Limitele diversitatii
In medie un adolescent vede 13 reclame TV la produse alimentare in fiecare zi. Nu este surprinzator ca aceasta diversitate de stimuli poate fi asociata unui raspuns sporit din partea centrilor placerii si, dupa cum arata rezultatele unui studiu recent, vizionarea poate fi insotita chiar de miscari ce imita actul mancarii.
Specialistii arata ca la vizionarea unui set de reclame la alimente, adolescenții ce sufereau de un exces ponderal au avut asociata o activitate cerebrala mai intensa in zonele ce proceseaza recompensele / placerea, comparativ cu adolescentii cu greutate in limite normale. Pe langa aceasta a fost constatata o stimulare sporita si in zonele cerebrale ce controleaza activitatea de la nivelul gurii. Desi aceasta asociere a mai fost sugerata, studiul este primul ce utilizeaza reclame cu care adolescentii se confrunta in mod constant in viata de zi cu zi, cum ar fi cele pentru McDonalds si Burger King.
Se poate astfel spune ca numarul mare al reclamelor vizionate in perioada copilariei contribuie la generarea unor obiceiuri alimentare care ar putea sa duca spre obezitate si in acelasi timp gandurile la variatele optiuni alimentare tentante nu par a se impaca bine cu efortul de a tine dieta.
E evident ca a avea posibilitatea de a alege e in mod clar mai buna decat lipsa unei optiuni insa a avea prea multe optiuni ajunge sa incurce multe persoane si poate interfera in mod disfunctional cu asteptarile noastre…si nu doar in privinta alimentelor. Se intampla de multe ori ca in fata unei diversitati prea mari, persoanele sa prefere sa nu aleaga decat sa fie nevoite sa decida care e optiunea cea mai buna
Aceasta paralizie a evaluarii diversitatii, paralizia in stadiul analizei, poate sa determine multe persoane sa prefere ca altii sa ia deciziile in locul lor si sa se bazeze pe opinia unui expert. Chiar si in psihoterapie nu e ceva rar cand se doreste o opinie ferma din partea specialistului: Ce variante sa aleg, A sau B? Ar trebui sa ma casatoresc/ sa divortez acum? Ar trebui sa am copii acum sa mai intai sa-mi fac o cariera? Daca ai fi tu in situatia mea ce ai face?
Chiar daca o decizie venita din partea altuia poate sa ajute la reducerea autoculpabilizarii in caz de esec, o sesiune de psihoterapie eficace nu ofera sfaturi de expert, ci doar ajuta persoana sa-si clarifice asteptarile si sa ‘cantareasca’ mai bine avantajele si dezavantajele optiunilor. Diversitatea va fi insotita mereu de riscuri si beneficii ce pot face dificila alegerea iar rolul psihoterapeutului e de a sprijini persoana sa priveasca situatia in ansamblul ei si sa selecteze de una singura acele elemente ce sunt cu adevarat importante.
Cerebral Cortex May 2015