladi relatia.
Social Psychological and Personality Science March 2014; Journal of Family Psychology, October 2015