Intarirea intermitenta in relatia de cuplu
Firimiturile de afectiune, sursa pentru intarirea intermitenta
Ai avut o mamă sau un tată care erau mai degrabă neimplicaţi emoţional însă din când în când îţi ofereau o afecţiune deplină? Ai avut un părinte ce doar din când în când era aproape de tine şi în rest se ocupă mai degrabă de propriile interese? Atunci e posibil ca azi să suferi de dezavantajele date de intarirea intermitenta.
E posibil să tânjeşti într-o relaţie după firimiturile ce le primeşti. Să speri că acum ‘o să convingi în sfârşit’. Ca o să obţii în sfârşit legătura afectivă ce o doreşti. Mai e posibil să rişti mult în relaţiile ce le ai ai. Să ‘joci’ în relaţii cu un înalt grad de risc, la fel cum ai juca într-un joc de noroc în care şi câştigi din când în când.
Haideţi să privim cum s-a întâmplat cu Cosmina. Părinţii ei au divorţat când era mică şi tatal ei o vizita de 2-3 ori pe an. Îi aducea atunci diverse cadouri şi ea se mândrea cu maşina lui la modă atunci. Petreceau atunci clipa de clipă împreună. Se simţea tare bine. Însă mereu la plecare era dezamăgită, în special pentru că ştia că între acele vizite tatăl ei se interesă rareori de ea. Când a crescut, de la bun început Cosmina a avut mai degrabă relaţii doar sexuale cu bărbaţii. Se proteja în felul ăsta de dezamăgire. A fost şi o excepţie, ce a apărut după vreo 10 ani de viaţa adultă. Bogdan.
Intarirea intermitenta si ‘implicarea corespunzatoare’ in relatie
Părea că Bogdan e tot ce îşi dorea, chiar dacă locuia în alt oraş. Se potriveau şi la valori şi la distracţie. Au aflat multe unul despre altul în plăcuţele conversaţii online. Au petrecut apoi o vacanţă frumoasă împreună. Câteva săptămâni de vis. La întoarcere însă el nu i-a mai răspuns la mesaje decât din când în când. I-a spus că trebuie să studieze pentru doctorat. Cosmina a devenit tot mai furioasă dar a continuat relaţia.
L-a vizitat în weekend însă el părea şi atunci că nu are timp pentru ea. La a doua vizită Bogdan i-a spus că a mai fost într-o relaţie din care au rezultat 2 copii. Copiii locuiau acum cu fosta parteneră. Îi vizita din când în când însă erau în alt oraş. Cu toate astea Cosmina a continuat relaţia, în care Bogdan din era doar din când în când foarte atent şi afectuos.
Ştia la nivel subconştient jocul ăsta de ‘ma iubeşte…nu mă iubeste’. Îi reactiva emoţiile din copilărie şi nu o lasa să se desprindă. Subconştient, uneori şi conştient, vroia să-şi demonstreze că atunci când o să arate ‘o implicare corespunzatoare’ persoana îndrăgită nu va mai pleca. Din păcate însă de multe ori e vorba doar de o negare a unor evidenţe ce arată că persoană de care s-au ataşat nu caută o relaţie cu altcineva. Nu rareori e vorba de o persoană mai degrabă e preocupată de relaţia cu ea însăşi.
Intarirea intermitenta si abuzul
Bineînţeles că nu toate persoanele în această situaţie sunt narcisiste. Însă adesea persoanele ce mai degrabă sunt orientate spre sine folosesc acest tip de întărire intermitenta pentru a genera o stare de dependenţă. Din exterior această dependenţă se poate observa chiar uşor. Însă în valurile plăcute de afecţiune intensă, chiar dacă sunt sporadice, poţi să nu vezi clar imaginea de ansamblu.
Acelaşi ciclu se întâmplă din păcate şi în cazul unor bărbaţi ce oferă afecţiune, cadouri şi flori după o agresiune fizică pe fondul consumului de alcool. În special atunci când există şi un copil, chiar în cazul unor abuzuri evidente victima poate căuta cele mai mic semnal că situaţia se poate îmbunătăţi. După abuz orice mic gest ulterior de bunăvoinţă poate fi perceput ca o dovadă că ‘el nu e asa’. Uneori tipul acesta de filtrare pozitivă pe baza întăririi intermitente se poate repeta chiar şi când abuzul fizic devine ‘ceva obisnuit’.
Păşeşti că pe ouă în relaţia ta? E poate timpul să evaluezi dacă merită?
În cazul abuzurilor nu rareori se întâmplă că victímele să se autovinovateasca. Se întâmpla adesea să păşească că pe ou un relaţie, într-o permanentă dorinţa de a nu deranja şi de a creşte frecvenţa întăririlor, chiar dacă sunt doar firimituri. Nu rareori aceste firimituri de afecţiune sunt prezentate romantic celor din jur. Alteori e posibil ca situaţia să ducă spre dezvoltarea unor dependente de substanţe şi în cazul persoanei abuzate.
Studiile arată că azi cam 1-2 tineri adulţi sunt implicaţi în relaţii romantice emoţional abuzive într-un fel sau altul. Rămân în aceste relaţii adesea ca urmare a unui tipar de întărire intermitentă. În astfel de situaţii e important să vezi în primul rând imaginea de ansamblu. E poate timpul să evaluezi dacă mai merită sa stai daca nu se schimba ceva? Ai nevoie de sprijin pentru asta?