Mentinerea unui bun ritm interpersonal si social
Nu rareori avem senzatia ca nu dispunem de suficient timp sa facem ceea ce ne-am dori sa facem. Munca, responsabilitatile personale, proiectele altora, concureaza adesea cu dorinta de dezvoltare personala si relaxare. Realitatea este ca, dintr-un motiv sau altul, nu vom avea mereu suficient timp pentru a face tot ceea ce ne dorim, asa ca reactia logica este sa prioritizam ce e mai important (si eventual mai urgent) pentru noi.
In special in adolescenta, mecanismul acestor prioritizari, ce genereaza rezultate mai folositoare pentru noi, poate fi inca imatur, insuficient de bine dezvoltat. Amanarile, tergivesarile si lipsa de actiune pot sa devina o solutie facila atunci cand exista dileme ce implica mai multe optiuni, poate nu foarte atractive. In aceste cazuri, poate fi necesara o educare a modului de reglare a ritmului social si interpersonal, prin intermediul unor conversatii care sa evidentieze elementele ce sunt de luat in considerare in diverse decizii de actiune…sau dupa cum spune o zicala: ‘atunci cand esti obligat sa inghiti o broasca, nu stai sa te uiti mult la ea’.
Adolescenta este o etapa esentiala de viata in dezvoltarea personalitatii individuale. Insa nu rareori, adolescenta reprezinta si momentul in care se produc dereglari importante in ritmul interpersonal si social. Desi in multe cazuri adolescentul este capabil sa gestioneze efectul noptilor nedormite, rod al dorintei sale de a-si ‘trai viata’, in unele cazuri mai sensibile, destabilizarea rutinei zilnice si a ciclului somn veghe poate fi uneori parte din tabloul clinic al unor tulburari ale sanatatii mintale
In unele cazuri, amanarile, dificultatile decizionale, pot face chiar parte din imaginea unei instabilitati mai ample, ce caracterizeaza tulburarea bipolara. Aceasta afectiune, in care alterneaza perioade de ‘caderi de moral’, cu perioade in care persoana este foarte dezinvolta si plina de energie, beneficiaza si ea de rezultatele psihoterapiei ce urmareste reglarea ritmului interpersonal si social.
Boala bipolara include frecvente ‘ruperi’ ale ritmului de viata al persoanei, generate de alternari ale episoadelor de apatie si tristete (declansate adesea de evenimente stresante din viata) cu actiuni energice insa lipsite de o buna planificare. Din pacate, in perioada in care persoana ‘ar vrea si se simte in stare sa le faca pe toate odata’, apare adesea si nerespectarea tratamentului, ce in mod obisnuit previne recaderea intr-un episod depresiv.
Pe de alta parte, in momentul in care reapare depresia, se mai intampla ca persoana sa se apeleze la sprijinul unor somnifere benzodiazepinice (ex Xanax, Diazepam, Anxiar) pentru a depasi situatia. Aceasta noua perturbare a ritmului natural somn-veghe, indusa de benzodiazepine, nu pare a ajuta la depasirea obstacolului instabilitatii persoanei. Cercetarile actuale arata tot mai mult ca beneficiile pe termen scurt ale benzodiazepinelor sunt net inferioare dezvantajelor utilizarii lor mai indelungate. Anul trecut (BMJ-Sept), medicii corelau utilizarea benzodiazepinelor timp de 3-6 luni cu o crestere cu 32% a riscul de a dezvolta dementa Alzheimer, respectiv cu 84% atunci cand aceste anxiolitice au fost utilizate o perioada de peste 6 luni. O metaanaliza recenta, ce a inclus 18 studii si 5200 participanti, a ajuns si la concluzia ca benzodiazepinele “sunt ineficiente pentru prevenirea sau tratarea sindromului de stress posttraumatic (SSPT)”.
In depasirea variatelor forme de anxietate si inclusiv in cazul SSPT (o afectiune ce poate sa apara atunci cand persoana este expusa sau agresata de un factor de stres extrem) psihoterapia incearca sa puna persoana in situatia de a experimenta ‘imaginea reala’ a temerilor sale. Benzodiazepinele pot afecta confruntarea cu realitatea, prin realizarea unei amortiri emotionale, prin scaderea eficienței invațarii si ca atare interfereaza cu obtinerea beneficiilor terapeutice. Si in tulburarea bipolara, imbunatatirea relatiilor interpersonale prin intermediul psihoterapiei poate sa ofere rezultate semnificative in reglarea ritmului social si in mentinerea unei bune functionari cotidiene, insa rezultatele pot fi intarziate de o eventuala dependenta de somniferele benzodiazepinice.
Journal of Psychiatric Practice September 2015