Ferestrele oportunitatii de schimbare
Chiar daca nu suntem intotdeauna constienti de ele, obiceiurile noastre cotidiene reprezinta o buna bucata din viata. De fapt studiile arata ca in medie doar aproximativ 60% din activitatile noastre dintr-o zi reprezinta ceva diferit fata de ziua precedenta.
Ne formam obiceiuri invatand comportamentele care functioneaza si care ne ajuta sa ne indeplinim obiectivele. Cu cat un comportament se repeta mereu in acelasi context si este urmat de acelasi rezultat, cu atat mai rigid devine obiceiul. Chiar daca initial mintea noastra e angajata in mod intentionat in declansarea comportamentului respectiv, prin experimentarea repetata a acelorasi actiuni ajungem la un obicei ce poate functiona in mare masura inafara ariei noastre de constientizare.
Astfel se poate intampla ca atunci cand circumstantele se schimba, mintea sa nu integreze in cel mai eficient mod schimbarea, si chiar daca banuim cum ar trebui sa reactionam corect in noile imprejurari, sa continuam sa ne pastram vechiul comportament.
Vechile obiceiuri pot sa aibe o ‚amprenta neuronala’ care uneori reuseste sa domine noua intentie de a actiona. Circuitele cerebrale care asigura realizarea ‚obiceiurilor’ sunt in competitie cu circuitele care genereaza actiunile cu un scop anume, iar uneori activitatea celor din urma poate fi suprimata ca urmare a dominantei actiunilor cu care suntem obisnuiti (Balleine & O’Doherty, 2010)
Pentru a afla ce anume controleaza obiceiuri noastre, participantii la un experiment au fost solicitati sa evalueze, pe o scala cu 7 puncte, cat de mult le place sa consume popcorn si cat de des obisnuiesc sa consume popcorn atunci cand merg la cinema. Persoanele au primit in mod aleator popcorn preparat proaspat (chiar inainte cu o ora) si popcorn ‚statut’ (vechi de 7 zile) si au fost expusi la doua situatii: audierea insotita de evaluarea unor piese muzicale intr-o sala de conferinte si apoi vizionarea insotita de evaluarea unor reclame la filme intr-o sala de cinematograf.
In sala de conferinte popcornul proaspat a fost consumat cu preponderenta de majoritatea participantilor, indiferent de nivelul la care apreciau de obicei gustul floricelelor de porumb. In schimb la vizionarea filmelor, participantii ce au declarat ca obisnuiesc sa consume frecvent popcorn la cinematograf au consumat la fel de mult popcorn ‚statut’ ca si popcorn proaspat, ignorand faptul ca nu apreciau popcornul vechi. Foamea nu a influentat obiceiurile participantilor in niciuna din cele doua circumstante, insa atunci cand participantii la studiu au fost rugati sa nu utilizeze mana cu care duceau de obicei mancarea la gura, nivelul consumului de popcorn a scazut si in sala de cinema, la toate categoriile evaluate (Neal&Wood 2011).
Deci cum putem sa ne schimbam obiceiurile? In primul rand e important sa generam o ‚fereastra a oportunitatii schimbarii’, sa iesim din cadrul uzual in care ne-am creat obiceiul respectiv. Crearea unor noi circumstante – de exemplu sala de conferinte fata de cinema, sau utilizarea mainii nedominante – ajuta sa deturnam dependenta de vechile obiceiuri. Atunci cand iesi din anturajul sau din zona in care practici obiceiul respectiv, este semnificativ mai usor sa preiei controlul asupra lui si sa-l schimbi.
In al doilea rand e important sa-ti aduci aminte ca, la fel cum vechiul obicei a avut nevoie de timp pentru a se inradacina, e nevoie de repetitie pentru a crea o schimbare, un nou obicei. (15 -254 de zile).
Nu mai putin important e sa practici cei doi pasi in acelasi timp. De exemplu, daca doresti sa slabesti nu este suficient sa incluzi in alimentatia ta 5 legume sau fructe in fiecare zi. E important si sa reduci consumul celorlalte alimente…cine stie, poate tinand dulciurile pe un raft greu accesibil?…sau obisnuindu-te sa pastrezi alimentele nesanatoase in spatele celor sanatoase (departe de privirile tale).
Intalnirea repetata cu ‚ferestrele oportunitatii’ poate facilita eliminarea obiceiurilor de care vrei sa scapi. Psihoterapeutul te poate ajuta in cautarea ‚ferestrelor oportunitatii’, asa ca nu ezita sa apelezi la un sprijin daca doresti sa schimbi ceva in viata ta.