Increderea si puterea de a o lua de la capat in viata de cuplu
Încrederea reciprocă e fundaţia comunicării în cuplu
Cineva spunea: “Să înveţi să ai încredere e una dintre cele mai dificile sarcini ale acestei vieţi”. Pierderea încrederii în partener sau/şi în propria persoană are de obicei la baza existenţa unor întâmplări mai puţin fericite. Se bazează pe diverse eşecuri, în dragoste sau în dezvoltarea personală. Ca atare am putea spune că încrederea are de-a face cu capacitatea de a o lua de la capăt atunci când eşti în faţa unei provocări.
Încrederea reciprocă e baza relaţiei de cuplu. Dacă nivelul de încredere e unul slab şi conexiunea în cuplu va fi una slabă. Din păcate în cazul multor persoane încrederea în partenerul de cuplu poate fi ceva foarte fragil. Cu atât mai fragil cu cât experienţele de viaţă i-au dovedit persoanei că există persoane ce nu sunt demne de încrederea acordată.
Încrederea în partener are de-a face cu capacitatea persoanei de a face faţă unui posibil eşec, fără senzaţia că totul s-a prăbuşit în jurul său. Un element esenţial în evitarea unei astfel de reacţii e existenţa unei percepţii obiective asupra plusurilor şi minusurilor tale. O astfel de percepţie obiectivă te ajută să-ţi dezvolţi un stil de ataşament sigur. Citeşte aici mai multe despre ataşament
Între ‘încredere oarbă’ si neîncredere accentuată
Din păcate în şcoala nu sunt abordate noţiuni ce ţin de crearea unor relaţii armonioase sau de gândirea critică, ce susţine dezvoltarea unei încrederi sănătoase. Aşa că nivelul de încredere în viaţă poate trece de multe ori de la ‘incredere oarbă’ la neîncredere accentuată. Pentru evitarea unei astfel de situaţii poate fi de folos zicală arabă: Ai încredere în Allah dar leagă cămila. Unele persoane se bazează prea mult pe credinţele lor iniţiale şi ignora semnale evidente şi obiective. Aceleaşi persoane pot ajunge să evite în totalitate unele situaţii de teamă că ‘cineva ar putea să le fure camila’.
După unul sau mai multe eşecuri, în dragoste şi viaţa, unele persoane ajung să nu mai facă paşi spre acele oportunităţi care să le confirme sau să le infirme dacă potenţialul partner merită încrederea ce îi e acordată. Aceste persoane pot ajunge să evite angajamentele pe termen lung. Pot ajunge să considere că lumea din jur e falsă şi îi poate răni în orice clipă. Ca atare în relaţiile de cuplu îşi ascund vulnerabilităţile şi afişează doar părţile ce nu prezintă riscuri. Au o reţinere în a se deschide afectiv, emoţional. Din fericire există posibilitatea de a face ceva şi in aceste cazuri
Ce poţi face pentru a-ţi spori încrederea după dezamăgiri?
Într-o relaţie de cuplu e important să păstrezi o relaţie de încredere atât timp cât persoană corespunde unor valori de bază. Ca atare e esenţial să ai definite cât mai obiectiv filtrele tale relaţionale de bază. Pentru asta e util să cunoşti în ce fel te afectează în continuare dezamăgirile din trecut, pentru a nu clădi pe ele interpretări subiective ale prezentului. E important să cunoşti zonele în care rănile relaţiilor precedente încă nu sunt închise pe deplin. Când conştientizezi în ce contexte ale relaţiei de cuplu ai putea fi mai sensibil(ă) poţi lua anumite măsuri de precauţie când te confrunţi cu ele.
Sesiunile de terapie relaţională, sistemică, te pot sprijini să înţelegi mai bine dinamica din cuplu. Poţi astfel să ajungi să percepi altfel oportunităţile relaţionale. Poţi ajunge să te simţi mai confortabil în fata riscurilor asociate unei noi relaţii. Iar dacă eşti deja într-o relaţie de cuplu ce întâmpina probleme, terapia de cuplu te poate sprijini să priveşti obiectiv evoluţia relaţiei tale. Te ajută să înţelegi de ce relaţia ta stagnează. Te sprijină să înlocuieşti învinovăţirile permanente cu înţelegerea motivelor pentru care schimbarea dorită nu s-a produs….. sugerând căi ce sprijină înlăturarea obstacolelor din calea schimbării.