‘Galeria de parinti abuzivi’
Proprietari pe independenta copilului & adolescentului
Cunoscuta zicala “eu te-am facut, eu te omor” e probabil primul lucru ce va vine in minte cand va ganditi la parinti abuzivi. Acesti parinti abuzivi sunt proprietari pe ‘obiectul copil sau adolescent’ si nu rareori vin cu el ‘la reparat’. Stiu mereu ce e mai bine pentru copilul lor, uneori chiar si atunci cand acesta e un adult de 30 de ani, sau chiar mai mult. Uneori, controlul exercitat de un astfel de parinte abuziv, ajunge sa fie partial transferat unei persoane cu ‘trasaturi conjugale aprobate’. In articolul ‘De la dependenta parentala la cea conjugala’ gasesti mai multe despre aceasta situatie
Parintii abuzivi verbal & mereu nemultumiti
Sunt acei parinti ce utilizeaza remarci din cele mai aspre in privinta slabiciunilor copilului sau adolescentului. Parintii ce trateaza greselile ca esecuri ce invalideaza. Parintii ce utilizeaza punctele sensibile pentru a comenta sarcastic si manipulativ, sau pentru lansa nenumarate ironii.
Acesti parinti abuzivi verbal par mereu nemultumiti de abilitatile copilului. Agresiunile verbale tin adesea de neindeplinirea unui criteriu de performanta vazut la cei din jur. Cum ‘a fi mai bun decat X sau Y’, e un motiv de lauda si mandrie pentru acesti parinti abuzivi, neindeplinirea acestor criterii ii raneste in orgoliul personal. Se razbuna pe cine pot.
Dorintele copilului sau adolescentului sunt subordonate acestor criterii de performanta, ce nu rareori ajung sa influenteze si viata intima din perioada adolescentei sau chiar mai tarziu. Acesti parinti abuzivi, ‘atotputernici’, ajung uneori sa intre chiar in competitie cu proprii copii, ajunsi in stadiul de tineri adulti. Uneori tatii se simt amenintati de statura sau succcesul la femei al fiilor lor. Alteori mamele se simt amenintate de frumusetea, feminitatea sau succesul la barbati al fetelor.
Parinti abuzivi fizic & sexual
Atunci cand parintii abuzivi isi simt amenintata pozitia de putere, devin adesea incapabili sa-si tina in frau pornirile de violenta fizica. Nu rareori asta se intampla pe fondul consumului de alcool. In aceste cazuri, e tipica alternanta intre perioadele de abuz fizic (sau chiar sexual) si descurajarea caracteristica momentelor in care alcoolul ii infrange, fizic si psihic.
Astfel de momente de slabiciune parentala contribuie adesea la instalarea unei autoculpabilizari a copilului: ‘E adevarat, eu il supar adesea si de aceea bea si ajunge violent’. Momentele de slabiciune si cele de tandrete ale alcoolicului, pot scuza uneori pornirile agresive in perceptia celor din jur. Uneori pot chiar impiedica reactia partenerei de viata in fata agresiunilor fizice. Teama de a nu pierde un tata sau un sot ce ‘are momentele lui bune’, poate intretine din pacate situatii evident nefunctionale.
Evitarea abordarii deschise a unei astfel de situatii are insa intotdeauna un cost semnificativ. Stima de sine a copilului, sau adolescentului, ce nu se simte aparat, poate sa scada semnificativ. Abuzul poate declansa in copil reactii agresive si accentueaza considerabil rebeliunea adolescentilor. Atunci cand agresiunea din partea parintelui abuziv e una sexuala, gradul de interiorizare si de diminuare a stimei de sine poate fi unul deosebit de amplu, in special in situatiile in care mama a ascuns situatia.
Vestea buna e ca orice astfel de portret de parinte abuziv poate fi lasat in urma. Poate in cele din urma sa devina doar o amintire, din care pot fi trase unele concluzii, care sa ajute in viitorul relational. Discutiile din cabinetul de psihoterapie pot fi un sprijin pentru depasirea impactului negativ al unui parenting abuziv.