HealthFlex
×
  • Acasa
  • Psihologie – Competente
  • Terapie de cuplu
  • Anxietate – Depresie
  • Psihoterapie online
  • Blog
  • Programari

Indragostit de propria parere?

Indragostit de propria parere?
8 septembrie 2015Rares Ignat

Cateodata suntem deosebit de persistenti in a sustine ca felul  nostru de a privi lucrurile este mai bun, mai lipsit de subiectivitate decat al celorlalti. Un studiu recent a aratat insa ca in pofida faptului ca doar una din 661 de persoane a recunoscut ca ar fi cu adevarat subiectiva, majoritatea dintre noi suntem in mod evident subiectivi. Mai mult, cei ce se considera a fi cei mai obiectivi cu putinta, au o subiectivitate semnificativa si opinii mai rigide.

Nu trebuie sa fii un filozof sau un fin psiholog pentru a-ti da seama ca modul in care ne simtim sau experientele noastre influenteaza semnificativ felul in care interpretam actiunile celor din jurul nostru. De exemplu, dupa ce un taximetrist intra cu tupeu in fata ta atunci cand te grabesti cu masina spre birou, pana ajungi la locul de munca ai sanse bune sa mai ‘blagoslovesti’ in mintea ta alti taximetristi ‘idioti’.

In mod similar, nu rareori se intampla sa cautam doar acele informatii ce confirma opiniile noastre preconcepute. Unul din experimentele foarte simple ce a confirmat acest tip de subiectivitate, a utilizat o inregistrare video ce arata un student ce completa de zor raspunsuri la un test academic. Participantii la experiment ce au primit informatia ca respectiva persoana are un statut socioeconomic ridicat, au apreciat mult mai pozitiv posibilul rezultat la testul respectiv, comparativ cu cei care au primit informatia ca studentul provine dintr-un mediu socioeconomic modest.

Suntem de multe ori indragostiti de propriile pareri si cautam cu staruinta dovezi care sa le confirme. Daca am fi insa mai deschisi si la alte ipoteze decat cele pe care ne-am construit credintele, am avea de castigat. A fost astfel demonstrat ca brokerii ce nu au cautat in mod preferential sa-si autoconfirme propriile opinii, au fost cei ce au castigat mai multi bani pentru investitorii lor.

Nu rareori se mai intampla ca in fata anxietatilor noastre sa declansam mecanismul de aparare al negarii. Refuzam sa acceptam o realitate si ignoram, inconstient sau constient, existenta unei probleme, evitand confruntarea cu ea. Negarea e ca un voal ce acopera logica potential dureroasa si creaza in mod deliberat o imagine incetosata ce ne lasa sa intrezarim doar ceea ce vrem.

Credintele noastre incep adesea ca teorii sustinute de observatii sau deductii. Odata stabilite insa, credintele sunt acceptate deseori ca adevaruri de necontestat. Pe masura ce trece timpul, ele sunt rareori chestionate, fiind sustinute de alte mici ‘intamplari emotionale’ ce par sa le confirme, intarind zi de zi suportul convingerilor.

In consecinta, ceea ce vedem, gandim sau simtim, este deseori ajustat pentru a se potrivi mai bine imaginii noastre perceptive. de care suntem atasati emotional. Dorim ca aceasta imagine sa fie reala, deoarece ne este familiara sau ne face deseori sa ne simtim in siguranta. De aceea, pe langa cautarea activa a unor dovezi care sa o sustina, avem tendinta de a ignora, nega sau distorsiona, interpreta diferit, tot ceea ce poate sa submineze perceptia noastra.

Uneori ne bazam deciziile pe stereotipii ce asociaza doar subiectiv anumite abilitati unor persoane sau anumite defecte altora. Alteori suntem mai atasati de o alegere pe care deja am facut-o sau de obiecte pe care le detinem, doar pentru ca sunt ale noastre. Alteori subiectivitatea noastra e pur si simplu direct dependenta de numarul persoanelor ce au o opinie similara.

Doar tu esti cel care poti alege daca doresti sa-ti revizuiesti perceptiile asupra mediului inconjurator si eventual sa-ti schimbi convingerile imbratisand schimbarea. Sesiunile de psihoterapie te pot sprijini sa-ti depasesti apararile ce pot fi generate automat si te ajuta sa vezi si ‘altfel’ situatia ta.

Articole populare

  • Eros si Thanatos sau viata in nuante de griEros si Thanatos sau viata in nuante de gri 27 octombrie 2015
  • Dependenta de partener sau dependenta de reactiile emotionale automate?Dependenta de partener sau dependenta de reactiile… 22 noiembrie 2019
  • Divortul - ce faci inainte de a evalua aceasta optiune?Divortul – ce faci inainte de a evalua aceasta… 22 mai 2018
  • Comunicarea in cuplu si satisfactia sexuala - premiile sondajuluiComunicarea in cuplu si satisfactia sexuala –… 14 martie 2018
  • Teama de abandon si tactici comportamentale nepotriviteTeama de abandon si tactici comportamentale nepotrivite 4 decembrie 2017
  • Atasament si perversiuni afective parentaleAtasament si perversiuni afective parentale 1 octombrie 2018
  • Relaxarea musculara progresiva - alte 4 exercitiiRelaxarea musculara progresiva – alte 4 exercitii 7 iulie 2014
  • Teama de propriile emotii si drumul spre schimbareTeama de propriile emotii si drumul spre schimbare 1 august 2018
consultatii sexologie Bucuresti

consultatii sexologie Bucuresti

Nu lasa anxietatea & depresia sa puna stapanire pe tine

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=FgnHZ8Fq0XI

Cat de bun manager esti pentru relatia ta?

https://www.youtube.com/watch?v=IAWmuGEM5YU

cabinet psihologic Bucuresti -Dr Rares Ignat
str. Leonida Varnali 4 (langa Piata Victoriei)
str. Austrului nr 52 (langa Foisorul de foc)
str. Sfantul Stefan 7 (langa Parcul Izvorul Rece)

0724 232 893

wings.romania@gmail.com

Linkuri utile

  • Psihologie – Competente
  • Terapie de cuplu
  • Anxietate – Depresie
  • Psihoterapie online
  • Blog
  • Programari

Articole recente

  • Evitarile si negarile, aparari la ordinea zilei mart. 15

    Evitarile si negarile ca minciuni ale sinelui Ioana e în...

  • Tu observi avertismentele cand esti indragostit/a ? feb. 22

    În dragoste şi diferenţele sunt importante Ce plăcut e atunci...

  • Percepţii periculoase ian. 25

    Decizii impulsive pe baza unor percepţii periculoase Percepţiile, perspectivele noastre...

Copyright 2018 Dr Rares Ignat - cabinet psihologic ACORD Bucuresti