Rolul unui final fericit in maximizarea placerii
Preferinţe evidente pentru un final fericit
Pentru început vreau să vă asigur (sau să vă dezamăgesc): acest articol nu este despre masaje cu ‘final fericit’. E despre rolul psihologic al experienţelor ce se termină cu o senzaţie de satisfacţie. Probabil că şi tu preferi ca aceste experienţe sa se repete. Că e vorba de o experienţă intimă sau de un simplu desert, majoritatea oamenilor prefera un final fericit. Evaluarea succesului filmelor şi cercetările psihologice au demonstrat deja asta.
Ştim de exemplu că evaluarea nivelului durerii e o combinaţie între intensitatea maximă a durerii şi durerea de la final. Sau că oamenii consideră o viaţă foarte fericită ce se termină brusc după x ani e de preferat unei vieţi foarte fericite x ani, urmată de câţiva ani mai puţin fericiţi. Asta deşi în a doua situaţie cantitatea totală a plăcerii de care beneficiezi e mai mare.
Impactul negativ al concentrării pe finalul fericit
Preferinţa marcată pentru un final fericit poate avea un impact negativ asupra capacităţii oamenilor de a lua decizii care să ducă la maximizarea plăcerii. Aceasta e concluzia unei cercetări publicate recent în Journal of Neuroscience.
Autorii studiului Universităţii Cambridge au creat o simulare digitală a 2 serii de monede ce cădeau în 2 recipiente. Valoarea monedelor ce cădeau era proporţională cu dimensiunea lor. Cu cât moneda era mai mare, cu atât valora mai mult. Una dintre cele 2 serii prezentate avea un scenariu nefericit. Monedele ce cădeau la final erau clar mai mici însă valoarea totală ce se acumula în recipient era de fapt mai mare.
Cercetătorii au cerut participanţilor la studiu să evalueze care dintre recipiente deţinea la final o valoare mai mare. În timpul evaluărilor participanţii au fost conectaţi la un aparat RMN – Rezonanţa Magnetică Nucleară care poate urmări nivelul de activare al unor zone cerebrale. Persoanele ce s-au concentrat mai mult pe finalul nefericit şi au greşit în evaluarea de ansamblu a valorii strânse în recipiente, au avut o funcţionare mai deficitara a unei zone cerebrale (amigdala) şi o funcţionare sporită a altei zone cerebrale (cortexul insular anterior).
Funcţionarea deficitară a zonei amigdaliene poate însemna un deficit în reglarea trăirilor emoţionale automate asociate unor recompense sau unor pedepse. Funcţionarea sporită a insulei anterioare ar putea însemna luarea cu preponderenţă a deciziilor pe baza unor senzaţii corporale şi a emoţiilor. Deficitul integrării dintre emoţii şi raţiune poate astfel genera dezavantaje considerabile în evaluarea realitătii.
Valoarea de ansamblu a unei experienţe
Multe persoane găsesc dificilă această integrarea a emoţiilor cu raţiunea. Văd asta destul de des în cabinetul psihologic. Aceasta integrare stă de fapt şi la baza unei forme de psihoterapie, terapia dialectic comportamentală DBT (Dialectic Behavioral Therapy).
Psihologii cunosc de multă vreme că dacă ai experimentat foarte recent un final fericit, acesta poate avea o influență disproporționată asupra procesului de luare a deciziilor. În studii, doar 1 din 4 persoane reuşesc să depăşească înţelept ‘miopia cognitiva’, subiectivitatea, generată de finalurile fericite.
În mod similar, un final nefericit poate să-ţi aducă dezavantaje subiective ce pot depăşi cu mult evenimentul nefericit în sine. Dacă te confrunţi cu o situaţie în care te aşteptai la un final fericit şi el nu s-a produs conform aşteptărilor tale, e mai puţin probabil să repeţi experienţa respectivă. Pentru unele persoane asta înseamnă chiar să nu mai încerce deloc…să evite complet unele situaţii.
Persoanele ce se concentrează prea mult pe senzaţia de la finalul unei experienţe risca să nu vadă valoarea de ansamblu a acelei experienţe. Dacă nu îţi poţi controla orientarea doar către finalurile fericite, poţi ajunge să nu mai ai încredere în alegerile tale.
Poţi ajunge să eviţi chiar şi acele situaţii ce păstrează un potenţial ridicat de satisfacţie globală finală. De exemplu, poţi ajunge în situaţia de a evita să mai mergi într-o vacanţă exotică doar pentru că în ultimele 3 zile a plouat continuu atunci când ai fost prima oară
Ce poţi face pentru a depăsi astfel de obstacole?
La sfârşit de an, dacă te confrunţi cu un final mai puţin fericit încearcă să vezi întreaga călătorie de până acum. De exemplu, dacă eşti într-o relaţie de cuplu ce a fost afectată de pandemie şi în preajma sărbătorilor situaţia doare şi mai mult, încearcă să priveşti obiectiv la imaginea de ansamblu a relaţiei de cuplu. Iar dacă ai nevoie de sprijin pentru asta şi pentru a depăşi unele obstacole de azi nu ezita să apelezi la sesiunile de psihoterapie de cuplu online sau la cabinetul psihologic.
Iar dacă ai trecut deja printr-o despărţire dureroasă, nu judeca relaţia voastră doar după ce nu a mers. Nu te ajută să te gândeşti ca ‘am irosit atâţia ani din viaţa mea’. E important să vezi imaginea de ansamblu a ceea ce reprezinţi tu ca persoană, a ceea ce reprezintă momentul prezent. Dacă ai nevoie de sprijin în acest caz poţi apela la sesiunile de psihoterapie individuala online sau la cabinetul psihologic